ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, Times, Plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Στο 6,9% «προσγειώθηκε» ο πληθωρισμός σε ευρωζώνη, στο 5,4% για Ελλάδα

«Επίμονος» για έναν ακόμη μήνα παρέμεινε ο δομικός πληθωρισμός, καθώς αυξήθηκε στο 7.6% από 7.5% που ήταν τον Φεβρουάριο, δυσκολεύοντας αρκετά το έργο της ΕΚΤ.

Μεγάλη υποχώρηση αναμένεται ότι θα σημειωθεί στον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Μάρτιο, καθώς η Eurostat εκτιμά ότι διαμορφώθηκε στο 6,9% από 8,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, καθώς συνεχίζει η αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας. 

Για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει υποχωρήσει στο 5,4%, από 6,5% που ήταν τον Φεβρουάριο. 

Για έναν ακόμη μήνα τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην πορεία των τιμών είχαν οι κλάδοι τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με αύξηση 15,4% από 15% τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+6,6% από 6,8% τον Φεβρουάριο), ο τομέας των υπηρεσιών (5% από 4,8% το Φεβρουάριο), ενώ οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 0,9%, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν αυξηθεί κατά 13,7%. 

Η πορεία του πληθωρισμού στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης

 

Όπως, όμως, καταγράφηκε και στα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι στατιστικές υπηρεσίες Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι, καθώς ενισχύθηκε τον Μάρτιο στο 7,6% από 7,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που δημιουργεί αρκετό προβληματισμό στους αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο κατά πόσο θα μπορούσε να ανακόψει την πολιτική αύξησης επιτοκίων. 

Σημειώνεται ότι το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, Ιζ. Σνάμπελ σε δηλώσεις της την Πέμπτη τόνισε ότι  ο γενικός πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού αποδεικνύεται πολύ πιο επίμονος. Ενώ οι περσινές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την οικονομία, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαλυθούν, «και δεν είναι καν σαφές αν θα είναι εντελώς συμμετρική με την έννοια ότι όλα θα πέσουν ακόμη και καθόλου», σημείωσε

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο αναφοράς στο 3%. Ωστόσο, δεν έδωσε καμία ένδειξη για πιθανές αποφάσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι κεντρικές τράπεζες ήταν υπερβολικά επιθετικές στη μετακίνηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, εάν η τραπεζική αστάθεια διαλυθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ