ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται «κάρτα ενέργειας» και ευκολίες για την πληρωμή των λογαριασμών

Νέα μορφή επιδότησης του κόστους ρεύματος στους ασθενέστερους και πολλές δόσεις στην πληρωμή λογαριασμών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Σε «πιστοληπτικό και δημοσιονομικό τεστ» της «εργαλειοθήκης» της Κομισιόν για την ανάσχεση των επιπτώσεων της «ενεργειακής ακρίβειας» στο εισόδημα των νοικοκυριών προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου, ανάλογα με τα χρηματοδοτικά περιθώρια, να αποφασίσει με ποια μέτρα θα ενισχύσει τη δύναμη πυρός σε περίπτωση που δεν κοπάσει το κύμα ανατιμήσεων.    

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αξιολογείται το κοινοτικό πακέτο υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, του ύψους των πόρων που θα απελευθερώσει η Ε.Ε  και των ταμειακών αντοχών του Δημοσίου.

Αν και η αξιολόγηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στις επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους είτε με απορρόφηση μέρους της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών είτε με την χορήγηση «κάρτας ενέργειας», δηλαδή ενός είδους επιδόματος ενέργειας για ασθενέστερα νοικοκυριά, ή με συνδυασμό και των δύο. Επίσης στο επίκεντρο βρίσκονται διευκολύνσεις για την πληρωμή των οφειλών από ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με τμηματική εξόφληση τους σε πολλές και μικρές δόσεις καθώς και η αναστολή των αποσυνδέσεων από το δίκτυο  σε ευάλωτα νοικοκυριά με κρατικές εγγυήσεις στις εταιρείες.

Σε «τελευταία μοίρα» μπαίνουν οι μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ καθώς το μέτρο θα προκαλέσει τεράστια αιμορραγία στα κρατικά ταμεία δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι φόροι έχουν μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στη πίτα των εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» των φόρων στην ενέργεια δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιου είδους κινήσεις. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προτείνει προσωρινές και στοχευμένες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι το σχέδιο δράσης κατά των πληθωριστικών πιέσεων είναι υπό διαμόρφωση και συνεπώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί υπογραμμίζοντας τη κυβερνητική βούληση να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα ευρωπαϊκά και εθνικά εργαλεία για να επουλώσει τις πληγές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και την αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκτακτη υποστήριξη του εισοδήματος για καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια- μέσω κουπονιών ή μερικής πληρωμής λογαριασμών- με έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) της ΕΕ, προσωρινές αναβολές πληρωμών λογαριασμών, παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο και χρηματοδότηση εταιρειών ή βιομηχανιών στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι παράγοντες που θα κρίνουν το εύρος και το είδος των αντισταθμιστικών μέτρων είναι η ένταση και η διάρκεια των αυξήσεων, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ο δημοσιονομικός χώρος που με το έλλειμμα να κινείται στη ζώνη του 7,5% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 7,1% δεν αφήνει  περιθώρια για «άνοιγμα της κρατικής στρόφιγγας».

Την ίδια ώρα η εκτίμηση της Επιτροπής ότι η έξαρση των τιμών στην ενέργεια θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο εντείνει τον προβληματισμό στη κυβέρνηση. Με βάση τις εξελίξεις, η πιθανότητα να χρειασθούν και άλλα «κύματα παρεμβάσεων» για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων ενισχύεται και τα δημοσιονομικά μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Θεσμούς για την 12η αξιολόγηση προκειμένου να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το είδος, το ύψος και τις πηγές χρηματοδότησης νέων έκτακτων ενισχύσεων οι οποίες δεν θα μετρήσουν στο έλλειμμα και δεν θα προκαλέσουν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού    

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επείγοντα μέτρα για ρεύμα και θέρμανση: Πόσο αυξάνονται οι επιδοτήσεις

Με την τιμή του ρεύματος πάνω από τα 200 ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση 40% - 50% στο επίδομα για όλους τους καταναλωτές. Έως 30% η αύξηση στα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ υψηλής δυσκολίας από τους Θεσμούς με έπαθλο 644 εκατ. ευρώ

Στις 12 Απριλίου αρχίζει η 10η αξιολόγηση που κρύβει πολύ περισσότερες παγίδες από την προηγούμενη, καθώς συνδέεται με την ενεργοποίηση νέων μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια».
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα για τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, στο κράτος, στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, που θα επιτηρούνται από την Κομισιόν, εντάσσει η κυβέρνηση στο σχέδιο αξιοποίησης του νέου ευρωπαϊκού «πακέτου».