ΓΔ: 1222.08 0.10% Τζίρος: 30.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

Γ. Γκάνος (Alpha Bank): Η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων δημιουργεί ευκαιρίες

Ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments μίλησε από το βήμα του Fin Forum 2022 για τις τάσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για τις τράπεζες η αγορά ακινήτων.

Την οπτική του σχετικά με τις τάσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων για τις τράπεζες παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments Γιάννης Γκάνος, από το βήμα του Fin Forum 2022 που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τίτλο “Transformation, M&A’s and new business opportunities”. Ο κ. Γκάνος συμμετείχε στη θεματική “Τράπεζες και Real Estate: Από τα στεγαστικά δάνεια στα REO’s και τις νέες επενδύσεις” και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων.

Αναλύοντας τις τάσεις της κτηματαγοράς, σημείωσε ότι αυτές εμφανίζονται θετικές: «Η αγορά ακινήτων εισήλθε τα τελευταία χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης μετά από μία δεκαετή περίοδο σημαντικής συρρίκνωσης τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας όσο και σε επίπεδο τιμών και αξιών. Η ζήτηση, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές και τελικούς χρήστες ενισχύθηκε σημαντικά και η συνολική ρευστότητα στην αγορά βαίνει αυξανόμενη». Ο κ. Γκάνος πρόσθεσε ότι η άνοδος των τιμών και η πτώση των αποδόσεων αποτελούν ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων παραμένει αρκετά ανταγωνιστική, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, δεδομένης της πιστωτικής επέκτασης, της αύξησης των στεγαστικών δανείων και της ρευστότητας.

Όσον αφορά στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Γκάνος αναφέρθηκε σε 3 άξονες: στην αύξηση του όγκου συναλλαγών ιδιόκτητων ακινήτων (Real Estate Owned - REO), στην εξυγίανση ισολογισμών από τα non-core assets και στις αυξημένες αποδόσεις που μπορούν σήμερα να προκύψουν από την εκμετάλλευση ακινήτων. Ως προς τις πρωτοβουλίες που οι τράπεζες ενδείκνυται να αναλάβουν αναφορικά με την αξιοποίηση των ακινήτων, ο κ. Γκάνος αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό χαρτοφυλακίων ακινήτων μέσω αύξησης των πωλήσεων ιδιόκτητων ακινήτων (REO).

Επιπλέον, επεσήμανε την ήδη παρατηρούμενη επιτάχυνση συναλλαγών πώλησης σημαντικών χαρτοφυλακίων, όπως επιβεβαιώθηκε με αντίστοιχες κινήσεις της Alpha Bank. Σε ερώτημα του συντονιστή του πάνελ, δημοσιογράφου Λεωνίδα Στεργίου σχετικά με τη θεσμική αλλαγή στο leasing που καλύπτει πλέον και την αγορά κατοικίας από φυσικά πρόσωπα, ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments σημείωσε ότι «οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν φέρνει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά και παρέχει περισσότερες επιλογές είναι πολύ βοηθητικό για τον κλάδο του real estate», τονίζοντας ότι «οι καταναλωτές δείχνουν πλέον διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάποιο χρηματοοικονομικό εργαλείο για την αγορά σπιτιού, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης».

Επίσης, ο κ. Γκάνος αναφέρθηκε και στο Project Skyline της Alpha Bank που «προβλέπει τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων και περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής του Ομίλου Alpha Bank για την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank - Δυναμική τιμών στην αγορά ακινήτων και ενοικίων από το 2018

Από το 2018 και έως το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 20%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες από την παρατεταμένη πτωτική πορεία της περιόδου 2009- 2017 της τάξης του 40%.
vasilis rapanos delphi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράπανος: Το φορολογικό μας σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω

Στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, στάθηκε στο γεγονός ότι οι αλλαγές στους συντελεστές είναι εύκολες. «Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί», σημείωσε, «σε δομικές αλλαγές».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Γκάνος: Η Alpha Bank επενδύει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας

Ο CEO της Alpha Αστικά Ακίνητα έκανε εκτενή αναφορά στο Project Skyline, το οποίο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Ελλάδα ύψους 450 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 570 ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Νεζερίτης: Προτεραιότητα για Alpha Bank η υποστήριξη έργων υποδομών

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Alpha Bank τόνισε πως η τράπεζα ήταν leader στις 4 από τις τελευταίες 8 μεγάλες συναλλαγές στον τομέα των υποδομών. Υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει το επενδυτικό κενό που υπάρχει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπύρος Ρεντετάκος: Η Alpha Bank στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank σημείωσε τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που δίνει την ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καλύψουν το επενδυτικό κενό των προηγούμενων ετών.