ΓΔ: 1458.28 0.68% Τζίρος: 21.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:46:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ο κύβος ερρίφθη για εξυγίανση της ΔΕΗ και πώληση της ΔΕΠΑ

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο που εξαιρεί την ΔΕΗ από το πλαίσιο του δημόσιου τομέα, οδηγεί σε απελευθέρωση της αγοράς με το ευρωπαϊκό Target Model και δημιουργεί νέες εταιρείες με τη διάσπαση της ΔΕΠΑ.

Έγινε το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τα δεσμά του θεσμικού πλαισίου για το δημόσιο τομέα, ώστε να έχει ευελιξία σε προσλήψεις και προμήθειες, την απελευθέρωση της αγοράς με το Target Model, αλλά και τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ προβλέπεται να εκσυγχρονιστεί μέσω της ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης και της προώθησης της αποτελεσματικής της λειτουργίας, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Ενισχύεται, επίσης, η ευελιξία στις προμήθειες, με σεβασμό στη διαφάνεια. Αλλάζει η διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ και προβλέπεται η προσέλκυση στελεχών από την αγορά.

Με το νομοσχέδιο υλοποιείται ταχύτατα το Target Model, δηλαδή το ευρωπαϊκό σύστημα για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς,  και επιφυλάσσονται σχετικές κυρώσεις προς τους αρμόδιους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ) από τη ΡΑΕ, για να μπορέσει η χώρα να εναρμονίσει τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας με τον Κανονισμό REMIT για τη διαφάνεια στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας.

Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς απαραίτητη λειτουργική ενίσχυση και προωθείται η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων με ισχύ μεγαλύτερη των 250 MW. Επιπλέον, επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία ώστε να μπορέσει ένας μεγάλος αριθμός επενδυτικών προτάσεων για υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά να προχωρήσει και εισάγεται, τέλος, ένα καινούριο πλαίσιο στην ηλεκτροκίνηση.

Προωθείται ακόμη ο αποτελεσματικός εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η ΔΕΠΑ προβαίνει σε μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας και ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατρείς μεγάλες αλλαγές του 2020 ανατρέπουν το σκηνικό στην ενέργεια

Κοσμογονικές αλλαγές θα συντελεστούν τον επόμενο χρόνο στην ενεργειακή αγορά, με τη σταδιακή εγκατάλειψη του λιγνίτη, τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και την ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου.
energeia-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια όλων των παρόχων ρεύματος για τον Μάιο

Σε μειώσεις των «πράσινων» τιμολογίων προχώρησαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος με μόλις τέσσερις εταιρείες να αυξάνουν τις τιμές. Μείωσε και το νυχτερινό τιμολόγιο η ΔΕΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα και η ΔΕΗ παράδειγμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη

«Η ΔΕΗ αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση», τόνισε ο κ. Στάσσης, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι ενεργειακοί διάδρομοι στα Βαλκάνια με επίκεντρο την χώρα μας

Η ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η οποία αναδιαμορφώνεται με γνώμονα κυρίως δύο παράγοντες: την μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνο ενεργειακό μείγμα και την μείωση της παρουσίας του ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή.