ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Γιατί έχουν πέσει σε... ιστορικό χαμηλό οι αιτήσεις για επιστρεπτέα

Αυστηρά κριτήρια και έλεγχοι αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί μόλις 215.000 αιτήσεις. Εκτιμάται ότι μόνο 250.000 ενδιαφερόμενοι θα πάρουν ρευστότητα.

«Ιστορικό χαμηλό» καταγράφεται στις αρχικές αιτήσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τα φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 7, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας και έξι ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι ανέρχονται σε 215.000, όταν ο αριθμός τους το αντίστοιχο διάστημα στους προηγούμενους κύκλους ήταν τουλάχιστον διπλάσιος.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον αποδίδεται κυρίως στα αυστηρά κριτήρια και στον διεξοδικό έλεγχο, που απέτρεψαν πολλούς, παρά την οικονομική στενότητα, να «δοκιμάσουν τη τύχη τους», θεωρώντας ότι θα κοπούν όπως έγινε και στο 6ο κύκλο, οπότε απορρίφθηκαν πάνω από 400.000 αιτήσεις.   

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι έως τις 19 Απριλίου, που λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις ενδιαφέροντος, αυτές θα φθάσουν τις 550.000, αλλά όπως επισημαίνουν λόγω του πλέγματος των κριτηρίων, ζήτημα είναι αν τελικά λάβουν την ενίσχυση 250.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να ωφεληθούν ανέρχεται σε 300.000 με περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους.

Πάντως, η κυρίαρχη αντίληψη που διαμορφώνεται που στην αγορά, είναι ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις είναι να ανοίξουν και όχι να επιδοτούνται από το κράτος για να παραμένουν κλειστές, και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο σε δεύτερες σκέψεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 8.

Τα δάνεια θα δοθούν στους τελικούς δικαιούχους τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ η κατανομή και το ακριβές ύψος του ποσού ανά επιχείρηση θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ για 3 μήνες.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Οι νέες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας αυτή τη φορά θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο. Επίσης, για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια που είναι 1.000 ευρώ για τις εταιρείες χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Για το τελικό ποσό της ενίσχυσης θα συνυπολογιστεί και το ποσό που μπορεί να έλαβαν οι δικαιούχοι μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, ενώ και σε αυτό τον κύκλο το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση που θα λάβει την ενίσχυση θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως το τέλος Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπληξη στην εξόφληση της επιστρεπτέας: Χιλιάδες πληρώνουν εφάπαξ

Μέχρι στιγμής περίπου 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν αποπληρώσει σε μία δόση τις οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχοντας καταβάλει περίπου 100 εκατ. ευρώ. Κέρδισαν έκπτωση 15%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα στις επιχειρήσεις με παράταση για χρέη πανδημίας και Επιστρεπτέα

Ισχνό το ενδιαφέρον ως τώρα για τη ρύθμιση χρεών πανδημίας έως 72 δόσεις, καθυστερεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αναμένεται η ανακοίνωση παρατάσεων.
clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα έχουν «κούρεμα» ενοικίων τον Μάιο

Πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και όσες κλείνουν λόγω περιοριστικών μέτρων. Τέλος η έκπτωση 40% αν δεν υπάρχει διακοπή λειτουργίας.