ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Τορπίλη από φον ντερ Λάιεν και Γερμανία στο πλαφόν για το φυσικό αέριο

«Θάβει» την πρόταση των 15 κρατών η πρόεδρος της Κομισιόν σε συντονισμό με το Βερολίνο. Θέλει να την υποκαταστήσει με γενικόλογες προτάσεις για κοινές αγορές αερίου.

Έντονες αντιρρήσεις αλλά και κόντρες συνεχίζουν να υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλα δείχνουν, όπως τουλάχιστον σημειώνει το Politico, ότι η Κομισιόν δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να προτείνει επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Παρά το γεγονός ότι 15 κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει με κοινή επιστολή τους από την Επιτροπή να προχωρήσει αυτή η πρόταση η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν πρόκειται να καταθέσει μία τέτοια πρόταση, αλλά αντίθετα θα προτείνει τη δημιουργία ενός καθεστώτος κοινών αγορών. 

Πάντως παρά τις κόντρες στο εσωτερικό της Ένωσης η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, συνεχίζει να αποκλιμακώνεται και σήμερα, καθώς υποχωρεί άνω του 7% στα 191,50 ευρώ. Η υποχώρηση καταφθάνει μετά από αρκετές συνεδριάσεις έντονης ανόδου, την οποία ακολούθησε το, όπως όλα δείχνουν, σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Ταυτόχρονα, όμως, τα στοιχεία για την πορεία των αποθεμάτων τόσο επιμέρους για τις χώρες όσο και για το σύνολο της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με αποτέλεσμα οι traders να εκτιμούν ότι τα προβλήματα στους δύο αγωγούς είναι, μεν, σημαντικά αλλά δεν θα πλήξουν τόσο πολύ τις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους τα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όχι μόνο του προερχόμενου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, αλλά όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στο Άμστερνταμ (συμβόλαια TTF) κινούνται τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση των προτάσεων που διατύπωσαν χθες με επιστολή τους η Ελλάδα και αρκετές ακόμα χώρες. 

Όμως η Επιτροπή και κυρίως χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται να επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη, ενώ για το θέμα ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Politico, η Ditte Juul-Jørgensen, αρμόδια για θέματα ενέργειας για να βρεθεί αντιμέτωπη με οργισμένες αντιδράσεις και ορισμένους πρεσβευτές να τονίζουν ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να κυκλοφορεί «non papers» τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικά για τα κράτη – μέλη. 

Τρεις πρεσβευτές που μίλησαν στο Politico ανέφεραν ότι το Βερολίνο, έχει προειδοποιήσει την κα φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς φοβάται ότι όταν μια πρόταση τεθεί επί τάπητος, θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο Συμβούλιο. Η Γερμανία, διαθέτοντας άπλετη ρευστότητα έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει το επίπεδο προμηθειών που χρειάζεται για τον χειμώνα, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή της εξετάζει το ενδεχόμενο εθνικής επιδότησης της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης - ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές - καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερβαίνουν πλέον η μία την άλλη και δεν θα ανεβάζουν τις τιμές.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Νέο θρίλερ στην Ευρώπη, τι εκτιμά η Fitch για τις τιμές

Σε αδιέξοδο μοιάζει να οδηγείται η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η Γερμανία μπλοκάρει όλες τις προτάσεις για πλαφόν. Από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα θα κριθεί αν θα διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές, εκτιμά ο οίκος Fitch.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώθηκε η Ευρώπη στην ενεργειακή κρίση: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου

Σε πολιτική συμφωνία για την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία καταλήγουν οι ηγέτες. Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι της ΕΕ το «ισπανικό» πλαφόν στο αέριο για παραγωγή ρεύματος

Έπαψαν να συζητούν την πρόταση για γενικό πλαφόν οι υπουργοί Ενέργειας και στρέφονται στο ισπανικό μοντέλο του περιορισμού τιμής για το αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Παραμένει επιφυλακτική η Γερμανία.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή στάσης από την Κομισιόν, υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σε δήλωσή της η επικεφαλής της Κομισιόν υποστηρίζει ότι «η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ».
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχασμό στην ΕΕ προκαλούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Αρνητικές εμφανίζονται αρκετές χώρες στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θετική η αντίδραση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών.