ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Πώς αποτιμά η Moody's τις ζημιές από τις πυρκαγιές στην οικονομία

Διαχειρίσιμο το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, με την υποστήριξη και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κίνδυνοι για τον τουρισμό. Ευάλωτη μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Διαχειρίσιμο είναι το οικονομικό κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές για την Ελλάδα, τονίζει ο οίκος Moody's σε σχετική ανάλυση, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα αποτελούσε αρνητικό πιστωτικό γεγονός, εάν επηρεαζόταν από τις πυρκαγιές ο τουρισμός. Η Moody's επισημαίνει, πάντως, ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ιδιαίτερα σε αυτούς που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναλύει ως εξής τις έως τώρα επιβαρύνσεις της οικονομίας και όσες ενδέχεται να δημιουργηθούν μελλοντικά:

  • Σε δημοσιονομικό επίπεδο, όπως σημειώνει η επιβάρυνση ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ), καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 10 Αυγούστου μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση καταστροφών και την ανοικοδόμηση κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων. Το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερο, καθώς η κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Moody's, θα αναλάβει και άλλα κόστη που σχετίζονται με την πυρόσβεση, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης ειδικών αεροσκαφών, ενώ θα απαιτηθεί να αναβαθμίσει εξοπλισμό πυρόσβεσης και δομές πολιτικής προστασίας.
  • Ο οίκος αποφεύγει να αποτιμήσει τη συνολική οικονομική ζημιά από τις πυρκαγιές, αλλά σημειώνει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 προκάλεσαν συνολική ζημιά που υπολογίζεται σε 3 δισ., δηλαδή 1,3% του ΑΕΠ εκείνης της χρονιάς. Είναι σαφές ότι οι φετινές πυρκαγιές θα έχουν υψηλότερο κόστος, καθώς, όπως τονίζει και ο οίκος Moody's, πρόκειται για τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες. Ισχυρό αντιστάθμισμα, πάντως, στα δημοσιονομικά κόστη των πυρκαγιών προσφέρει η ενίσχυση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον αμερικανικό οίκο να τονίζει την πρόσφατη εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ.
  • Σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα και τους κινδύνους που προκαλούν οι πυρκαγιές για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο οίκος ξεχωρίζει ως περισσότερο επικίνδυνη την πιθανή επίδραση στον τουρισμό. Όπως σημειώνει, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, μεταξύ άλλων με διακοπές ρεύματος και νερού, κακή ποιότητα του αέρα και κλείσιμο δρόμων είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα πιστωτικά αρνητικό γεγονός, τονίζει η Moody's, δηλαδή θα μπορούσε να επηρεαστεί δυσμενώς και η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών στα δάση, η Ελλάδα έχει αυξημένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως τονίζει η Moody's, που δίνει μάλιστα «μέτρια αρνητική» βαθμολογία στη χώρα, όσον αφορά αυτή την κατηγορία κινδύνου. Όπως σημειώνεται, ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη γνώρισε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και σημειώθηκαν στην Ελλάδα θερμοκρασίες έως και 45 βαθμών Κελσίου.

H Moody's υπογραμμίζει τη σημασία αυτού του γεγονότος, υπό το φως και των ευρημάτων της έκθεσης της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τα οποία εκτιμήθηκε ότι τα κύματα καύσωνα θα είναι συχνότερα στο μέλλον, καθώς θα είναι πιθανό να εκδηλώνονται κάθε δεκαετία και όχι κάθε 50 χρόνια. Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι διατρέχει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο να αποδυναμωθεί, λόγω της αλλαγής του κλίματος η τουριστική βιομηχανία, αλλά και να υποβαθμιστεί η αξία των ακινήτων, μειώνοντας τη βάση για τη φορολογία ακινήτων και τα έσοδα του προϋπολογισμού, όπως σημειώνει η Moody's.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε γεωργία, τουρισμό και ενέργεια

Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, οι επιδράσεις στις καλλιέργειες θα είναι αρνητικές, ενώ για τον τουρισμό θετικό στοιχείο θα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά με περισσότερες ημέρες καύσωνα.
kikilias, ypourgeio ygeias, koronoios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Κικίλια-Μπένου: Σχέδιο για την αναγέννηση της Β. Εύβοιας

Ο υπουργός Τουρισμού ευχαρίστησε τον κ. Μπένο για την παρουσίαση του σχεδίου και ανακοίνωσε την αύξηση του κονδυλίου για την τουριστική καμπάνια του 2022 για την Εύβοια, από 1,5 σε 2 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Ο τουριστικός κλάδος αλλάζει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος σημείωσε πως η κλιματική κρίση επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές των τουριστών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση στον τουρισμό.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό σήμα από τουρισμό: Στο 75,8% του 2019 οι εισπράξεις τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε πλεόνασμα 1,4 δισ. τον Αύγουστο, ενώ για το 8μηνο σημειώθηκε συρρίκνωση του ελλείμματος στα 5,4 δισ. ευρώ.