ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gentiloni, Komision, Europaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Π. Τζεντιλόνι: 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε Ελλάδα τον Ιούλιο

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως οι ελληνικές προτάσεις καλύπτουν γενικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και δίνουν ρευστότητα σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.

Θετικές είναι οι αρχικές εκτιμήσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει υποβάλει η χώρα μας, ανέφερε ο Ιταλός επίτροπος, αρμόδιος για τα Οικονομικά Θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσες τις προτάσεις και τα σχέδια που περιέχει. Το ελληνικό Σχέδιο, είπε, κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, τόσο των επιχορηγήσεων όσο και των δανείων και περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τα έργα όσο και τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Τζεντιλόνι, αναφέρθηκε αναλυτικά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του οποίου ήδη 14 χώρες έχουν παρουσιάσει το δικό τους εθνικό πλάνο. Η Ελλάδα, ήταν η χώρα που κατέθεσε τον φάκελό της και μέσα στον Μάιο αναμένονται και οι υπόλοιπες χώρες – εκτός 2-3 εξαιρέσεων, όπως εξήγησε. Χαρακτήρισε τις Ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα ενώ συγχρόνως θα στηρίξουν την απασχόληση και τομείς όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση και η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα και η Ελλάδα αναμένεται έτσι να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Gentiloni, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις εθνικές αποφάσεις των κρατών μελών. Ήδη 19 χώρες έχουν εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όσο πιο γρήγορα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση είχε διαφορετικές συνέπειες σε κάθε χώρα και επίσης ότι κάθε χώρα έχει άλλους ρυθμούς ανάκαμψης», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση όλων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Χαρακτήρισε το σχέδιο Next Generation EU ένα «εργαλείο αλληλεγγύης και στήριξης» και υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός των Βρυξελλών είναι περίπλοκος και δεν λειτουργεί με εκτελεστικά διατάγματα. «Οφείλουμε σε κάθε βήμα να επιδιώκουμε συναινέσεις και συμφωνίες γι αυτό και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία», είπε κλείνοντας ο κ. Gentiloni.

Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι 14 κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν ήδη υποβάλει τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης στην Επιτροπή και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναμένει τα υπόλοιπα, με δύο - τρεις εξαιρέσεις, εντός του μήνα. «Με την κατάθεση όλων των προγραμμάτων θα προτείνουμε στο Συμβούλιο την αποδοχή τους, κάτι που θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, με σκοπό να εκταμιευθούν τα πρώτα κεφάλαια τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα η έγκριση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, για ορισμένα (10-15) κράτη μέλη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Εντός Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη - μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πριν τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα), θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου.
Vestager, Komision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεστάγκερ: Πρώιμη η συζήτηση για ένα δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης

«Το βρίσκω λίγο περίεργο να μιλάμε για ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε, ενώ έχουμε ήδη τόσα πολλά να κάνουμε» , υπογράμμισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.