ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Νέα βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ με τέσσερα μαθήματα από την κρίση

Οι νέοι άξονες από την Κομισιόν: Ενίσχυση ελεύθερης διακίνησης στην ενιαία αγορά, μείωση εξάρτησης από τρίτες χώρες, αξιοποίηση ευκαιριών από ψηφιακή μετάβαση και πράσινη ενέργεια, συνεργασία κρατών και επιχειρήσεων.

Μία ημέρα μετά την παρουσίαση της νέας βιομηχανικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Μάρτιο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η COVID-19 είναι πανδημία. Έτσι, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το αναπροσαρμοσμένο σχέδιο για τη στήριξη της βιομηχανίας, με βάση και την εμπειρία του τελευταίου χρόνου.

Όπως φαίνεται, ενώ ο τουρισμός χτυπήθηκε ανελέητα και οι κλάδοι της ένδυσης, των μετακινήσεων και της ψυχαγωγίας δυσκολεύονται να ανακάμψουν, το ψηφιακό οικοσύστημα ενίσχυσε τα έσοδά του στη διάρκεια της κρίσης. Επιπλέον, οι μικρότερες εταιρείες δέχθηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς περισσότερο από το 60% δηλώνoυν πως είχαν μικρότερα έσοδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Στο χθεσινό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται τα τέσσερα μαθήματα που πήρε η Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο:

  1. Το πρώτο είναι πως η κρίση ανέδειξε την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων εντός της Ενιαίας Αγοράς. Οι περιορισμοί, που εφάρμοζε κάθε κράτος ξεχωριστά, κατά την περίοδο της πανδημίας είχαν μεγάλο κόστος για ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας.
  2. Δεύτερο, η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη της Ε.Ε. να μελετήσει και να αντιμετωπίσει την εξάρτηση που έχει από τρίτες χώρες σε βασικά βιομηχανικά προϊόντα και τεχνολογίες, από τον ιατρικό εξοπλισμό μέχρι τα φάρμακα και τα εμβόλια.
  3. Το τρίτο μάθημα είναι η διαπίστωση πως οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις από την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη ενέργεια είναι πλέον μεγαλύτερες από ποτέ. Η πανδημία ήρθε να επιταχύνει τάσεις όπως η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας και η προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Τέταρτο, η κρίση έδειξε πως το επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά ταυτόχρονα πως απαιτούνται νέες μορφές συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε να εφαρμοστούν καινοτόμες ιδέες σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι επιμέρους διαπιστώσεις και τα κενά που επισημαίνουν, λόγω της κρίσης, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προτεραιότητα θα δοθεί, όπως τονίζεται, στην εφαρμογή ποιοτικών και άλλων κοινών προτύπων για τις υπηρεσίες στην Ε.Ε. Ενώ στα προϊόντα υπάρχουν και εφαρμόζονται με επιτυχία κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν ισχύει το ίδιο για τις επαγγελματικές υπηρεσίες. Η Κομισιόν θα εξετάσει το ενδεχόμενο Οδηγίας που θα καλύπτει αυτό το κενό. Μεγάλα κενά εντοπίστηκαν και στις κοινοτικές Οδηγίες για τους εργαζόμενους που πρέπει να απασχοληθούν σε ένα άλλο κράτος – μέλος από αυτό που ανήκει η εταιρεία τους. Η γραφειοκρατία θα αντιμετωπιστεί με ηλεκτρονική φόρμα στην οποία θα δηλώνονται αυτοί οι εργαζόμενοι.

Η κρίση ανέδειξε, επίσης, την ανάγκη στενότερης εποπτείας της Ενιαίας Αγοράς, όπως αποδείχθηκε με τη διακίνηση επικίνδυνων ή ακατάλληλων προϊόντων προστασίας από τον κορoνοϊό (μάσκες, αντισηπτικά, κ.α.). Η Κομισιόν θα στηρίξει τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να ψηφιοποιήσουν τη διαδικασία ελέγχων, να αξιοποιήσουν τεχνολογίας επεξεργασίας δεδομένων, κ.α. Σειρά μέτρων σχεδιάζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας και αντιμετώπισης των καθυστερήσεων στις πληρωμές, μέχρι ρυθμίσεις για ταχύτερη επίλυση εμπορικών διαφορών μεταξύ εταιρειών.

Τα μέτρα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Άμεσα προωθείται και η νομοθεσία για την αντιμετώπιση των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από ομίλους τρίτων χωρών με κρατική στήριξη (δηλαδή, πρωτίστως, από κινεζικές κρατικές εταιρείες), καθώς και τα μέτρα (δασμοί) για τις χώρες που δεν εφαρμόζουν αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία με αποτέλεσμα να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερο κόστος έναντι της Ε.Ε. Εκτενές σχέδιο παρουσιάστηκε χθες και για την αντιμετώπιση της εξάρτησης της Ευρώπης από εισαγόμενες πρώτες ύλες και τεχνολογίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι κλάδοι της οικονομίας ξεχώρισαν το 2023 σε ανάπτυξη και απασχόληση

Εκκινώντας από χαμηλή βάση, οι κατασκευές κέρδισαν αρκετό έδαφος τον περασμένο χρόνο, ενώ τουρισμός και μεταφορές είχαν κυρίαρχη θέση. Χάθηκαν θέσεις εργασίας στο εμπόριο. Τι αναφέρει η Alpha Bank.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα σε ανάκαμψη των αφορολόγητων πωλήσεων

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το travel retail, εκτιμάται ότι ο τζίρος θα πλησιάσει τα 76 δισ. ευρώ φέτος παγκοσμίως. Οι πωλήσεις tax free του Σεπτεμβρίου στη χώρα μας άγγιξαν το 196% του αντίστοιχου μήνα του 2019.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικά περιθώρια για εμπορική και οικονομική συνεργασία με Τουρκία

Στον τομέα της ενέργειας στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον οι τουρκικές επιχειρήσεις που «κοιτάζουν» προς τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα η πόλη αποτελεί σταθερά τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους.