ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανάβει «πράσινο» η Κομισιόν σε νέους διαγωνισμούς για ανανεώσιμες

Μέσα στον μήνα αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή, ενώ θα απαιτηθούν άλλοι δύο μήνες για να αρχίσουν να «τρέχουν» οι διαγωνισμοί για τις ΑΠΕ. Θα δοθεί ποσόστωση 30% στα αιολικά.

Την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του νέου σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών πενταετούς διάρκειας των ΑΠΕ ζητάει η Ελλάδα από την Κομισιόν, με την πρώτη δημοπρασία να τοποθετείται στις αρχές τις επόμενης χρονιάς.

Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκεψη με την Επίτροπο ανταγωνισμού και εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρίτ Βερστάγκερ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ζήτησε να κινηθούν ταχύτερα οι απαραίτητες διαδικασίες για να εγκριθεί το σχήμα των νέων δημοπρασιών ΑΠΕ.

Μάλιστα, μιλώντας στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου της R-Energy 1 στο Στεφάνι Κορινθίας, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αναμένεται να έρθει μέσα στον μήνα. Ωστόσο, στη συνέχεια θα χρειαστεί ακόμα ένα δίμηνο για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για να έχει υπάρξει στο μεταξύ γνωμοδότηση της ΡΑΕ και έκδοση της απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχήμα που έχει προτείνει η Ελλάδα προβλέπεται η στήριξη των έργων ΑΠΕ έως το 2024 με έξι διαγωνισμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Οι διαγωνισμοί αυτοί προβλέπεται από το παραπάνω σχέδιο να είναι κοινοί και για τις δύο τεχνολογίες, ενώ το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος θα φθάνει τα 2,1 GW και προβλέπεται επίσης η δημοπράτηση 1 GW για ειδικά έργα, όπως μικρά φωτοβολταϊκά.

Ωστόσο, με στόχο να μην επαναληφθεί η περίπτωση της δημοπρασίας του περασμένου Mαΐου, με τα φωτοβολταϊκά να κερδίζουν την μερίδα του λέοντος, το ΥΠΕΝ κινείται στην κατεύθυνση της ποσόστωσης 30% για τα αιολικά, και αυτό γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα φωτοβολταϊκά που διαθέτουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού.

Το ΥΠΕΝ ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην επιλογή του διαγωνισμού, αλλά να ορίσει συγκεκριμένες ταρίφες σε υβριδικές μονάδες πολύ μικρών νησιών, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η Ερείκουσα, η Γαύδος ή τα Αντικήθυρα. Μικρά νησιά δηλαδή που έχουν μικρές απαιτήσεις για τροφοδότηση από ηλεκτρική ενέργεια όπου, όπως είναι φυσικό, οι απαιτήσεις του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος δεν καλύπτουν την ανάγκη για τον καθορισμό των τιμών αναφοράς των έργων σύμφωνα με το πώς «τρέχει» η αγορά. Παράλληλα, θεωρείται πως, ακόμα και με την επιλογή της ταρίφας, δεν πρόκειται να απειληθεί ο ανταγωνισμός ή να δημιουργηθούν άνισες συνθήκες για τους διαφορετικούς παίκτες της αγοράς.

Επίσης, ώριμες υβριδικές μονάδες ΑΠΕ της Κρήτης που έχουν συγκεκριμένη ισχύ καθώς και πιλοτικά έργα ΑΠΕ σε αυτόνομα ηλεκτρικά νησιά θα βγουν, καθώς φαίνεται, εκτός των ανταγωνιστικών διαδικασιών. Ένα τέτοιο έργο είναι και εκείνο στον Αϊ Στράτη που πρόκειται να καλύπτει κατά 85% τις ανάγκες του νησιού ετησίως, προσφέροντας «πράσινη», καθαρή ενέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Macquarie το 50% της ελληνικής Enel, κλείνει το deal εντός Ιουλίου

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των Ιταλών με τους Αυστραλούς για το τίμημα της συμφωνίας. Μεγάλες αλλαγές στην οικονομική κατάσταση της Enel Green Power Ελλάδος το 2022, δάνειο 430 εκατ. από ελληνικές τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους φόρους στα υπερκέρδη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όμως η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιοι φόροι προκαλούν και προβλήματα, με κυριότερο την επιβράδυνση των επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές. 
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.