ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Από αριστερά: Γεράσιμος Θωμάς, Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ΑΠΕ

Έρχονται φορολογικά κίνητρα για παραγωγή πράσινων πηγών ενέργειας

Ο κ. Θωμάς περιέγραψε συνοπτικά μία σειρά από προτάσεις που αναμένονται τον Ιούλιο από την Κομισιόν και έχουν στόχο την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η πράσινη φορολογία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε πως σήμερα η φορολογία μπορεί να λειτουργεί συχνά και σαν αντικίνητρο και να οδηγεί σε παραγωγή και κατανάλωση ρυπογόνων μορφών ενέργειας. Στόχος, όπως τόνισε, είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να ανέβουν οι μίνιμουμ φορολογικοί συντελεστές στα ρυπογόνα αυτά καύσιμα. Η Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο, έχει ήδη πολύ ψηλούς συντελεστές και έτσι δεν θα επηρεαστεί, ενώ μπορεί αντίθετα να διατηρήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα εντός της Ε.Ε.

Ο κ. Θωμάς περιέγραψε συνοπτικά μία σειρά από προτάσεις που αναμένονται τον Ιούλιο από την Κομισιόν και έχουν στόχο την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων για διάφορες ρυπογόνες μορφές ενέργειας, φορολογικά κίνητρα με χαμηλότερους συντελεστές για παραγωγή πράσινων πηγών ενέργειας αλλά και τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

«Η ελληνική πολιτική είναι μία από τις πιο πράσινες εντός της Ε.Ε. και αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Θωμάς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική πρωτοβουλία για τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Η σύσταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ) έγινε από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ άξονες μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής που θα παρουσιαστεί σήμερα στη Βουλή είναι η εκπόνηση νέου ενεργειακού σχεδιασμού ως προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης.