ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αγώνας δρόμου του υπ. Οικονομικών για συγκέντρωση ρευστότητας

Μετά την άντληση 2 δισ. με ιδιωτική τοποθέτηση 30ετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ περιμένει τις ανακοινώσεις του οίκου Fitch, την Παρασκευή, για να προχωρήσει και σε νέα έκδοση τίτλων. Έντονη η πίεση λόγω πανδημίας στα κρατικά ταμεία.

Σε «προληπτική αποταμίευση» λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μέσω δανεισμού από την εσωτερική και διεθνή αγορά. Στόχος είναι να ανεβάσει τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 33 δισ. ευρώ σήμερα και να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός, διευρύνοντας τα περιθώρια παρεμβάσεων σε περίπτωση που συνεχιστούν ή και ενταθούν οι ζημιές στην οικονομία από την υγειονομική κρίση.

Μετά την χθεσινή άντληση 2 δισ. ευρώ με εσωτερικό δανεισμό (μέσω της διάθεσης 30ετών ομολόγων στην Εθνική Τράπεζα) το υπουργείο Οικονομικών στρέφει το βλέμμα στην επικείμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch την ερχόμενη Παρασκευή, προσδοκώντας ένα θετικό μήνυμα που θα ανοίξει το δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές. Στον Οργανισμό  Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι έτοιμοι να «πατήσουν το κουμπί» για την εκκίνηση του προγράμματος εκδόσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί το ευνοϊκό κλίμα που θα δημιουργήσει μία πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας  που αποτελεί το βασικό σενάριο.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ακόμα και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του ομολόγου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 10ετές, αν και διακινούνται σενάρια για ντεμπούτο με ένα τίτλο μεγαλύτερης διάρκειας (20ετία ή ακόμη και 30ετία).

Ο ποσοτικός στόχος του δανεισμού για το 2021 παραμένει στα 8 - 12 δισ. ευρώ, αλλά οι κινήσεις εξόδου θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στην αγορά και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στα «ραντάρ» των επενδυτών μέσω της βαθμολόγησης των επιδόσεων από διεθνείς οίκους και την πρόοδο στις αξιολογήσεις από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εδραιώσει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας χρησιμοποιώντας ως βασικό όπλο την προώθηση ισχυρών μεταρρυθμίσεων, την ταχεία αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την επαναφορά των δημοσίων οικονομικών σε τροχιά εξυγίανσης.

Στρατηγική επιδίωξη είναι να μην διαταραχθεί ο δεσμός με τις αγορές και να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, πράγμα που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών που συνολικά υπολογίζονται στα 22 με 24 δισ. ευρώ για το 2021. Πάντως, πέρα από τις εκδόσεις ομολόγων εξετάζεται η μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων που φθάνει σήμερα στα 11,8 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στη πρώτη κίνηση δανεισμού για τη τρέχουσα χρονιά το Δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών ομολόγων (placement) τα οποία αγόρασε η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο συνολικότερης ανταλλαγής ομολόγων, ενώ το Δημόσιο προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων και με την Τρ. Πειραιώς. Από τις υπόλοιπες, η Eurobank και η Alpha Bank είχαν συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα. Η απόδοση διάθεσης των 30ετών τίτλων διαμορφώθηκε κοντά στην περιοχή του 1,5%, που αποτελεί και για τις τράπεζες μια καλή τοποθέτηση όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Με βάση το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το το 2021 και οι πηγές κάλυψής τους έχουν ως εξής:

Χρηματοδοτικές ανάγκες

  • Απόσβεση μεσο-μακροπρόθεσμου χρέους: 5,4 δισ. ευρώ
  • Πληρωμές τόκων χρέους (περιλ. swaps): 5,2 δισ. ευρώ
  • Χρηματοδότηση ελλείμματος: 8,1 δισ. ευρώ
  • Πρόωρες πληρωμές (μείωση εντόκων, χρέος επίσημου τομέα): 1,8 στο πρώτο σενάριο, 3,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο
  • Άλλες απαιτήσεις για μετρητά: 1,6 δισ. ευρώ

Πηγές χρηματοδότησης

  • Εκδόσεις ομολόγων: 8 δις. ευρώ στο πρώτο σενάριο και 12 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο
  • Άλλες πηγές (Sure, RRF, EIB): 2,5 δις. ευρώ στο πρώτο σενάριο και 3 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο
  • Επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA): 1,3 δισ. ευρώ
  • Έσοδα ιδιωτικοποιήσεων: 1,5 δισ. ευρώ
  • Αλλαγή στα ταμειακά διαθέσιμα: 8,7 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο και 6,2 δισ. στο δεύτερο σενάριο

Σύνολο: 22 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο και 24 δισ. ευρώ στο δεύτερο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για δύο δόσεις κονδυλίων από την Ευρώπη ύψους 2,9 δισ.

Τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την τελευταία δόση από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θέλει να «ξεκλειδώσει» η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας έως τα τέλη Οκτωβρίου μια μεγάλη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κανόνες παιχνιδιού για φθηνά δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Τουλάχιστον 30% των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες και 20% από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Απαγορεύονται οι off shore και η αναχρηματοδότηση παλιών δανείων. Τι ορίζει νέα απόφαση του Θ. Σκυλακάκη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία εμπόδια στις Βρυξέλλες για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Προβληματίζουν τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού οι προτάσεις για κίνητρα συγχωνεύσεων, φόβοι για δημιουργία μονοπωλίων. Διαβουλεύσεις για αλλαγές πριν την επίσημη κατάθεση του σχεδίου, σήμερα, από τον Θ. Σκυλακάκη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη η κυβέρνηση για έξοδο στην αγορά ακόμη και πριν το Πάσχα

Σενάρια έκδοσης 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, αλλά και επανέκδοσης του 10ετούς τίτλου του Δημοσίου εξετάζει το υπ. Οικονομικών, ενώ η πανδημία οδηγεί σε αύξηση του στόχου δανεισμού από τα 12 στα 16 δισ. ευρώ.