ΓΔ: 1705.61 0.00% Τζίρος: 136.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Το τεχνικό λάθος σε σήραγγα του μετρό και η καθυστέρηση έξι μηνών

Μη αποδεκτές οι δικαιολογίες του αναδόχου για το τεχνικό λάθος, λέει ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος. Ζήτησε να διερευνηθεί η καθυστερημένη αντίδραση της Ελληνικό Μετρό.

Στην Ελληνικό Μετρό σπρώχνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την ευθύνη για την καθυστερημένη «κόκκινη κάρτα» στον εργολάβο της Γραμμής 4, που κατασκεύασε σήραγγα 160 μέτρων, παραβιάζοντας την εγκεκριμένη μελέτη του έργου. 

Απαντώντας, εχθές, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, αναγνώρισε ότι το εν λόγω τμήμα εκτελέσθηκε κατά παρέκκλιση, έσπευσε όμως να σημειώσει ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι η σήραγγα θα πέσει, ούτε ότι θα υπάρξουν καθιζήσεις».

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για μία σήραγγα του έργου η οποία θα υποδέχεται την ελαφρά συντήρηση των συρμών της Γραμμής 4, άρα όχι για τη βασική σήραγγα όπου ο μετροπόντικας έχει προχωρήσει περίπου 3 χιλιόμετρα από την Κατεχάκη, φτάνοντας στα Ιλίσια

Όμως, το ξεκίνημα της κατασκευής αυτού του υπόγειου «αμαξοστασίου», που φτιάχνεται στο ύψος του ΓΝΑ, όχι μόνο δεν κύλησε βάσει των όσων προβλέπονται στη σύμβαση του Δημοσίου με την κοινοπραξία Άβαξ-Ghella-Alstom, αλλά δεν το πήρε και κανείς χαμπάρι για διάστημα περίπου έξι μηνών

Δηλαδή, ο εργολάβος παραβίασε τις προδιαγραφές που ο ίδιος όρισε στη μελέτη εφαρμογής, καθώς η σύμβαση εκτελείται ως μελέτη – κατασκευή. Αντί να γίνει η διάνοιξη σε επίμετρα των 10 περίπου μέτρων με τεταρτημόρια, «στην πραγματικότητα διανοίχθηκε μια ημικυκλική σήραγγα σε μήκος 160 μέτρων», εξήγησε ο υφυπουργός. 

«Η υπηρεσία προφανώς δεν κάνει αποδεκτές τις όποιες δικαιολογίες της κοινοπραξίας. Θεωρούμε ότι ήταν ένα λάθος εφαρμογής της μελέτης που η ίδια είχε υποβάλει», ξεκαθάρισε ο κ. Ταχιάος. 

Εκτός προδιαγραφών ενίσχυσης της ασφάλειας

Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε η Ελληνικό Μετρό στον ανάδοχο στις 29/01/2025, επισημαίνει ότι «οι αλληλουχίες διάνοιξης της σήραγγας που προβλέπονται στη μελέτη δεν τηρούν κάποιες συγκεκριμένες προβλέψεις των γενικών προδιαγραφών του έργου και των προδιαγραφών μελετών έργων πολιτικού μηχανικού που η Ελληνικό Μετρό πάντοτε θέτει στα έργα της προς ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας».

Διαβεβαιώνεται, μεν, ότι οι μέχρι σήμερα μετρήσεις του συστήματος γεωμηχανικής και δομητικής παρακολούθησης, που λειτουργεί 24/7, δεν δείχνουν υπέρβαση των ορίων μετακινήσεων/καθιζήσεων. Παρόλα αυτά, έπρεπε να περάσουν έξι σχεδόν μήνες για να δοθεί στον ανάδοχο εντολή αποκατάστασης, ενώ η επίβλεψη και ο έλεγχος από τις υπηρεσίες της Ελληνικό Μετρό θεωρητικά είναι καθημερινή και επιτόπια. 

«Εκτελέστηκε ένα έργο με παρέκκλιση της μελέτης. Η Ελληνικό Μετρό το εντόπισε. Γιατί αυτό όμως έγινε με καθυστέρηση, έχω ζητήσει να γίνει σχετικός έλεγχος», είπε ο κ. Ταχιάος, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν αποτελεί σφάλμα της διοίκησης του εποπτευόμενου φορέα. Αναφερθείς, δε, στους συμβούλους που έχει, τόνισε πως συμβάλλουν στην επίβλεψη, αλλά «δεν υπογράφουν αυτοί, υπογράφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Όσο για τις έστω καθυστερημένες κινήσεις, επισήμανε πως «όταν περιέπεσε στην αντίληψη της διευθύνουσας υπηρεσίας, αμέσως δόθηκε εντολή να επανέλθουν στη μελέτη που οι ίδιοι είχαν υποβάλει και αυτό δεν αφορά μόνο λόγους ασφαλείας εργαζομένων», επισήμανε, σχολιάζοντας πως αυτός ο ισχυρισμός θα ήταν υπερβολικός. Εστίασε, όμως, στις μικρές κυρίως καθιζήσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο οδόστρωμα της οδού Κανελλοπούλου, καθώς το έργο διέρχεται κάτω από την Κατεχάκη.

Η επιστολή της Ελληνικό Μετρό καθιστούσε απολύτως υπεύθυνη την ανάδοχο κοινοπραξία, αναφέροντας ότι είναι εκείνη που θα «φέρει ακέραια και αποκλειστική ευθύνη για τις όποιες συνέπειες ανακύψουν από τη μη τήρηση της εγκεκριμένης μελέτης κατά την εκτέλεση των εργασιών διάνοιξης της σήραγγας στη συγκεκριμένη θέση του έργου, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας, των οικονομικών και των χρονικών επιπτώσεων του έργου». 

Παρόλα αυτά, η απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κατεβάζει τους τόνους, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε υπήρξαν καταγγελίες περί παράνομων και επικίνδυνων ενεργειών της αναδόχου κοινοπραξίας κατά την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας».

Μετά από τρεις εβδομάδες διακοπής εργασιών, κατά τον υφυπουργό, έχουν ξεκινήσει και πάλι οι εργασίες, αυτή τη φορά με τον δέοντα τρόπο, ενώ ο ανάδοχος θα υποβάλει μελέτη για την αποκατάσταση των απαραίτητων προδιαγραφών στο μήκος των επίμαχων 160 μέτρων της σήραγγας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονόμου: Ιστορική στιγμή το σχέδιο επέκτασης της Γραμμής 2 στον Δήμο Αχαρνών

Η επέκταση του μετρό θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, προσφέροντας ταχύτερες, ασφαλέστερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσες» στην Αττική με έργα από ιδιώτες και δυσκολίες με το μετρό

Στις πρότυπες προτάσεις κατασκευαστικών εταιρειών για τα οδικά έργα της Αττικής στρέφεται το υπουργείο Υποδομών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης. Τι συμβαίνει με τη Γραμμή 4 του μετρό.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μετρό πάει δυτικά με έργα 550 εκατ. και τέσσερις ισχυρούς διεκδικητές

Πέρασε και από την περιφέρεια η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τον διαγωνισμό «χτυπάνε» ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom και ΑΚΤΩΡ-Μυτιληναίος. Τρεις νέοι σταθμοί και εξυπηρέτηση 67.000 επιβατών ημερησίως.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεφτά δεν υπάρχουν για την υπόγεια γραμμή σιδηροδρόμου στην Πάτρα

Οριστικό το «όχι» της Κομισιόν στη χρηματοδότηση υπόγειας γραμμής μετά το Ρίο. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, δηλώνει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω και θα φτάσει ως τον πρωθυπουργός. Εναλλακτικό σχέδιο από τον ΟΣΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Γιατί καθυστερεί η επέκταση προς την Καλαμαριά

Ως τον Φεβρουάριο του 2026 θα πρέπει να περιμένουν οι Θεσσαλονικείς για την επέκταση της Καλαμαριάς, που θα ολοκληρώσει ένα δίκτυο 18 σταθμών για την καθημερινή εξυπηρέτηση 313 χιλιάδων επιβατών.
odos_pyrgos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπόνους» 109 εκατ. ευρώ για να «επιταχύνει» η Πατρών – Πύργου

Δαπάνες επιτάχυνσης 27 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το Δημόσιο στην κατασκευάστρια κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού για να «μαζέψει» κατά τέσσερις μήνες την καθυστέρηση του έργου, που βρίσκεται σχεδόν στο 75% της ολοκλήρωσης.