ΓΔ: 900.87 0.58% Τζίρος: 34.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:18:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη η Ελλάδα σε αποδόσεις ακινήτων logistics

Καθίζηση έως και κατά 30% στις επενδύσεις στα εμπορικά ακίνητα καταγράφηκε το 2020, αλλά οι αποδόσεις των ακινήτων logistics και των εμπορικών κέντρων ήταν οι υψηλότερες στην Ευρώπη.

Μείωση μεταξύ 20% - 30% παρουσίασαν το 2020 οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα σύμφωνα με το τελευταίο European Investment Outlook της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills. Όμως η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις αποδόσεις των επενδύσεων σε logistics (8%) και στα (κλειστά λόγω καραντίνας) εμπορικά κέντρα (7%) αλλά και δευτεραθλήτρια στις αποδόσεις των γραφείων πρώτης κατηγορίας (5,75%) πίσω από το Βουκουρέστι (7%).

Τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά logistics δείχνουν πως προσέλκυσε κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια σε σύγκριση με το 2019. Από τα 256 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν πέρυσι πανευρωπαϊκά στα εμπορικά ακίνητα τα 39,6 δισ. πήγαν στα logistics. Στην Ελλάδα υπήρξε μαζική στροφή των επενδυτών ακινήτων προς αποθηκευτικούς χώρους όπως δείχνουν οι συνεχείς ανακοινώσεις των ΑΕΕΑΠ για αγορές κυρίως στο Θριάσιο.

Τα logistics ήταν και ο μοναδικός τομέας του real estate που πέρυσι κατέγραψε άνοδο καθώς οι επενδύσεις σε κτίρια γραφείων υποχώρησαν πανευρωπαϊκά κατά 28,5% στα 88,6 δισ. ευρώ. Μείωση κατά 20,3% κατέγραψαν οι επενδύσεις σε καταστήματα, κ.α. που έφτασαν τα 33,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο και στον τομέα της λιανικής υπήρξε κινητικότητα καθώς αρκετοί επενδυτές αναζητούσαν, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, χαρτοφυλάκια ακινήτων που στεγάζουν πολυκαταστήματα ή αποθήκες καταστημάτων τροφίμων, ενός κλάδου που έμεινε αλώβητος από την πανδημία.

Στην έκθεση της Savills προβλέπεται πως φέτος θα υπάρξει πανευρωπαϊκά σταθεροποίηση ή μικρή ανάκαμψη των επενδύσεων σε ακίνητα, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο. Όπως αναφέρουν, αναμένεται περαιτέρω διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων προς νέες κατηγορίες ακινήτων που έρχονται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όπως τα data centers, τα επιστημονικά πάρκα και η υγεία. Ταυτόχρονα κερδίζουν έδαφος και ακίνητα που έχουν πράσινες πιστοποιήσεις ή συνδέονται με κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως τα συγκροτήματα κατοικιών σε προσιτές τιμές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Απ. Βακάκης, η Jumbo και η εκτόξευση στα κόστη μεταφοράς container

Έντονη ανησυχία ακόμη και για αθέμιτες πρακτικές στις θαλάσσιες μεταφορές εκφράζει ο επικεφαλής της Jumbo, καθώς τα κόστη αυξάνονται ακόμη και κατά 800%. Διεθνής προβληματισμός, δυσμενείς προβλέψεις των αναλυτών.