ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε ο δρόμος για επιστροφή 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Χωρίς «αστερίσκους» για πιθανή απώλεια του στόχου για το πλεόνασμα η νέα έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για εκταμίευση προς την Ελλάδα 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα.

Με υψηλή βαθμολογία πέρασε η Ελλάδα τη διπλή διαδικασία εξέτασης της οικονομίας από την Κομισιόν (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, Ενισχυμένη Εποπτεία), γεγονός που ανοίγει το δρόμο για να εγκριθεί στις 4 Δεκεμβρίου από το Eurogroup η επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, αν και δεν είναι βέβαιο ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν το ελληνικό αίτημα να αξιοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια για επενδύσεις και όχι για τη μείωση του χρέους.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι με βάση τα ευρήματά της θα αποφασίσει το Eurogroup αν θα εγκρίνει, στις 4 Δεκεμβρίου, τα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συνίστανται σε επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 600 εκατ. ευρώ, και σε μέτρα μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, που ανεβάζουν συνολικά αυτή τη «δόση» μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στα 767 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι μέσα στο 2020, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρέπει να εγκριθεί και δεύτερη επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που θα ανεβάσει τις συνολικές επιστροφές σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης την τέταρτη κατά σειρά μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα η Κομισιόν επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

1. Απομακρύνθηκαν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που είχαν διαπιστωθεί στην αμέσως προηγούμενη έκθεση, οι οποίοι προέρχονταν από το πακέτο παροχών που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο. Έτσι, προβλέπεται τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ανέλθει σε 3,8% του ΑΕΠ, ενώ και για το 2020 θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

2. Για το νέο φορολογικό, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι περιλαμβάνει μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης με όφελος 0,6% του ΑΕΠ, αλλά συνολικά είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και αναμένεται να βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση και να ενισχύσει την ανάπτυξη.

3. Ως σοβαρό δημοσιονομικό κίνδυνο η Κομισιόν επισημαίνει τις δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο τομέα τονίζοντας όμως, ότι, ανεξάρτητα από το ύψος των πιθανών δαπανών για μισθούς και συνάξεις ως αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το συνολικό κόστος για το 2020 θα παραμείνει εντός του ορίου της οροφής δαπανών που έχει τεθεί για το υπουργείο Εργασίας. Κυριότερος κίνδυνος είναι οι πιθανές πληρωμές σε συνταξιούχους του Δημοσίου καθώς η σχετική δικαστική υπόθεση εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

4. Η Κομισιόν εκφράζει με αρκετά έντονο τρόπο την αντίθεσή της στην αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μέτρο δημιουργεί τον κίνδυνο αύξησης της παραοικονομίας στο χώρο της οικοδομής ενώ ελέγχεται αν είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο για το ΦΠΑ. Η Κομισιόν σημειώνει ότι έχει ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν εναλλακτικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση της παραοικονομίας.

5. Στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η Κομισιόν έχει κάνει νέους υπολογισμούς ενσωματώνοντας την παραδοχή οτι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το Εurogroup τον Ιούνιο του 2018. Το βασικό σενάριο για το χρέος προβλέπει οτι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες δε θα ξεπεράσουν το 10% έως το 2032 και στη συνέχεια θα διαμορφωθούν περίπου στο 14% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους υπολογισμούς λαμβάνεται υπόψη ότι όλα τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στην έγκριση από το Eurogroup του ελληνικού αιτήματος να χρησιμοποιηθούν οι επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών για επενδύσεις και να μειωθεί έμμεσα ο στόχος για το πλεόνασμα, αφού για να εγκριθεί το αίτημα θα πρέπει να αλλάξουν και οι υπολογισμοί για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι «κανόνες παιχνιδιού» για δάνεια: Πώς θα δίνονται έως 10 δισ. ετησίως

Ανοίγει η περίμετρος για να περιληφθούν περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ποια είναι τα βασικά κριτήρια απόρριψης αιτημάτων για δάνεια. Τι δηλώνουν οι επικεφαλής Alpha και Eurobank, Β. Ψάλτης και Φ. Καραβίας.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό σχέδιο για επιδότηση από την ΕΕ στους καταναλωτές ρεύματος

Ελλάδα και Ισπανία ζητούν να επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι καταναλωτές που επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα. Στόχος, να γίνει συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική η 11η αξιολόγηση με εύσημα για μεταρρυθμίσεις, «κόκκινα» δάνεια

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026, με βασικό «αγκάθι» για την οικονομία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Στροφή στα στεγαστικά δάνεια λόγω... αλμυρών ενοικίων

Τα αιτήματα για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021 θα προσεγγίσουν το 1 δις. ευρώ. Ελκυστικότερη η δόση στεγαστικού από το ενοίκιο.