ΓΔ: 903.34 0.85% Τζίρος: 25.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τράπεζα Πειραιώς: Θετική η τάση στην αγορά αγροτικών προϊόντων

Μία πιθανή αλλαγή στη ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς το πιο αυστηρό (σύσφιξη νομισματικής πολιτικής) θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την τράπεζα Πειραιώς.

Πτωτικές πιέσεις κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 –0,53%, MSCI EM –2,76%). Σύμφωνα, με όσα αναφέρει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, η προσοχή παραμένει στα μακροοικονομικά στοιχεία, όπου συνεχίζουν να δείχνουν επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και πιθανώς υπερθέρμανση, με την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τις προτάσεις για αύξηση των φόρων στις ΗΠΑ να επιδρούν αρνητικά.

Οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες στις ΗΠΑ παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και στην Ευρωζώνη ενισχύονται αισθητά, καθώς εξελίσσεται το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Με τον πληθωρισμό να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των αγροτικών προϊόντων και των εμπορευμάτων. Οι προβλέψεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο 2021-2022 στα σιτηρά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, σύμφωνα με το USDA. Για το σιτάρι και τη σόγια, οι πιο σφιχτές παγκόσμιες προμήθειες και οι τρέχουσες αντίξοες καιρικές συνθήκες (φαινόμενο La 
Ninia) πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν τις τιμές τους. Για το καλαμπόκι, η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα πιθανά να ενισχύσει τις αμερικανικές εξαγωγές, καθώς και η μειωμένη βραζιλιάνικη παραγωγή να ενισχύσει την τιμή του βραχυπρόθεσμα. Για το βαμβάκι, η επιβράδυνση της ζήτησης για προμήθειες από τις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα στο εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας πιθανά να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα πτωτική πίεση στην τιμή του.

Η αγορά του πορτοκαλιού πιθανά να συνεχίσει να βρίσκεται σε πτωτική πίεση, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην ενίσχυση των short θέσεων και στην επιστροφή στην κανονικότητα, αναφέρει η Πειραιώς. Για το ρύζι, δεν αναμένεται ενίσχυση της τιμής του, με την προσφορά από την Ινδία να παραμένει δυνατή. Για τα βοοειδή, η ξηρασία των βοσκότοπων και το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών πιθανά να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές τους και η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ευνοηθεί εξαιτίας μειωμένης παραγωγής, προερχόμενης από άσχημες καιρικές συνθήκες 

Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε σημαντικά σε μηνιαίο επίπεδο (+9,22%), λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου, με τη Fed να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα. Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με απότομη επιτάχυνση του πληθωρισμού φαίνεται να έχουν μετριαστεί αρκετά στον απόηχο και των πρόσφατων αποφάσεων της Fed, εφησυχάζοντας τους επενδυτές, όμως η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει τις αναδυόμενες οικονομίες. Η τάση στην αγορά αγροτικών προϊόντων παραμένει θετική, με την τεχνική εικόνα να δείχνει ότι βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Επιπλέον, μια πιθανή αλλαγή στη ρητορική της Fed προς το πιο αυστηρό (σύσφιξη νομισματικής πολιτικής) θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, καταλήγει η ανάλυση της Πειραιώς

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Στηρίζει πλήρως τους παραγωγούς του Αγροτικού Τομέα

Η τράπεζα συμμετείχε στο Ψηφιακό Εργαστήρι, που διοργάνωσε η GAIA Επιχειρείν με θέμα: «Οργανώσεις Παραγωγών: ένα ισχυρό εργαλείο βιωσιμότητας για τους παραγωγούς και τον πρωτογενή τομέα».
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Απαραίτητη η αύξηση της Τρ. Πειραιώς, αντιμετωπίζονται χρόνιες αδυναμίες

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι είναι αναγκαία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου, πέραν όλων των άλλων, να βελτιωθούν και τα μεγέθη της.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Απόλυτα αναγκαία η ΑΜΚ για την Τράπεζα Πειραιώς

Αν δεν είχαν μετατραπεί τα Cocos δεν θα συμμετείχαν ιδιώτες στην αύξηση κεφαλαίου. Θα γίνει κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους με προτιμησιακή διαχείριση, τονίζει ο υπ. Οικονομικών.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 23 Μαρτίου οι αιτήσεις για την Κάρτα του Αγρότη από την Πειραιώς

Η κάρτα αυτή θα διατίθεται από την Τρ. Πειραιώς στους αγρότες που είναι δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα.