ΓΔ: 802.2 1.19% Τζίρος: 11.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:25 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

Σαρωτικοί έλεγχοι για τις κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις - επαγγελματίες

Οι αρχές έχουν καταγράψει  πάνω από 140 «ύποπτα» ΑΦΜ στο μέτωπο των επιστρεπτέων προκαταβολών και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού.

Μπαράζ ελέγχων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα ειδικά επιδόματα και τις αποζημιώσεις Covid ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης και κατάχρησης των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν τη διετία 2020 - 2021 λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό δάνειο που καλείται να επιστρέψει στο κράτος εντόκως προκειμένου οι υπόχρεοι να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν την οφειλή

Οι διασταυρώσεις στοιχείων για τα ποσά και από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα διενεργηθούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων Ε3 με κεντρικό στόχο να «συλληφθούν» επιχειρήσεις  που δεν υπέβαλλαν δηλώσεις αν και έλαβαν ενισχύσεις η εμφάνισαν πλασματική πτώση τζίρου

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι αρχές έχουν καταγράψει  πάνω από 140 «ύποπτα» ΑΦΜ στο μέτωπο των επιστρεπτέων προκαταβολών και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού. Είναι  χαρακτηριστικό ότι βρέθηκε ΑΦΜ πεθαμένου από το 2019 το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 20 αιτήσεις για την λήψη ενισχύσεων.

Με βάση το σχεδιασμό στο στόχαστρο μπαίνουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Διορθωτική πτώση τζίρου. Από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο θα «τρέξουν» δύο έλεγχοι για όσους «διόρθωσαν» το τζίρο στο Ε3  του 2019. Υπάρχουν ενδείξεις για επαγγελματίες που ενώ δήλωναν χαμηλό τζίρο τα προηγούμενα χρόνια πέρυσι έσπευσαν να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις φουσκώνοντας τα έσοδα τους προκειμένου να εμφανίσουν μεγάλη ζημιά και να λάβουν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Πλασματικές μειώσεις τζίρου με μεταφορές τιμολογίων:  Το κριτήριο της πτώσης τζίρου πολλοί επιχείρησαν να το καλύψουν με τιμολόγια εκ των υστέρων και για αυτό θα ελεγχθούν ο χρόνος έκδοσης των τιμολογίων και η χρονική απόκλισή τους από φορτωτικές και δελτία αποστολής .
  • Ψευδείς δηλώσεις εσόδων με τους αιτούντες την ενίσχυση να έχουν δηλώσει διαφορετικά ποσά στις περιοδικές ΦΠΑ και στην πλατφόρμα MyBusinesSupport
  • Αποζημιώσεις COVID. Έχουν εντοπιστεί ιδιοκτήτες που δήλωσαν υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις μισθωμάτων στην πλατφόρμα Covid σε συνεννόηση με τον ενοικιαστή για να κερδίσουν υψηλότερη κρατική ενίσχυση. Για παράδειγμα για ενοίκιο που αυξήθηκε στα 1.800 από 800 ευρώ με την αποζημίωση του 80% το όφελος για τον ιδιοκτήτη αυξήθηκε από τα 640 στα 1.440 ευρώ τον μήνα
  • Εικονικές προσλήψεις εργαζομένων για να λάβουν το ειδικό μηνιαίο επίδομα   534 ευρώ. Η εκτίμηση των αρχών είναι η κομπίνα στήνεται στηθεί με τη λογική μισά για τον εργοδότη και μισά για τους «μαϊμού» εργαζόμενους
  • Πλασματικές αυξήσεις μισθών με στόχο την υψηλότερη χρηματοδότηση από το δημόσιο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασίας»

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει εγγράφως από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν θα υποβάλουν το αργότερο αύριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κληθούν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο ολόκληρη την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα στις επιχειρήσεις με παράταση για χρέη πανδημίας και Επιστρεπτέα

Ισχνό το ενδιαφέρον ως τώρα για τη ρύθμιση χρεών πανδημίας έως 72 δόσεις, καθυστερεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αναμένεται η ανακοίνωση παρατάσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο «κρατικός Τειρεσίας» για δάνεια, βαριές κυρώσεις για το myData

Κρατικός φορέας θα χορηγεί πιστοποιητικά πιστοληπτικής αξιολόγησης για να χορηγούνται δάνεια. Ποια θα είναι τα πρόστιμα για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο myData. Τι αλλάζει για γονικές παροχές και δωρεές. Το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.