ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Έρχεται νέο πακέτο για τη στήριξη των ανέργων

Παράταση χρονικής διάρκειας του επιδόματος ανεργίας και αύξηση του ποσού για τους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών εξετάζει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση.

Με ύφεση - σοκ απειλεί την οικονομία η πανδημία που ημέρα με την ημέρα ανοίγει νέες πληγές σε όλο το φάσμα της παραγωγής και της αγοράς επιδεινώνοντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπό τη πίεση των εξελίξεων και σε μια προσπάθεια να ανακόψει την βύθιση των εισοδημάτων προχωρά στη διεύρυνση και χρονική επέκταση του πακέτου στήριξης.  

Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ  5% έως και 10% φέτος, ποσοστό που αποτυπώνει την εικόνα «απονέκρωσης» ενός μεγάλου μέρους του παραγωγικού ιστού της χώρας καθώς οι τρεις βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης -τουρισμός, οικοδομή και ναυτιλία- στροβιλίζονται στη δίνη του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά   με την εξέλιξη της πανδημίας το πλήγμα στην οικονομία μόνο από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες  εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ (πάνω από 7% του ΑΕΠ).

Το σπιράλ της ύφεσης προκαλεί δημοσιονομικές ανισορροπίες. Τα οικονομικά μοντέλα που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι ο φετινός προϋπολογισμός για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια θα εμφανίσει έλλειμμα και το ερώτημα που βασανίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι ποιο θα είναι το ύψος του.

Το άλλο καυτό κι επικίνδυνο μέτωπο έχει να κάνει με την πορεία του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητά του. Η ύφεση αλλάζει δραματικά τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ και αν σε αυτό προστεθούν τα νέα ελλείμματα και πιθανά νέα δάνεια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τότε η σχέση θα γίνει ακόμα χειρότερη.  

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης από το 173,3% του ΑΕΠ (330 δις. ευρώ) που ήταν στο τέλος του 2019, θα εκτοξευθεί σε πάνω από 193% του ΑΕΠ φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος», είπε πως «δεν έχουμε συζητήσει θέμα χρέους με τους θεσμούς… σιγά σιγά χτίζεται το οπλοστάσιό μας για τη μετά την υγειονομική κρίση εποχή. Αφορά και τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και το χρέος». Υποστήριξε πως «με άλλους όρους» θα συνεχιστεί η συζήτηση που είχε αρχίσει πριν από την κρίση.

Επίσης παραδέχτηκε πως δεν είναι αρκετά τα 1,4 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από τα κονδύλια για την απασχόληση (πρόγραμμα SURE) επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και εκκρεμεί η έγκρισή του από τη σύνοδο κορυφής και εν συνεχεία η τελική του κατανομή.

Άλλα 6,5 δισ. για τα μέτρα στήριξης

Πάντως η καραντίνα στην οικονομία ανεβάζει συνεχώς το δημοσιονομικό λογαριασμό και όλα δείχνουν ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή θα παραταθούν για ακόμη 45 ημέρες μετά το τέλος Απριλίου (Μάιο-15 Ιουνίου), πράγμα που σημαίνει ότι το Δημόσιο θα χρειασθεί άλλα περίπου 6,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την επέκταση του πακέτου.

Επιπρόσθετα, το κόστος αναμένεται να διογκωθεί από πρόσθετες παρεμβάσεις για αναπλήρωση των ζημιών από τον ιό και οι οποίες δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πυρήνα τους θα βρίσκονται όσοι είναι εκτός της αγοράς εργασίας και κυρίως οι μακροχρόνιοι άνεργοι καθώς και εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στη κρίση και μένουν ακάλυπτοι από τα υφιστάμενα μέτρα. Ειδικότερα,

  • Τα σενάρια προβλέπουν μεταξύ άλλων την παράταση της χρονικής διάρκειας για τα επιδόματα ανεργίας, την αύξηση του ποσού για τους ανέργους ηλικίας πάνω από 55 ετών που έχουν μείνει εκτός αγοράς για πάνω από ένα χρόνο, τη χορήγηση προσωρινών επιδομάτων ανεργίας σε εργαζόμενους που δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ, τη χαλάρωση των κριτηρίων για την λήψη του επιδόματος, την ενίσχυση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και την επιδότηση θέσεων εργασίας.

Στο μέτωπο της ρευστότητας προωθείται η επιμήκυνση του προγράμματος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», η ενεργοποίηση των εγγυοδοτικών ταμείων για την φθηνή δανειοδότηση επιχειρήσεων και εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος για όσους υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις τον Απρίλιο.

Συνεχείς αναπροσαρμογές

Τα στελέχη του οικονομικού  επιτελείου επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ανάλογα με την διάρκεια, την ένταση και την έκταση της κρίσης το μέτρα στήριξης θα ανασχεδιάζονται και θα «ευθυγραμμίζονται» με την πραγματική κατάσταση  έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικά και να λειτουργούν ως δραστικό αντίδοτο.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέες παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σύμφωνα με τις οποίες:

  1. Το μέτρο της έκπτωσης κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης επεκτείνεται και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων. Επιπλέον το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.
  2. Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις τους παρέχεται η ευχέρεια αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Συμπεριλαμβάνονται και τα νομικά πρόσωπα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις τυχόν ενδο-ομιλικές συναλλαγές και συνεργασίες.
  3. Σε επιχειρήσεις που, λόγω σφάλματος κατά την προηγούμενη περίοδο, είχαν δηλώσει ως κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάποιον που δεν ανταποκρινόταν στη βασική και κυριότερη δραστηριότητά τους, δίνεται η δυνατότητα να αποκαταστήσουν την ορθότητα της κατάστασης προβαίνοντας σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 24η Απριλίου 2020. Η τροποποίηση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται ήταν ήδη δηλωμένος ως δευτερεύων ΚΑΔ στο μητρώο του φορολογουμένου και είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης με τα μεγαλύτερα ακαθάριστά έσοδα του φορολογικού έτους 2019.
  4. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποκατάστημα με ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε προσωρινή αναστολή, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της έδρας της επιχείρησης.
  5. Στους δικαιούχους του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, παράλληλα με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν από 1 έως και 500 εργαζόμενους, εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους.
  6. Οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων -έως πέντε εργαζόμενους-, που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ, θα πρέπει να καταχωρίσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport. Η περίοδος καταχώρισης θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρη εξόφληση δανείων του α' μνημονίου με «όπλο» το investment grade

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει τη δυνατότητα να αντληθεί μεγάλο ποσό από την αγορά ομολόγων και να αξιοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρσα για την επενδυτική βαθμίδα, κλειδί το πρωτογενές πλεόνασμα

Να διασφαλίσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο τον Σεπτέμβριο επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στον καναδικό οίκο DBRS. Ποια είναι τα ραντεβού με τους οίκους το 2023.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χρόνο... μηδέν η αξιολόγηση των Θεσμών για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ

Οι τέσσερις επικεφαλής των Θεσμών έρχονται αύριο στην Αθήνα και αναμένεται σε μία ημέρα να ολοκληρώσουν τον έλεγχο για την πρόοδο στα 22 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο.
bonds-omologa-ekt
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφάσεις για τη νέα έξοδο στην αγορά μετά τις ανακοινώσεις της S&P

Τη Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση της Ελλάδας και αμέσως μετά θα ληφθούν αποφάσεις για έξοδο με νέα έκδοση πενταετούς ή επταετούς ομολόγου. Επαφές Σταϊκούρα και Τσάκωνα στη Νέα Υόρκη.