ΓΔ: 903.84 -0.01% Τζίρος: 2.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:47:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αλλάζει όψη η οδός Πειραιώς με επενδύσεις μεγάλων ομίλων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μεγάλες επενδύσεις που πρόκειται να πάρουν «σάρκα και οστά» την επόμενη διετία, με τη συμμετοχή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα αλλάξουν εντυπωσιακά την όψη της οδού Πειραιώς.

Την όψη της Οδού Πειραιώς πρόκειται να αλλάξουν οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί και προγραμματίζονται για την προσεχή διετία από ομίλους όπως η αμερικανική Hines, ο όμιλος Βιοχάλκο, αλλά και από δημοτικούς φορείς, όπως ο δήμος Αθηναίων. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ελπίδες για το «ξεπάγωμα» επενδύσεων που εκκρεμούν επί χρόνια στην ίδια περιοχή όπως το σχεδιαζόμενο εμπορικό κέντρο της πορτογαλικής Sonae Sierra στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Οι σχεδιασμοί για την ανάπλαση της Πειραιώς, στην οποία χάσκουν επί δεκαετίες παλαιά εργοστάσια και ξεχασμένα ακίνητα, είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90, χωρίς ποτέ να υλοποιηθούν. Η ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς, σε συνδυασμό με την ανάγκη για νέα εμπορικά κέντρα στο Λεκανοπέδιο, κινητοποιούν σήμερα εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Τον ρυθμό των αλλαγών δίνει η πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου Athens Heart, που ανήκει στην Pasal του ομίλου Θεοδωρίδη, από την αμερικανική Hines. Η Hines ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανακαίνιση / αναδιαμόρφωση του εμπορικού κέντρου στη διασταύρωση των οδών Χαμοστέρνας και Πειραιώς που θα μετατραπεί σε εκπτωτικό κέντρο με την επωνυμία Gazi Outlet. Οι Αμερικανοί χρειάστηκαν παζάρια ενάμισι χρόνου προκειμένου να συμφωνήσουν με τους πιστωτές της Pasal ώστε να αποκτήσουν το εμπορικό κέντρο. Τώρα προγραμματίζουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες αναδιαμόρφωσης, με την προσθήκη πολυκινηματογράφου, κ.α. μέχρι τις αρχές του 2021.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθεί, όπως έχει αποκαλύψει το Business Daily, από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Βιοχάλκο, ύψους 117.000.000  ευρώ, για την κατασκευή μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος με συνεδριακό κέντρο και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις (ιατρικές υπηρεσίες, καταστήματα, κλπ), στο οικόπεδο των 82 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς 252 στον Ταύρο. Η ένταξη της επένδυσης στις λεγόμενες «Στρατηγικές Επενδύσεις» επιτρέπει την ταχύτερη αδειοδότησή της.

Ο δήμος Αθηναίων, που αναζητεί τρόπους για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, συμφώνησε, επίσης πρόσφατα, με τον δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, στην εκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης των «παλαιών Σφαγείων» στην οδό Πειραιώς. Το στρατηγικό σχέδιο για την έκταση των 17 στρεμμάτων με διατηρητέα κτήρια 1.400 τετραγωνικών μέτρων, έχει επεξεργαστεί η εταιρεία συμβούλων Trek Development.

Το στρατηγικό σχέδιο βασίζεται στο θεσμικό πλαίσιο χρήσεων γης και διατήρησης των κτηρίων και προβλέπει χρήσεις όπως: πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, υπόγειο parking, χώροι για τη στέγαση «δημιουργικών βιομηχανιών», χώρους εστίασης και υπαίθριων εκδηλώσεων, καθώς και κινηματογράφο.

Η τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας βοήθησε ώστε να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πειραιώς όπως το πολυτελές ξενοδοχείο «Ηριδανός» στον αριθμό 78, που μισθώθηκε σε επενδυτικό σχήμα υπό την Athenaeum, της κας Παναγιώτας Κελέση και του κ. Γιάννη Ανδρικόπουλου, οι οποία είχαν τοποθετηθεί την τελευταία τριετία με νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη λεωφόρο Συγγρού. Αλλά και η οικογένεια Υφαντή, που κινείται στον κλάδο των αλλαντικών, εκτός από τα ξενοδοχεία «Fresh» και «Πίνδαρος» έχει αποκτήσει, μέσω της εταιρείας «Αθηναϊκές Διακοπές ΑΕ» και άλλο ακίνητο επί της Πειραιώς.   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ