ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, Diloseis
Φωτο: Shutterstock

Διπλάσιες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί από την εφορία με έσοδα 5,2 δισ.

Ανοίγουν, πιθανότατα σήμερα, οι δύο νέες πλατφόρμες για ρυθμίσεις χρεών: η πρώτη αφορά τη νέα διευθέτηση σε 36-72 δόσεις και η δεύτερη την αναβίωση παλαιότερων ρυθμίσεων χρεών σε έως και 120 δόσεις.

Ανοίγουν πιθανότατα σήμερα οι πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία σε έως 120 δόσεις δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν σε προγράμματα διακανονισμού και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. 

Στο μεταξύ, η απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ για το 2022 καταγράφει σημαντική αύξηση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών που ανήλθαν σε 518.622 από 253.083 το 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 104,9%. Τα ποσά από κατασχέσεις και ρυθμίσεις που μπήκαν στο ταμείο ανήλθαν σε 5,170 δισ. ευρώ από 4,413 δισ. ευρώ το 2021, με την κύρια πηγή να αποτελούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχεται σε 3.990.717 εκ των οποίων 2.036.867 βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο  σπάθη» των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Η μία πλατφόρμα αφορά τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Η δεύτερη πλατφόρμα αφορά την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και της πανδημίας 36-72 δόσεις περίπου 220.000 οφειλετών που τις έχουν απολέσει και οι οποίοι έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Αναλυτικότερα ο χάρτης των ρυθμίσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Επανένταξη στις 72-120 δόσεις.  Οι οφειλέτες που έχουν απολέσει ρυθμίσεις χρεών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, κατόπιν αίτησης η οποία υποβάλλεται έως και την 31η Ιουλίου 2023, για την υπολειπόμενη οφειλή κατά την ημερομηνία της αίτησης και για τον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή, εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι αργότερα από την 31η Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης ανεξόφλητης δόσης της απολεσθείσας ρύθμισης και του ποσού της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει.

Αν ο οφειλέτης έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν τελούν σε ρύθμιση ή σε καθεστώς αναστολής κατά την ημερομηνία της επανένταξης στη ρύθμιση οφείλει, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία αυτή, να τις εξοφλήσει ή να υπαγάγει το σύνολο αυτών στη πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων ή να τις τακτοποιήσει με άλλο νόμιμο τρόπο. Αν ο οφειλέτης είχε υπαγάγει τις οφειλές για δεύτερη φορά σε ρύθμιση  δύναται, κατ’ εξαίρεση, να τις υπαγάγει εκ νέου σε ρύθμιση. Εάν, μετά την παρέλευση ενός  μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης δεν έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, επέρχεται απώλεια της ρύθμισης στην οποία επανεντάχθηκε.

Νέα έκτακτη ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Οι φορολογούμενοι που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή και είχαν ρυθμισμένες οφειλές την 1η Νοεμβρίου του 2021 και συνέχισαν να τις εξυπηρετούν μπορούν τις οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 να τις εντάξουν σε 36 δόσεις με το επιτόκιο 4,37% ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 5,87% Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον αυτές περιλαμβάνουν οφειλές από 1η Νοεμβρίου του 2021

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Επιπλέον οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Επίσης για τους οφειλέτες που την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχουν ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα τους βεβαιώθηκαν οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τις νέες αυτές οφειλές μπορούν να τις εντάξουν στις 36 ή 72 δόσεις

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν οι κάτωθι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος: α) να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία πενταετία μέχρι την 31η.12.2022, β) να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία γ) αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών και η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία ως το τέλος 2023 για μείωση προσαυξήσεων και δόσεις στην εφορία

Παρατείνεται η λειτουργία της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.
Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ οδηγούν τα... ζόρια του προϋπολογισμού

Να μην παραταθεί το 2024 η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό και υγεία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες είναι πολύ υψηλό.