ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
Πηγή: ΕΚΤ

Σήμα Λαγκάρντ για συνέχεια στις «γενναίες» αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

Σε διαχειρίσιμη ύφεση θα διολισθήσει η ευρωζώνη, εκτίμησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι τελικά το 2023 μπορεί να αποδειχθεί «λιγότερο καταστροφικό απ' ότι περιμέναμε».

«Φρένο» στην αισιοδοξία των αγορών ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα μειωθεί, έστειλε με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός. 

«Ο πληθωρισμός, με όλα τα δεδομένα που υπάρχον, με όποιον τρόπο και εάν τον μετρήσεις ή τον εξετάσεις είναι πολύ υψηλός. Θα παραμείνουμε στο ίδιο μήκος κύματος έως ότου φθάσει η στιγμή που τα επιτόκια φθάσουν σε τόσο περιοριστικό επίπεδο ώστε θα είναι ικανό να «ρίξει» τον πληθωρισμό σταδιακά στο επίπεδο του 2%», υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ. 

Η παραπάνω δήλωση καταφθάνει μετά από ένα μπαράζ προειδοποιήσεων από κορυφαία στελέχη της διοίκησης της ΕΚΤ ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να είναι τόσο αισιόδοξες για την επικείμενη νομισματική πολιτική. Τις δηλώσεις πυροδότησε και δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο υποστήριζε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει τις αυξήσεις επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης από τις 50 μονάδες βάσης, το επόμενο διάστημα. 

Τόσο ο Φρανσίς Βιλερουά, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όσο και ο Κ. Νοτ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας αλλά και ο Μάριο Σεντένο, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, φρόντισαν να «μαζέψουν» την αισιοδοξία τονίζοντας ότι θα διατηρηθούν οι αυξήσεις και μάλιστα στο επίπεδο των 50 μονάδων βάσης τουλάχιστον στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

«Πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους, θα βρισκόμαστε σε κατάσταση σύσφιξης», υπογράμμισε ο κ. Νοτ, μιλώντας στο CNBC και προσέθεσε ότι «η  πρόεδρος μας έχει ήδη ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που έχουμε ακόμα να καλύψουμε, θα το καλύψουμε με σταθερό ρυθμό, με αρκετές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης. Δεν θα σταματήσει μετά από μία μόνο αύξηση κατά 50 μονάδες – αυτό είναι σίγουρο».

«Είπαμε πολύ ξεκάθαρα ότι εξακολουθούμε να αποφασίζουμε σε κάθε συνάντηση, βασιζόμαστε σε δεδομένα, επομένως είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για το τι θα κάνουμε τον Μάρτιο», σημείωσε, χθες, ο κ. Βιλερουά από το Φόρουμ του Νταβός και προσέθεσε ότι «επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τα λόγια της προέδρου Λαγκάρντ στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο: Θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια με ρυθμό 50 μονάδων βάσης για ένα χρονικό διάστημα. Λοιπόν, αυτά τα λόγια ισχύουν ακόμη και σήμερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάριο Σεντένο, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι «μπορούμε να περιμένουμε μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες δύο συναντήσεις τουλάχιστον».

Αναφερόμενη στην οικονομία της ευρωζώνης η κα Λαγκάρντ εκτίμησε ότι θα διολισθήσει σε «μικρή ύφεση. Οι ειδήσεις που καταφθάνουν τις τελευταίες εβδομάδες είναι πιο θετικές. Δεν πρόκειται να είναι ένα όμορφο έτος, αλλά μοιάζει να είναι λιγότερο κακό απ’ ότι είχαμε αρχικά εκτιμήσει». 

Σημειώνεται ότι στο ίδιο πάνελ με την κα Λαγκάρντ, συμμετείχαν ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Κ. Σούινγκ ο οποίος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να τιθασευτεί και προσέθεσε ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική δεν θα καταστρέψει την οικονομία. «Ενώ συμφωνώ με όλα τα σχόλια ότι υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία στην οικονομία, τα βασικά προβλήματα που έχουμε στην Ευρώπη - υψηλός πληθωρισμός, καθώς και ορισμένες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - δεν έχουν εξαλειφθεί. Πρέπει επίσης να παρακολουθήσουμε τι αντίκτυπο θα έχει το άνοιγμα της Κίνας στον πληθωρισμό μας», σημείωσε ο επικεφαλής της DB. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, που επίσης συμμετείχε στο συγκεκριμένο πάνελ, σημείωσε ότι «η αύξηση των τιμών εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες. Η ανησυχία μου αφορά περισσότερο τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με τις χαμηλές μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρώπη», τόνισε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Τι δηλώνει η Κρ. Λαγκάρντ

Μετά τη 10η διαδοχική αύξηση η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει. Προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι αυξήσεις των επιτοκίων

Το βασικό μήνυμα από την πρόεδρο της ΕΚΤ ήταν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, αλλά ο δομικός πληθωρισμός να αποτελεί αγκάθι. «Είμαστε σε ένα ταξίδι που δεν έχει τελειώσει ακόμη», υπογράμμισε.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις αυξήσεις στα επιτόκια

«Πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι» χαρακτηρίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ την αύξηση κατά 0,25% τον Ιούλιο. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα γίνει αύξηση κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο. Με υπάρχοντα ή νέα εργαλεία η στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών.
ECB, EKT, Europaiki Kentriki Trapeza, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Όχι βιασύνη με τα επιτόκια, δεν βλέπει ύφεση στην Ευρώπη

Αποκλείει μία αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν βρίσκεται κοντά σε ύφεση, λόγω μίας σειράς θετικών μακροοικονομικών δεδομένων.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Είμαστε ανεξάρτητοι από τη Fed, ορισμένοι ήθελαν μείωση σήμερα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις μόνο με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και αποκάλυψε ότι ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν μείωση επιτοκίων σήμερα.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Λαγκάρντ στις αγορές: Μην προεξοφλείτε συνεχείς μειώσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζεται στα δεδομένα που θα έχει ανά πάσα στιγμή στην κατοχή της προκειμένου να αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική. Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις για τον πληθωρισμό.