ΓΔ: 916.88 0.16% Τζίρος: 19.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μικρό το έλλειμμα αερίου στην Ελλάδα, δεν θα χρειαστούν ακραία μέτρα

Ο ΔΕΣΦΑ υπολογίζει ότι με τις εισαγωγές LNG και άλλες παρεμβάσεις το έλλειμμα φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία θα έπεφτε από 50 TWh σε 1,2 TWh. Ήπιες οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, κυρίως στον φωτισμό.

«Στα μαλακά» φαίνεται πως πέφτει η Ελλάδα τον επόμενο χειμώνα, εν μέσω φόβων για σοβαρές ελλείψεις στην ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και να έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης, αρκετές χώρες σχεδιάζουν λύσεις με σημαντικό οικονομικό βάρος, η Ελλάδα έχει σχετικά μικρό έλλειμμα και δεν θα χρειαστεί, όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΔΕΣΦΑ η Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της προσφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία, θα βρεθεί με έλλειμμα συνολικά 50 TWh έως τον Ιούλιο του 2023, εκ των οποίων όμως οι 24 αφορούν τις εξαγωγές προς τη Βουλγαρία. Μετά τις κινήσεις που σχεδιάζει ο Διαχειριστής να κάνει στο σενάριο αυτό, το έλλειμμα αναμένεται να πέσει στις 1,2 TWh.

Στο σχέδιο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει ότι τα φορτία σε LNG θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμμα φυσικού αερίου στις 22 TWh. Επιπρόσθετα, οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα αποθηκευθούν στην Ιταλία θα κλείσουν την «τρύπα» κατά 1,5 TWh.Στη συνέχεια, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα περιορίσει το έλλειμμα στις 15 TWh και, τέλος, με κάποιες ακόμα κινήσεις, όπως η μείωση για ένα μικρό διάστημα των ποσοτήτων που εξάγονται προς τη Βουλγαρία το συνολικό έλλειμμα θα πέσει στις 6 TWh, από τις οποίες μόνο το 1,2 TWh αφορούν τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε επίπεδο πως δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προμηθειών για τον χειμώνα που έρχεται και υπογραμμίζει πως συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη η Αθήνα έχει να διαχειριστεί μικρότερο πρόβλημα. Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, «η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά από τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση. Αντίθετα, μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ είναι σε καλύτερη κατάσταση σχεδόν από όλα τα κράτη που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε από μόνο του. Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, που σε χρόνο ρεκόρ αποφασίστηκε, παραγγέλθηκε και έγινε από το ΔΕΣΦΑ, αυξάνει κατά 70% τη χωρητικότητά της και δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούμε 220.000 την ημέρα μεγαβατώρες φυσικού αερίου».

Ήπια μέτρα στην Ελλάδα χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση

«Η χώρα μας έχει μικρή πιθανότητα κινδύνου και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση από τις υπόλοιπες χώρες. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, η Γερμανία βρίσκεται σε συναγερμό 2, ενώ η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει κάποιο σχετικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Γι αυτό το λόγο, πάρα πολλές χώρες και εταιρίες ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, όπως από Βουλγαρία ακόμα και από Ουγγαρία έρχονται στη χώρα μας για να ζητήσουν υποστήριξη ενόψει του χειμώνα», σημείωσε πρόσφατα πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας δίνοντας και το «περιβάλλον» μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης που θα λάβει η Ελλάδα.

Ήδη δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου έχει αποκλειστεί, για την ώρα, η περίπτωση των κυλιόμενων διακοπών ρεύματος για τα νοικοκυριά. Από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταθμίζοντας τα δεδομένα αυτά και με την υποχρέωση για μείωση του φυσικού αερίου στο όριο του 15% από την 1η Αυγούστου και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 που επέβαλε η Κομισιόν, η λογική είναι μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών που θα ρίξουν την κατανάλωση χωρίς να περιοριστεί η οικονομική ή παραγωγική δραστηριότητα της χώρας.

Έτσι, την ώρα που στη Γερμανία, για παράδειγμα εξετάζονται μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής στη βιομηχανία, η Αθήνα κινείται προς την κατεύθυνση λύσεων χωρίς οικονομικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, στα μέτρα που έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός ΠΕΝ που εντάσσονται σε έναν τέτοιο σχεδιασμό από πλευράς της κυβέρνησης είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος για οδοφωτισμό με σβήσιμο από τους δήμους της χώρας μίας στις 10 λάμπες στους δρόμους και το κατέβασμα του διακόπτη μετά τις 3 τα ξημερώματα στα μνημεία της χώρας. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να ρυθμίζουν, για παράδειγμα, στη σωστή θερμοκρασία τον θερμοστάτη ή το κλιματιστικό και να κάνουν «έξυπνη» χρήση των ενεργοβόρων συσκευών τους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάλι στην παράταση το κρίσιμο έργο της αποθήκης αερίου στην Καβάλα

Το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται να μεταθέσει την υποβολή προσφορών στα τέλη Μαρτίου, καθώς οι δύο ενδιαφερόμενοι δεν αναμενόταν να υποβάλουν προσφορές. Ποια είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν το στρατηγικής σημασίας έργο.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος φόρος στην εμπορία ρεύματος

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. είχαν οι εταιρείες εμπορίας το 2021 και συνέχισαν να «μπαίνουν μέσα» το 2022, ενώ άρχισαν να «γράφουν» υπερέσοδα από τον Αύγουστο. Η ΡΑΕ θα ελέγξει αν και πόσο έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Φτωχή» συγκομιδή εσόδων από το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα

Ανοίγει τα χαρτιά του αύριο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα της ενεργειακής κρίσης. Οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ειδικό τέλος δεν αναμένεται να καλύψουν πάνω από 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια ενεργειακής θωράκισης για το LNG και την αποθήκευση αερίου

Στο τραπέζι η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου της Ρεβυθούσας με προσωρινή ή μόνιμη λύση επέκτασης των εγκαταστάσεων, προσπάθεια απεμπλοκής για την αποθήκη της Καβάλας. Πώς μπαίνει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα.