ΓΔ: 1378.37 -0.20% Τζίρος: 20.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:41:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στις Βρυξέλλες το σχέδιο για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Με 170 έργα, το Εθνικό Σχέδιο στοχεύει να επαναφέρει την οικονομία στην ανάπτυξη μετά την πανδημία, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες μέχρι το 2026.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε η κυβέρνηση και επισήμως το Εθνικό Σχέδιο για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της οικονομίας, που στοχεύει να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τουλάχιστον επτά μονάδες στα επόμενα έξι χρόνια, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Α. Πελώνη.

Η Ελλάδα, που μαζί με την Βουλγαρία αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα λάβει περισσότερα από 31 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια. Ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 16% του ΑΕΠ της χώρας, με το ποσό να διπλασιάζεται αν προστεθούν και οι ιδιωτικοί πόροι που θα ενεργοποιηθούν.

Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία και το επενδυτικό κενό που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια είχε οδηγήσει την χώρα σε μια οικονομία υπηρεσιών και κυρίως τουρισμού. Τώρα η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο με την υψηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Ώθηση στην ανάπτυξη

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η συνδυαστική επίδραση των επιχορηγήσεων, των δανείων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού Α.Ε.Π. της Ελλάδας κατά την περίοδο 2021-2026, σωρευτικά, κατά ποσό ίσο με περίπου το 1/3 του ΑΕΠ του 2020 και κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2026 σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Αυτό συνεπάγεται θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο τη περίοδο 2021-2026. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ διατηρείται και μακροπρόθεσμα λόγω της θετικής μόνιμης επίδρασης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η μόνιμη αύξηση του πραγματικού Α.Ε.Π. σε βάθος 20ετίας υπολογίζεται στις 6,5 μονάδες στο ΑΕΠ κάθε έτος, σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, κατά την περίοδο 2021-2026, το σχέδιο αυξάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και την απασχόληση περισσότερο από 20% και περίπου 4% αντίστοιχα, με τα κέρδη απασχόλησης να αντιστοιχούν σε 180.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις αυτές διατηρούνται μακροπρόθεσμα, δηλαδή είναι μόνιμες, όπως επίσης μόνιμη αύξηση καταγράφεται και στο επίπεδο της ιδιωτικής επένδυσης.

Συγκεκριμένα, ρυθμό ανάπτυξης 6,2% προβλέπεται στην ελληνική οικονομία το επόμενο έτος, από 3,6% εφέτος, ενώ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,1% το 2023 και κατά 4,4% το 2024. Η μεγάλη αυτή άνοδος του ΑΕΠ το 2022 θα οφείλεται κυρίως στις ιδιωτικές επενδύσεις (με βάση τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης), οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 30,3% το επόμενο έτος, από 7% εφέτος, και κατά 12,3% και 10,8% τα δύο επόμενα έτη, αντίστοιχα.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, που θα αυξηθούν 10,4% εφέτος, 13,8% το 2022, κατά 7,5% το 2023 και κατά 6,2% το 2024. Ενώ, οι εισαγωγές θα αυξάνονται κατά 6,9% εφέτος και κατά 8,5%, 4% και 3,4% τα τρία επόμενα έτη, αντίστοιχα.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποκαταστήσει τη δημόσια κατανάλωση (μέτρα στήριξης), καθώς θα αυξηθεί 2,6% το 2021, κατά 2,9% το 2022, κατά 2,1% το 2023 και κατά 2,8% το 2024. Αντίστοιχα, η δημόσια κατανάλωση θα κινείται με ρυθμούς +1,5%, -3%, -1% και -0,5%. Όσον αφορά στην ανεργία, προβλέπεται ότι αυτή θα διαμορφωθεί εφέτος στο 16,3%, για να αποκλιμακώνεται στο 14,4% το 2022, στο 13,2% το 2023 και στο 11,9% το 2024.

Τα έργα και οι δράσεις που θα αλλάξουν την οικονομία

Περίπου 170 έργα έχουν ήδη προταθεί, επικεντρωμένα στην μετάβαση σε πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένου και της ανάπτυξης δικτύου υψηλών ταχυτήτων ίντερνετ, αναβάθμιση των υποδομών καθώς και μέτρα κοινωνικής συνοχής .

Υπενθυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Σκυλακάκης είχε αναφέρει πως το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα δημιουργήσει μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος, τοποθετώντας την ελληνική οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο αυξημένων επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης, προκαλώντας σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Παράλληλα, θα καταστήσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας 180.000 - 200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και μόνιμη αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026. «Τα μόνιμα κέρδη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση θα προέλθουν εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης της παραγωγικότητας και κυρίως μέσω αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των δανείων. Σημαντική συνεισφορά θα έχουν και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των επιχορηγήσεων».

Υπογραμμίζεται ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την είσοδό της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης η κυβέρνηση αναπτύσσει δέκα στοχευμένες δράσεις:

1ον: Συνέχιση της ενίσχυσης των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης.

2ον: Συνετή δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

3ον: Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

4ον: Βέλτιστη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

5ον: Συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

6ον: Εμπροσθοβαρής άντληση πόρων από τις αγορές.

7ον: Εφαρμογή του Νόμου για τη Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας.

8ον: Παράταση του Προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ».

9ον: Πετυχημένες και έγκαιρες αξιολογήσεις από τους θεσμούς.

10ον: Διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχάλης Σάλλας: Οδικός χάρτης για έναν ριζικό εκσυγχρονισμό του κράτους

Με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής υπογραμμίζει την ανάγκη υλοποίησης ριζικών μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα του κράτους με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού και σοβαρού κράτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποσό 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για ευάλωτες οικογένειες

Αυτό επιβεβαίωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Road to Recovery», που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντάσσεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης η Ψηφιακή Τράπεζα Γης

Το έργο ύψους 18,27 εκατ. ευρώ στοχεύει στην ανάπτυξη και λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποζημίωσης και θα δημιουργεί πόρους για φιλοπεριβαλλοντικά έργα.