ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Business Daily

Δάνεια 2,2 δισ. ευρώ σε ΜμΕ με το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ «ανοίγει» την πόρτα της τραπεζικής χρηματοδότησης σε τουλάχιστον 30.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα παρέχει εγγυήσεις δανεισμού και συγχρηματοδότηση.

Ενεργοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ που πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα όπλα που θα προστεθεί στην εργαλειοθήκη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στοχεύοντας να ανοίξει την πόρτα της χρηματοδότησης για τουλάχιστον 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω επιδότησης δανείων και εγγυοδοσίας.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που θα είναι για όλους τους κλάδους εκτός του πρωτογενή τομέα, έρχεται με εφόδια 500 εκατ. ευρώ και στοχεύει να μοχλεύσει δάνεια ύψους 2,24 δισ. ευρώ προς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία, που θα στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους. 

Ο εγγυοδοτικός πυλώνας του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 80% των επιχειρηματικών δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πυλώνας των επιδοτήσεων θα παρέχει δάνεια κατά τα οποία θα υπολογίζεται μηδενικό επιτόκιο για το 40% του ποσού και για το υπόλοιπο 60% του ποσού το επιτόκιο θα μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για δύο χρόνια.

Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε πηγές χρηματοδότησης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφών με τις τράπεζες που συμμετέχουν στη δράση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προέτρεψε τις διοικήσεις των τραπεζών να στρέψουν την προσοχή τους στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και να «ανοίξουν την πόρτα, με τα απαραίτητα κριτήρια στην χρηματοδότηση». Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε την σημασία της χρηματοδότησης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς μπορεί να αποτελέσει εφόδιο για την ανάπτυξή τους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, η Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Παγκρήτια, Aegean Baltic Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, κ. Γιώργος Ζαββός «είμαστε στοχευμένοι στην καλυψη ενός επενδυτικού κενού αξιοποιώντας τους πόρους εθνικους και ευρωπαϊκους που υπάρχουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. κι όλα αυτά σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες, οι εκπρόσωποι είανι σήμερα εδώ για τις υπογραφές και παράλληλα ακολουθώντας την εθνική στρατηγική για ην ανάπτυξη και κυρίως απευθύνομενοι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Καταφέραμε μέχρι σήμερα να ενσωματώσουμε στο τραπεζικό σύστημα πολλές χιλιάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα δάνεια που έχουν δοθεί ξεπερνούν τις 45.000 και έχουιμε δημιουργήσει πάνω από 19.000 νέες θέσεις εργασίας και έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 9 δισ. ευρώ δανείων».

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της HDB Ισμήνη Παπακυρίλλου, τόνισε πως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα «παραμένει στοχευμένη στο να βοηθάει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα». Κάτι που αντανακλάται στον αριθμό των δράσεων από το 2019 μέχρι σήμερα, με την HDB να έχει δώσει πάνω 45.000 δάνεια, όπως συμπλήρωσε.

Η κα Παπακυρίλλου σημείωσε πως από τα δάνεια που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, 9,4 δισ. ευρώ είναι ήδη διατεθειμένα και 9,32 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευτεί αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό που έχει κατευθυνθεί προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και εκεί είναι που υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάγκη στην αγορά. «Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ στοχεύει να συνεχίσει το έργο και είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που έρχεται να προσθέσει 2,2 δισ. ευρώ σε όλη αυτή τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» και τόνισε πως συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει έχει 3,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πώς θα λειτουργήσει

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χωρίζεται στο Ταμείο Δανείων το οποίο μέσω των εμπορικών τραπεζών θα δίνει επενδυτικά δάνεια από 5 έως 12 έτη ύψους από 20.000 έως 8 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης, διάρκειας 2 έως 5 ετών, από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Τα 40% του ποσού θα είναι άτοκο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα επιδοτείται μειώνεται το επιτόκιο κατά τρεις μονάδες για δύο έτη. Προβλέπεται και περίοδος χάριτος από 12 έως 24 μήνες.

Το Ταμείο Εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα προσφέρει εγγύηση 70%-80% σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 έως 10 εκατ. ευρώ) και δάνεια κεφαλαίου κίνησης (από 10.000 έως 500.000 ευρώ), καθώς και σε δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης. Ακόμη θα προσφέρει επιδότηση επιτοκίου 2% με 3% για δύο έτη. 

Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων, ενώ για ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα ζητείται έως το 30% σε εμπράγματες. Και εδώ η διάρκεια των δανείων για τα επενδυτικά είναι 2 έως 12 έτη και για το κεφάλαιο κίνησης από 2 έως 5 έτη, και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται περίοδος χάριτος έως 24 μήνες.

Νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα 130 εκατ. για τις μικρομεσαίες

Μόνο 170 από τα 300 εκατ. του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχουν δεσμευτεί. Αστοχίες στον σχεδιασμό του προγράμματος και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις επισημαίνουν πηγές της αγοράς.
Γιώργος Ζαββός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική Αναπτυξιακή: Πάνω από 9,2 δισ. σε 44.700 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γ. Ζαββός, η πλατφόρμα KYC έχει διευρύνει τον κύκλο χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων με τον στόχο να είναι να φτάσουν τις 60.000.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία η ενίσχυση των Εγγυοδοτικών Φορέων στην χρηματοδότηση ΜμΕ

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα Know Your Customer και ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση δύο καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Μεγάλη η στήριξη της Εθνικής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε τα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η τράπεζα έχει ενισχύσει το συμβουλευτικό της ρόλο με εξειδικευμένα στελέχη.