ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χρηματοδοτικά πακέτα της Πειραιώς για ξενοδόχους με δάνεια και factoring

Συνδυασμό χρηματοδοτικών διευκολύνσεων για την επανεκκίνηση του ξενοδοχειακού κλάδου προσφέρει η Τρ. Πειραιώς καθώς μαζί με τα νέα δάνεια συνδυάζει και προϊόν factoring για είσπραξη απαιτήσεων από τους tour operators.

Με το 2020 να αποτελεί μια πολύ κακή χρονιά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, και την ρευστότητα τους να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, ενώ και οι tour operator έχουν μεταθέσει τις πληρωμές τους στις 90 ημέρες από 30 που ήταν μέχρι πρότινος, η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να ενισχύσει τους επιχειρηματίες ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, παρουσιάζοντας το νέο προϊόν Πειραιώς Sunrise Tourism.

Η Τρ. Πειραιώς στο πρόγραμμα αυτό συνδυάζει και προϊόν factoring για την είσπραξη απαιτήσεων από τους tour operators, με σκοπό να δώσει κεφάλαιο κίνησης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η τράπεζα θα καλύπτει έως και το 70% του ποσού του τιμολογίου. Από το ποσό του τιμολογίου που προ εξοφλείται, μέρος αυτού θα κατευθύνεται στην μερική αποπληρωμή της προχρηματοδότησης. Θα έχει διάρκεια έως και 90 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου.

Η εξόφληση θα γίνεται με την πληρωμή του τιμολογίου από τον tour operator. Θα αποδίδεται στον πελάτη το υπόλοιπο ποσό όπου θα αφαιρούνται τα έξοδα με την προϋπόθεση πως θα τηρείται το πλάνο αποπληρωμής. Θα έχει κυμαινόμενο επιτόκιο euribor + περιθώριο ανάλογα με το προφίλ της κάθε επιχείρησης, ενώ θα υπάρχει και προμήθεια διαχείρισης που θα ξεκινάει από 0,2%.

Ως κάλυψη η Πειραιώς θα έχει την εκχώρηση υφιστάμενων και μελλοντικών απαιτήσεων από tour operators, βάζοντας ως ενέχυρο την σύμβαση factoring προς αποπληρωμή της προχρηματοδότησης.

Το Πειραιώς Sunrise Tourism

Η Τρ. Πειραιώς θέλοντας να ενισχύσει τον τουριστικό κλάδο, προσφέρει το νέο χρηματοδοτικό προϊόν με σκοπό να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις στην επανεκκίνησή τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στo σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Συγκεκριμένα, το Πειραιώς Sunrise Tourism θα καλύψει έως 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει περισσότερα από 200 δωμάτια, ενώ μέχρι 1.500 ευρώ θα είναι η ενίσχυση ανά δωμάτιο στις ξενοδοχειακές μονάδες κάτω των 200 δωματίων. Το συνολικό ποσό θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη την κατηγορία του ξενοδοχείου με ανώτατο όριο το 20% των προβλεπόμενων ετήσιων πωλήσεων βάσει συμβάσεων με τους tour operators. Από τον προσδιορισμό του ποσού θα αφαιρούνται τυχόν προκαταβολές.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι τέλος του έτους και η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να είναι στις 31 Αυγούστου όπου θα πληρωθεί το 40% του ποσού και οι υπόλοιπες τέσσερις μηνιαίες δόσεις θα είναι από 15% του ποσού του δανείου. Έχει κυμαινόμενο επιτόκιο euribor + περιθώριο ανάλογα με το προφίλ της κάθε επιχείρησης.

Η κυρία Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την παρουσίαση του νέου προϊόντος, τόνισε ότι «σήμερα χρηματοδοτούμε πάνω από 4.000 πελάτες με συνολικά υπόλοιπα που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ ενώ είμασταν από τις λίγες Τράπεζες που χρηματοδότησαν νέες επενδύσεις στον κλάδο, ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας το 2ο τρίμηνο του 2020, διαβλέποντας τις προοπτικές του» και επισήμανε ότι «από την αρχή της πανδημίας, σκοπός μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των πελατών μας ως συνεργάτης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.  Αυτό που φιλοδοξούμε είναι να τους  δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία έγκαιρα, γρήγορα και αποφασιστικά προκειμένου να ξεπεράσουν τα προσωρινά εμπόδια και να μετουσιώσουμε τις θετικές προοπτικές σε πραγματικότητα».

Ο κ. Αντώνης Κατραούρας, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής του Commercial Banking της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον τρόπο λειτουργίας του ξενοδοχειακού κλάδου κατά την περίοδο εξόδου από την πανδημία, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες της αγοράς επαναπροσδιορίζονται και η ανάγκη ρευστότητας σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Αναφερόμενος στο νέο προϊόν, ο κ. Κατραούρας τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές του τουριστικού κλάδου και με στόχο να διευκολύνει την έναρξη όσο και την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, διαθέτει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα παροχής ρευστότητας Πειραιώς Tourism Sunrise. 

Κατά την παρουσίαση του Πειραιώς Tourism Sunrise, ο κ. Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, ανέλυσε τις προοπτικές του τουριστικού κλάδου και ανέφερε ότι οι ζημίες του 2020 δύναται να αντιστραφούν το 2021, και ο κλάδος να επανέλθει στην πρότερη κερδοφορία του, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα ανακτήσουν το 60% του κύκλου εργασιών που απώλεσαν το 2020.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Λεκκός τόνισε ότι οι προοπτικές προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές και ότι η οικονομία τα επόμενα χρόνια θα ωφεληθεί σημαντικά από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας που έχουν επικρατήσει μετά την επιστροφή καταθέσεων, τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  που έχει δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν με άδεια ταμεία τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις της εστίασης

Δηλώνουν ότι εξάντλησαν τη ρευστότητά τους το 43% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ το 44% αναφέρουν ότι φοβούνται «λουκέτο» μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ακόμη σοβαρότερα τα προβλήματα στα καταστήματα νησιών.