ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σπ. Λιβανός: Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες που έχουν πληγεί

Όπως τόνισε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έχουν εγκριθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εκταμιευθεί περί τα 270 εκατ. ευρώ».

Η στήριξη του συνόλου του αγροτικού κόσμου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει και τον πρωτογενή τομέα με τον κ. Λιβανό να τονίζει ότι «είμαστε στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και θα παραμείνουμε και μετά από αυτή» προσθέτοντας πως «το ΥΠΑΑΤ έχει μεριμνήσει εγκαίρως και έχει λάβει μια σειρά μέτρων στήριξης των αγροτών μας. Από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έχουν εγκριθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εκταμιευθεί περί τα 270 εκατ. ευρώ».

Σημείωσε επίσης, πως το «μόνιμο μέλημα της νέας ηγεσίας του υπουργείου θα είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας, το αυτονόητο για μένα, ότι ο αγρότης κατέχει κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και να του εξασφαλίσει τη θέση που αξίζει η σκληρή του εργασία».

Μιλώντας για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως οι οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες «είναι να κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα». Και αυτό γιατί, όπως επισήμανε ο ίδιος, «ο προγραμματικός μας στόχος είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα» ενώ οι «διαχρονικές αδυναμίες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και σπαταλούν πόρους, όπως η μη αξιοποίηση της τεχνολογίας, των αυτοματισμών και των δυνατοτήτων της ευφυούς γεωργίας, η μικρή οικονομική κλίμακα παραγωγής, η ελλιπής συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, συνδυάζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις νέες οικολογικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και επιβάλλουν καθολικές αλλαγές, αναθεώρηση πρακτικών και επενδύσεις στη δημιουργία νέων υποδομών».

«Προτεραιότητά μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το brand και να το προβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παγκοσμίως» δήλωσε ο κ. Λιβανός σε αναφορά του στην ελληνική διατροφή, η οποία αποτελεί την «κορυφή» της μεσογειακής διατροφής, σημειώνοντας πως «η ελληνική πρωτογενής παραγωγή επιβάλλεται να κάνει το μεγάλο βήμα, από το παρελθόν στο μέλλον».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν πρέπει να δοθούν κίνητρα για συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμούς, τονίζει ότι οι μικρές σε έκταση εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας έχουν σχέση με την γεωγραφία και την οικογενειακή παράδοση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως «η κυβέρνησή μας ενισχύει κι ευνοεί τη λειτουργία του υγιούς συνεταιριστικού κινήματος και για το λόγο αυτό ο προηγούμενος υπουργός, κ. Βορίδης, προχώρησε σε νέα νομοθεσία για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που δίνει ευελιξία στις διοικήσεις τους, αλλά και τη δυνατότητα εισαγωγής ιδιωτών επενδυτών».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την προστασία παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι να προστατευτούν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έναντι των αγοραστών. Ποιες αγροτικές επιχειρήσεις αφορά το νομοσχέδιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητάει ο αμπελουργικός κλάδος

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι τιμές του οίνου σε όλη τη χώρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η τιμή είναι μειωμένη κατά 50% αλλά και στην Αχαΐα, όπου παρατηρείται πτώση στην τιμή γύρω στο 35%.