ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
viomixania, ergostasio, industrial
Φώτο: Shutterstock

Αναβρασμό στην ελληνική βιομηχανία προκαλούν τα σχέδια της Κομισιόν

Αιφνιδιασμός από τις πληροφορίες για σχέδιο των Βρυξελλών περί μεγάλης και υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης αερίου από τη βιομηχανία. Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή φοβούνται παράγοντες του κλάδου, τι δηλώνουν στο BD.

Η «ώρα μηδέν» για την ευρωπαϊκή βιομηχανία έρχεται αύριο: παρότι έγινε γνωστό χθες ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, θα συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream, έστω και στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού, η Κομισιόν δεν παύει να προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα και αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντικούς περιορισμούς κατανάλωσης -5% ως 20%-, πρωτίστως από τη βιομηχανία.

Οι πληροφορίες για υποχρεωτικότητα στη μείωση της κατανάλωσης κατέλαβαν εξ απήνης την ελληνική βιομηχανία και κυρίως τους μεγάλους καταναλωτές –τις ενεργοβόρες βιομηχανίες–, κύκλοι των οποίων, μιλώντας προς το BD, τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι μας οδηγούν στον όλεθρο» και έθεταν το ερώτημα «γιατί να είναι υποχρεωτική η μείωση, εμείς έχουμε αέριο»; Παράλληλα θεωρούν πως η Ελλάδα είναι απροετοίμαστη και πιστεύουν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί σ΄ αυτό το σχέδιο.

Ο κ. Δημ. Μαθιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αθηνών Πειραιώς (ΣΒΑΠ), σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αν ο περιορισμός μεταφερθεί στην παραγωγή «τότε θα διαλυθεί όλη η βιομηχανία». Όμως θεωρεί ότι «η ελληνική βιομηχανία είναι σε καλύτερη κατάσταση» και ένδειξη αυτού, όπως λέει, αποτελεί το γεγονός ότι «μας πλησιάζουν Ευρωπαίοι και μας ζητούν να κλείσουν την παραγωγή μας για ένα χρόνο, δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε γιατί δεν γνωρίζουμε το ενεργειακό κόστος». Και εκφράζει την ελπίδα ότι, τελικά, «η ελληνική παραγωγή δεν θα επηρεαστεί».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) κ. Βασ. Κορκίδης τονίζει πως «όπως όλος ο βιομηχανικός κλάδος είναι εγκλωβισμένος στην ενεργειακή φτώχεια της Ευρώπης, έτσι και η μεταποίηση στη χώρα μας εντάσσεται στη γενική ευρωπαϊκή κατάσταση συναγερμού».

Πηγή από την κατηγορία των λεγομένων ενεργοβόρων βιομηχανιών σημειώνει ότι ο πρώτος κίνδυνος μετά από την εφαρμογή του δυσμενέστερου σεναρίου για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης είναι πιθανόν νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, εκτός κι αν η αγορά το έχει ήδη προεξοφλήσει. Και εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα επάρκειας, ωστόσο αν τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτικότητα των περιορισμών στην κατανάλωση τότε «ας γίνουν περικοπές στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής».

Γενικότερα, πάντως, η ίδια πηγή επέκρινε τους αρμόδιους θεσμικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα για βραδύτητα στην αντιμετώπιση των επερχόμενων κινδύνων, λέγοντας πως «ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκπονηθεί διάφορα σχέδια, εδώ δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Ακόμη κι η αξιοποίηση του λιγνίτη απαιτεί χρόνο τουλάχιστον τριών μηνών. Αν οι περικοπές αφορούν στην λειτουργία της βιομηχανίας με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν οι διάφορες βιομηχανίες ως απαραίτητες;».

Εν τω μεταξύ ο κ. Κορκίδης σημειωθεί χαρακτηριστικά πως «σε περίπτωση που το πρόβλημα επιδεινωθεί και κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη το απόθεμα φυσικού αερίου, οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τις μεγάλες βιομηχανίες». Και εξηγεί ότι «η βασική διαφορά μας είναι πως η ελληνική βιομηχανία και γενικότερα η παραγωγή στη χώρα μας δεν χρησιμοποιεί παρά ελάχιστο φυσικό αέριο. Κυρίως βασίζεται στη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει από ελλείψεις, αλλά από αυξήσεις τιμολογίων».

Και συμπληρώνει πως «επίσης είναι λιγότερο ευάλωτη σε μείωση ή περιοδική διακοπή της παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής επάρκειας, ενώ ευνοείται από την τρέχουσα πτώση των τιμών των μετάλλων που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη». Ωστόσο όμως, καταλήγει, «όλα βεβαίως είναι ρευστά και πολλά θα κριθούν από το αν αποκατασταθεί εντός της εβδομάδας η ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει το τέλος του ενεργειακού πολέμου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 10,2% της βιομηχανικής παραγωγής στο δεκάμηνο του 2023

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Εκτίναξη πάνω από τα 9 ευρώ στις συναλλαγές της νέας σεζόν

Σε πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές για τη νέα περίοδο στο... χρηματιστήριο του ελαιολάδου, ενώ για τους καταναλωτές γίνονται εκτιμήσεις για τιμές άνω των 15 ευρώ στα σούπερ μάρκετ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πνίγηκαν» 150 βιομηχανίες στη Θεσσαλία, ζημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ

Τι δείχνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών στον μεταποιητικό τομέα από την κακοκαιρία. Κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες, πολλές μικρές και μεσαίες είναι ανασφάλιστες.