ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Κίνδυνος εκτροχιασμού ψηφιακών έργων 1,2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Προχωρούν πολλοί διαγωνισμοί αλλά καθυστερούν σοβαρά οι συμβάσεις και οι εταιρείες φοβούνται ότι θα φτάσει η ημερομηνία λήξεως του Ταμείου Ανάκαμψης, στο τέλος του 2025, χωρίς τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί.

Ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα κινδυνεύει να χαθεί και η ψηφιακή μετάβαση να καθυστερήσει, καθώς τα ψηφιακά έργα που θα μεταμόρφωναν την Ελλάδα με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν. Με τα χρονοδιαγράμματα να είναι πλέον ασφυκτικά, το Δημόσιο καλείται να επιταχύνει τους ρυθμούς για να «κλείσουν» τα έργα, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες που καλούνται να αναλάβουν τα έργα ανησυχούν ότι θα... «μείνουν στον άσσο».

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 2 δισ. ευρώ σε ψηφιακά έργα που τρέχουν ή βρίσκονται ενόψει διαγωνιστικής διαδικασίας, τα 1,2 δισ. ευρώ αποτελούν έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται και με την υποχρέωση πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το 2025, αλλιώς, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε με τα έργα του ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολής και τα αναξιοποίητα κονδύλια θα χαθούν.

Σε συζήτηση για τα τρία χρόνια του Gov.gr και την πορεία της ψηφιακής μετάβασης της χώρας, ο πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης υπογράμμισε ότι το τέλος του 2025 «είναι πάρα πολύ κοντά», ενώ η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου, εξέφρασε τις ανησυχίες της αγοράς τόσο για τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υπογραφή των συμβάσεων για τα έργα όσο και για τις πληρωμές που κινδυνεύουν να «μείνουν στον αέρα», λόγω του πέρατος των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανησυχία στην αγορά για τους χρόνους υλοποίησης και τις πληρωμές

Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ επισήμανε το γεγονός ότι καταγράφονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να συμβασιοποιηθούν τα έργα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το Κτηματολόγιο έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο, όμως ακόμα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία. Η κ. Παπαρίδου τόνισε πως «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανησυχία από την πλευρά της αγοράς που ξέρει ότι μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχει γίνει η ολοκλήρωση των έργων. Το πρόβλημα είναι ότι έργα τα οποία δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα και υπερβαίνουν τους 24 μήνες, δεν προλαβαίνουν να γίνουν μέσα στα χρονικά περιθώρια του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τόνισε πως «αν βάλουμε όλα τα έργα να υλοποιηθούν μέσα σε ένα χρόνο, ακόμα και αν Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας συνεργαστούν, και πάλι δεν θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», σημειώνοντας πως όλες αυτές οι καθυστερήσεις και οι αρρυθμίες εμποδίζουν και τις εταιρείες να φτιάξουν το χρονοδιάγραμμά τους, ώστε να ολοκληρώσουν τα έργα εγκαίρως.

Παράλληλα εξέφρασε και τον προβληματισμό της αγοράς «για το τι θα γίνει με τις πληρωμές», υπενθυμίζοντας πως το 2009 και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, οι οφειλές που υπήρχαν προς τις εταιρείες πληροφορικής από έργα που είχαν αναλάβει καλύφθηκαν με κινήσεις της ΚτΠ και του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο η κ. Παπαρίδου υπογράμμισε πως «τα νούμερα πλέον είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς φτάνουν τα δισ. ευρώ», σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να μην αποπληρωθούν και να περιμένουν να περάσουν χρόνια για να λάβουν τα χρήματά τους. «Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά από τώρα, γιατί η κυβέρνηση που θα κληθεί να το αντιμετωπίσει δεν θα είναι η επόμενη. Θα είναι η μεθεπόμενη», επισημαίνοντας πως «αν το αφήσουμε μέχρι τότε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Η κ. Παπαρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως «δεν ξέρουμε πότε θα προχωρήσουν τα έργα. Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία σαν χώρα αυτή τη στιγμή και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να την υλοποιήσουμε, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Σαν χώρα θα μείνουμε πίσω».

Ανάγκη για «γκάζι» ώστε να μην χαθεί το ψηφιακό άλμα

Η Ελλάδα για χρόνια αποτελούσε έναν από τους Ευρωπαίους ουραγούς στις δαπάνες για ψηφιακά έργα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ την περίοδο 1985-2015 η χώρα ξόδευε κατά μέσο όρο μόλις 140 εκατ. ευρώ ετησίως. Χρήματα λιγότερα ακόμα και από αυτά που ξοδεύει η μικροσκοπική Μάλτα. Όπως ανέφερε και η πρόεδρος του ΣΕΠΕ «σε αναπτυξιακά ως χώρα είχαμε μείνει τραγικά πίσω. Όχι μόνο το Δημόσιο, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Ωστόσο είναι πλέον βασικό να προχωρήσουμε».

Η αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστική, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Ασθενίδη, τα τελευταία τρία χρόνια η ΚτΠ έχει τρέξει πάνω από 100 διεθνείς διαγωνισμούς που φτάνουν συνολικά έναν προϋπολογισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε στη συνέχεια περισσότερα από 50 έργα που είναι σε φάση ωρίμανσης και αυτά αθροιστικά πρέπει να υπερβαίνουν το 0,5 δισ. ευρώ», ανεβάζοντας τον λογαριασμό σε πάνω από 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι προηγουμένως η ΚτΠ σε μια περίοδο 6-7 ετών είχε τρέξει έργα που έφταναν σε συνολικό προϋπολογισμό το 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ασθενίδης υπογράμμισε επίσης το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η ψηφιοποίηση του Δημοσίου καθώς στις πρόσφατες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ψηφιοποίηση των εγγράφων της Δικαιοσύνης και της Υγείας υπήρξε ενδιαφέρον από οκτώ σχήματα στον κάθε διαγωνισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τα χρονοδιαγράμματα να είναι σφιχτά, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνέστησε μια Task Force με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ψηφιακά έργα που θα μεταμορφώσουν τη χώρα. Όπως έχει αναφέρει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος της Task Force είναι η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η επιτάχυνση υλοποίησης των δράσεων και έργων ευθύνης τα οποία έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος Επ. Ανταγωνισμού στην Πληροφορική, στο στόχαστρο 13 διαγωνισμοί

Εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων στους τρεις παρόχους τηλεπικοινωνιών και σε σημαντικό αριθμό εταιρειών πληροφορικής, ύστερα από καταγγελίες για καταχρηστικές συμπράξεις με στόχο τη νόθευση διαγωνισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον πυρετό εξαγορών - συγχωνεύσεων ο κλάδος Πληροφορικής και το 2024

Την τριετία 2021 - 2023, οι εξαγορές στην αγορά Πληροφορικής έφτασαν τις 42, σύμφωνα με μελέτη της Optima Bank, ενώ το τρέχον έτος ξεχωρίζει η μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Entersoft από τον όμιλο του Π. Γερμανού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστος πόλεμος στην πληροφορική για δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Από τις σκληρές μάχες και προσφυγές, στην εποχή του... μηδενικού ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς. Λίγες εταιρείες μοιράζονται τεράστια πίτα, άλλες μένουν εκτός και εκφράζουν δυσαρέσκεια. Ανησυχίες για την υλοποίηση των έργων.