ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Έκρηξη» πράσινων επενδύσεων στην Ελλάδα «βλέπει» το Bloomberg

Την πλήρη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας προβλέπει έκθεση του Bloomberg New Energy Finance, με επενδύσεις 33 δισ. δολ. Η χώρα θα φτάσει πολύ κοντά στο μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Eπενδύσεις 33 δισ. δολαρίων θα πρέπει να υπάρξουν στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα από τώρα μέχρι το 2050 σύμφωνα με την μελέτη του Bloomberg New Energy Finance, που υπογραμμίζει ότι η απεξάρτηση του ηλεκτρικού συστήματος από τα ορυκτά καύσιμα θα μετατρέψει τη χώρα σε ηγέτιδα δύναμη της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης ήδη από το 2030.  Οι επενδύσεις αυτές θα ωθήσουν τον συνολικό μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος της χώρας κι έτσι υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030, για 60% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη συνολική κατανάλωση.

Έως το 2050, η μελέτη εκτιμά πως η παραγωγή ηλεκτρισμού θα γίνεται σε ποσοστό 90% από ΑΠΕ, ενώ σήμερα το 70% των αναγκών καλύπτεται από λιγνίτη και φυσικό αέριο. Μέχρι το 2050 οι ΑΠΕ, περιλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών αναμένεται ότι θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία, παράγοντας το 96% του ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα.

Σύμφωνα με την μελέτη του BNEF από τα 33 δισ. δολάρια που θα πρέπει να επενδυθούν έως το 2050, το 92% των επενδύσεων πάει σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 14 δισ. θα επενδυθούν σε νέες μονάδες παραγωγής ΑΠΕ την προσεχή 10ετία, ποσό που είναι ξεπερνάει κατά πολύ τα 6,5 δισ. δολάρια επενδύσεων σε ΑΠΕ τη δεκαετία 2009 - 2019. Παράλληλα από τα μέσα της δεκαετίας 2020- 2030 η μελέτη προβλέπει ότι τα υπεράκτια αιολικά θα αρχίσουν να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επενδύσεων αφού θα θεωρούνται ως μία σημαντικά ανταγωνιστική επιλογή. Για μετά το 2030 το BNEF προβλέπει ότι θα επενδυθούν περίπου 3 δισ. δολάρια μπαταρίες, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Αυτός ο συνδυασμός τεχνολογιών θα βοηθήσει την χώρα να φτάσει πολύ κοντά στο μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και από το ταμείο δίκαιης μετάβασης της ΕΕ ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια, το χρόνο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προσελκύει επενδυτές αλλά και ανάλογοι στόχοι σε επίπεδο κυβερνήσεων. Το BNEF επισημαίνει ακόμη ότι η χώρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα ανταγωνιστικά οικονομικά μεγέθη κυρίως από συμφωνίες αγοραπωλησίας ενέργειας και όχι μόνο μέσω των δημοπρασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε άλλο σημείο η μελέτη αναφέρει ότι η απολιγνιτοποίηση θα επιταχυνθεί και από την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς όπως σημειώνει πλέον είναι φθηνότερη η παραγωγή ενέργειας από χερσαία αιολικά ή μεγάλα φωτοβολταϊκά συγκριτικά με το λιγνίτη ή το φυσικό αέριο. Επίσης η έκθεση του BNEFυπογραμμίζει ότι είναι φθηνότερο να κατασκευαστεί ένα νέο αιολικό ή φωτοβολταϊκό πάρκο σε σχέση με τη λειτουργία των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων. 

Έως το τέλος αυτής της δεκαετίας η χώρα θα κατασκευάσει περίπου 10GW νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών τριπλασιάζοντας τα μέχρι σήμερα αιολικά και ηλιακά μεγέθη της. Το 2050 αναμένεται να φτάσουν τα 24GW τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ισχύς τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρόλος του φυσικού αερίου θα είναι να παρέχει ευελιξία και όχι να αντικαταστήσει τον λιγνίτη. Οι ευέλικτες μηχανές αερίου σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τις νέες μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας που θα προστεθούν στο δίκτυο είναι το κλειδί για την διασφάλιση του συστήματος, που θα βασίζεται στις ΑΠΕ. 

Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μονάδες ευέλικτης ισχύος 2 δισ. δολαρίων έως το 2030, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά μονάδες αποθήκευσης με μπαταρία ισχύος 2 GW. Από το 2030 έως το 2050 εκτιμάται ότι θα προστεθούν πάνω από 6 GW μονάδων μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης ενώ ακόμη 1,3GW θα αφορά σε υποστήριξη της απόκρισης της ζήτησης (demand response).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι business της απολιγνιτοποίησης: Ποιοι ετοιμάζουν μεγάλες επενδύσεις

Τα ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που μπαίνουν στον τομέα των πράσινων επενδύσεων: από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, ως τον Π. Γερμανό και τον Σπ. Θεοδωρόπουλο. Γενναίες επιδοτήσεις 40% έως 80% από την κυβέρνηση.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία για καταθέσεις και επενδύσεις μαζεύει η ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις

Ποια δεδομένα κοινοποιούν στην Εφορία τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.