ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

ΡΑΕ: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποθήκευση ενέργειας

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί 98 αιτήσεις για μονάδες ισχύος σχεδόν 9 γιγαβάτ και ήδη έχουν εγκριθεί 65 άδειες ισχύος 4374 μεγαβάτ.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) καταγράφεται ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχή τους στην αγορά ενέργειας.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθηγητής Αθ. Δαγούμας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Αρχή έχουν κατατεθεί 98 αιτήσεις για μονάδες ισχύος σχεδόν 9 γιγαβάτ και ήδη έχουν εγκριθεί 65 άδειες ισχύος 4374 μεγαβάτ (61 μπαταρίες και υβριδικά και 4 αντλησιοταμίευσης)

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την αποθήκευση ενέργειας. Το σχετικό πόρισμα αναμένεται ως τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης, Γιάννης Γιαρέντης υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα, όχι μόνο για τη βιομηχανία αλλά και για το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας, είναι η μείωση του κόστους. Πρόσθεσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες εφόσον συνδυαστούν με μονάδες αποθήκευσης θα μπορούν να καλύπτουν φορτίο βάσης και για τον λόγο αυτό η αποθήκευση ενέργειας έχει κρίσιμη σημασία για την απανθρακοποίηση και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Την δραστική απλούστευση της αδειοδότησης των μονάδων αποθήκευσης και την επίλυση των νομικών εκκρεμμοτήτων για τη συμμετοχή των Διαχειριστών δικτύου σε μονάδες αποθήκευσης πρότεινε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα ξεπεράσει το 65 % ως το 2030 και το 85 % ως το 2050 ενώ προσδιόρισε τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας για το ελληνικό σύστημα σε 3 γιγαβάτ το 2030, 7 γιγαβάτ το 2040 και πάνω από 12 γιγαβάτ του 2050.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας

O Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσα μέτρα διαχείρισης της υψηλής παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια στελέχη των δύο Διαχειριστών αποφασίστηκε η περικοπή παραγωγής από ΑΠΕ για να αποφευχθεί κίνδυνος μπλακ άουτ σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομβικά τα υπεράκτια αιολικά για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Hexicon Power Μικέλη Χατζηγάκη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.