ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ν. Καραμούζης: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν στην αρχή του πολιτικού κύκλου

Την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων εμπροσθοβαρώς στην αρχή του πολιτικού κύκλου υπογραμμίζει ο Ν. Καραμούζης. Οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός επενδυτικού και αναπτυξιακού σοκ.

Το δυναμικό ξεκίνημα της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας καλύτερο οικονομικό κλίμα και θετικές επιχειρηματικές και οικονομικές προσδοκίες, ένα  φιλικότερο περιβάλλον προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις  και περιορισμό της υπερφορολόγησης υπογραμμίζει ο Νικόλαος Καραμούζης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει «να υλοποιηθούν εμπροσθοβαρώς στην αρχή του πολιτικού κύκλου, να διαμορφωθούν πολιτικές συνθήκες εμπιστοσύνης στις αλλαγές από την  πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα επωφεληθεί, ενώ  παράλληλα  να ληφθούν  αντισταθμιστικά μέτρα για όσους βραχυχρόνια βλάπτονται από τις αλλαγές. Να σταματήσουμε επιτέλους να «χαϊδεύουμε» τα συντηρητικά αντανακλαστικά των πολιτών και τον λαϊκισμό, καλλιεργώντας το φόβο και τορπιλίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενοι το κόστος των αλλαγών. Για την ανάπτυξη όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα ευχολόγια. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος των προκλήσεων. Για να καταφέρουμε να αλλάξουμε σε μονιμότερη βάση την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, έχουμε να βγάλουμε μαραθώνιο δρόμο,  όχι κατοστάρι αγώνα».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο.  Αυτή η Κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να υλοποιήσει με συνέπεια μια δυναμική, εμπροσθοβαρή, συνεκτική και μελετημένη δέσμη πολιτικής, με κρίσιμους πυλώνες παρεμβάσεων το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη δικαιοσύνη, το αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, το συνταξιοδοτικό, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Ήρθε η ώρα να πιάσουμε «τον ταύρο από τα κέρατα», να οργανώσουμε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ, που θα αλλάξει μονιμότερα και προς το ευνοϊκότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές τις χώρας».

Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός επενδυτικού και αναπτυξιακού σοκ, ο κ. Καραμούζης επισημαίνει 5 κρίσιμα σημεία: 1. Πολιτική, μακροοικονομική, θεσμική και κανονιστική σταθερότητα, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δημοσιονομική πειθαρχία, 2. Ριζική αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής 3. Οριστική επιστροφή του τραπεζικού τομέα στην κανονικότητα, 4. Αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά ενέργειας, 5. Εκσυγχρονισμός του «μεγάλου ασθενή» της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης.

«Η χώρα δεν μπορεί μονοθεματικά να κτίσει το μέλλον της μόνο γύρω από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Πρέπει να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά αναπτυξιακών δυνατοτήτων, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το διακομιστικό εμπόριο και τις αποθήκες, τις μεταφορές, τις υποδομές, τη μετατροπή του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο και σημαντικό λιμάνι μεταφορών, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και την ελαφρά βιομηχανία, τη μετατροπή της υγείας και της παιδείας σε πόλο προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και ξένων κατοίκων.  Μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε ελκυστικό τόπο για εγκατάσταση πολυεθνικών και χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και προσέλκυση κατοίκων εξωτερικού για φορολογική έδρα και μονιμότερη εγκατάσταση, με ταχύτερη ανάπτυξη βιομηχανικών κλάδων, όπως, των τροφίμων και ποτών, φαρμάκων της ελαφριάς βιομηχανίας, τα μέταλλα, με τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εξωστρεφών ελληνικών Επιχειρήσεων».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ethniki Trapeza, ETE, Mylonas, Milonas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυλωνάς: O ρόλος των τραπεζών στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Ο κ. Μυλωνάς έκανε επίσης αναφορά στα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης στη χώρα μας λόγω του «πατερναλιστικού ρόλου του κράτους που δεν υφίσταται πλέον» για να καταλήξει ότι είμαστε στο 1/5 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Σκρέκας: Στρατηγικός στόχος η επαναβιομηχάνιση της χώρας

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της μεταποίησης της χώρας και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης για να διασφαλιστούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιαννακλής (Eurobank): Η τεχνολογία ανοίγει νέα εποχή στον τραπεζικό τομέα

«Οι πελάτες πλέον επισκέπτονται λιγότερο τα φυσικά καταστήματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αυτά» τόνισε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.