ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Μυτιληναίος: Πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα διακοπή του ρωσικού αερίου

Λιγνίτης και αυξημένες εισαγωγές LNG μπορούν να δώσουν τη λύση, αλλά θα πρέπει να δοθεί μάχη με τον χρόνο για τον εφοδιασμό, τονίζει ο επικεφαλής της Mytilineos. Φρ. Φουκουγιάμα: Τι είπε για Ουκρανία και την απειλή από Τραμπ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας ακόμη και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας από τη Ρωσία με αέριο εμφανίσθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι, σε αυτή την περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει η χώρα να εφοδιασθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Μιλώντας στο 26ο Συνέδριο του Economist, σε συζήτηση με τον πολιτικό επιστήμονας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Φράνσις Φουκουγιάμα, την οποία συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κλήθηκε να σχολιάσει πώς θα επηρέαζε την Ελλάδα ενδεχόμενη πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εσωτερικούς πόρους, δηλαδή τον λιγνίτη, για να υποκαταστήσει ένα μέρος της ενδεχόμενης απώλειας από μια διακοπή τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, είναι μια μικρή αγορά όσον αφορά τις ανάγκες για φυσικό αέριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλες οι ανάγκες της χώρας ετησίως καλύπτονται με 45 φορτία LNG. Παράλληλα, υπάρχουν υποδομές στη Ρεβυθούσα για τον εφοδιασμό της χώρας με LNG. Η Mytilineos, όπως σημείωσε, έχει ήδη κλείσει όλα τα slot που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στη Ρεβυθούσα για φορτία LNG το 2023 και για το 2024.

Ωστόσο, επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος, το κρίσιμο ζήτημα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας είναι αν θα υπάρξει αρκετός χρόνος, πάντα σε ένα ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία, ώστε να μεταφερθούν έγκαιρα τα φορτία LNG που θα χρειαζόταν η χώρα.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την κριτική που έχει ασκήσει στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά λάθη τις τελευταίες δεκαετίες. «Ωθήσαμε τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση πιο μπροστά από όσο μπορούσαν να αντέξουν οι οικονομίες μας, διακυβεύοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξει αρκετό LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα.

«Η ασφάλεια προμήθειας δεν είναι δεδομένη, η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο όσον αφορά την ασφάλεια προμήθειας. Περιττό να πω για τις τιμές», είπε χαρακτηριστικά.Υπενθύμισε την πρόβλεψη της JP Morgan για τιμή πετρελαίου στα 380 δολ. το βαρέλι και φυσικού αερίου στα 280 ευρώ τη μεγαβατώρα, αν σταματήσουν όλες οι ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Σε αυτή τη φάση, όπως είπε, σχολιάζοντας ευρύτερα τις οικονομικές εξελίξεις, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αυξάνουν τα επιτόκια, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ύφεση. Υπενθύμισε ότι κάτι ανάλογο, δηλαδή αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω επιβράδυνσης, είχε συμβεί στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '30, με τα γνωστά αποτελέσματα. Για την Ευρώπη τόνισε ότι είχε για δεκαετίες δωρεάν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και φθηνό αέριο από τη Ρωσία, αλλά αυτές οι δύο παράμετροι που έφεραν μεγάλη ευημερία δεν υπάρχουν πια.

Σε ερώτηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι περιμένουμε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να συμβάλουν, ενώ η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες θα είναι εκεί.

Φρ. Φουκουγιάμα: Αισιόδοξος για την Ουκρανία

Ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας, Φράνσις Φουκουγιάμα, που είχε προβλέψει το τέλος της ιστορίας μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να αναστρέψει τη δυσμενή κατάσταση στα ανατολικά μέτωπα και ενδεχομένως να επαναφέρει τα σύνορα εκεί που βρίσκονταν στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Φουκουγιάμα προέβλεψε ότι ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια. Όπως είπε, ο ρωσικός στρατός έχει πετύχει πολύ μικρά εδαφικά κέρδη στην Ανατολική Ουκρανία το τελευταίο δίμηνο και με πολύ υψηλό κόστος, ενώ ο ουκρανικός στρατός εφοδιάζεται όλο και περισσότερο με σύγχρονα όπλα από τη Δύση που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα μέτωπα.

Πάντως, σημείωσε ότι μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή για τον ελεύθερο κόσμο αποτελεί η κατάσταση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ θα συνδεόταν πια με μια από τις μεγαλύτερες συνταγματικές κρίσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 4 δισ. το εμπορικό έλλειμα της Ελλάδας έναντι Ρωσίας το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η συνολική αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία το έτος 2021 ανήλθε σε 4.302,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 46,7%. «Άλμα» κατά 117,6% της αξίας εισαγωγών στο πρώτο πεντάμηνο του 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες φοβούνται νέα ύφεση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα και το κόστος της βενζίνης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά διυλιστήρια: Σταματήσαμε να εισάγουμε ρωσικό αργό πριν το εμπάργκο

Περιορισμένη - σύμφωνα με τους απολογισμούς των ελληνικών διυλιστηρίων και το 2021 - ήταν και η συμμετοχή της Ρωσίας στο «καλάθι» των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από την Ελλάδα.