ΓΔ: 1448.47 0.93% Τζίρος: 36.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Ρευστότητα 8,6 δισ. στις επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων ήταν δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο της 5ετιας 2015-2019 και τετραπλάσιος από όλη την δεκαετία 2010-2019.

Συνολική ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ δημιούργησε μέσω του τραπεζικούς συστήματος η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καθώς από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και πιο συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα έχει καταφέρει να μοχλεύσει 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους που κατευθύνθηκαν σε ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέχρι σήμερα έχουν διοχετευεί 2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης έχουν δοθεί 4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (Μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται επίσης η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων, που θα φτάσει τον λογαριασμό της συνολικής ρευστότητας στα 8,6 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της επιτυχημένης πορείας της Τράπεζας είναι το γεγονός ότι μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015-2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010-2019.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε οτι «το έτος που πραγματικά καταξίωσε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, της έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο και έκανε σαφές στον κάθε ένα επιχειρηματία πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξή της, είναι το έτος 2020. 

Μέσα στο 2020 και εν μέσω της πανδημίας, καταφέραμε να θέσουμε σε εφαρμογή χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη διάδοση στην αγορά, με πρωτοφανή παροχή ρευστότητας, που σε μεγάλο βαθμό διέσωσαν την μεγάλη ζημιά που ο ιός προκάλεσε στην ελληνική οικονομία. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι θεσμοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, έχουν μιλήσει με εξαιρετικά επαινετικά λόγια για τις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε οτι «το 2020 ήταν το έτος που προσδώσαμε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έναν ρόλο κομβικό για τη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Σε αυτήν την εξαιρετικά απαιτητική χρονιά, λόγω των δυσμενών υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα απέδειξε ότι μπορεί να ανασχεδιάσει, να δημιουργήσει και να υλοποιήσει, άμεσα και αποτελεσματικά, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή σημαντικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Το 2021 σκοπεύουμε να αποτελέσει ένα έτος - σταθμό για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αλλά και να διευρύνει τις συνεργασίες της με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB-ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παρευξείνια Τράπεζα κ.ά. Επίσης, μέσα στην καινούργια χρονιά θα προχωρήσουμε στη δημιουργία περισσότερων «έξυπνων» και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, με καταλυτικό ρόλο στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάντα χρησιμοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές»

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Αθηνά Χατζηπέτρου, δήλωσε: «Το 2020 ήταν έτος δοκιμασίας όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για όλες τις δομές και τους θεσμούς του ελληνικού κράτους. Μέσα στην οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιοποίησε δημόσιους πόρους 2,8 δισ. ευρώ δημιουργώντας - με μόχλευση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος - ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ και αποτέλεσε το 2020 τον βασικό πυλώνα στήριξης των επιχειρήσεων.

Η ΕΑΤ, τους τελευταίους οκτώ μήνες, εφάρμοσε ένα νέο μοντέλο διοίκησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με σύμμαχο την τεχνολογία και διαχειρίστηκε αριθμό δανείων διπλάσιο της προηγούμενης δεκαετίας αθροιστικά.

Το 2021, χωρίς αμφιβολία, θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΑΤ όχι μόνο θα μοχλεύσει, αποτελεσματικά, κεφάλαια του δημόσιου τομέα, αλλά θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από στοχευμένα προγράμματα για τον μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στη μετά COVID εποχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Τα πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες από την επενδυτική βαθμίδα

Πρόσβαση με καλύτερους όρους στις αγορές αποκτούν οι τράπεζες μετά την αναβάθμιση, υπογραμμίζει η ΤτΕ. Σημειώνει την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και την αύξηση των ροών «κόκκινων» δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέργεια μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και HDB

Πρόκειται για τη συνεργασία ύψους 400 εκ ευρώ με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο της οποίας έχουν δημιουργηθεί τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 2 δις ευρώ νέα δάνεια.
businessdaily-Zanias-Giorgos-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.