ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Retsos, SETE
Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Γ. Ρέτσος: Ρεκόρ στον τουρισμό το 2023, ανοίγει νέος θετικός κύκλος

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε βέβαιος ότι θα ξεπεραστούν τα έσοδα του 2019. Οι προοπτικές για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πώς τα ξενοδοχεία θα «χτυπήσουν» το Airbnb. Μεγάλη επένδυση σε πεντάστερο ξενοδοχείο.

«Φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019. Είμαι βαθιά πεπεισμένος γι’ αυτό». Με αυτή τη φράση έδωσε το στίγμα των προσδοκιών του για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2023 ο απερχόμενος, πλέον, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος στις 31 Μαΐου παραδίδει τη σκυτάλη, ύστερα από έξι χρόνια στο τιμόνι.

Ο κ. Ρέτσος εξέφρασε τη βαθιά του πίστη στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού ενώ, αντιθέτως με προηγούμενες χρονιές που ήταν συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του, φέτος διαβλέπει νέο ρεκόρ εσόδων όλων των εποχών. «Είμαστε στην αρχή ενός νέου θετικού κύκλου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ισχυρό momentum που έχει πλέον η αγορά της Αμερικής για την Ελλάδα -θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί επισκέπτες είναι αυτοί που φέρνουν και τα περισσότερα έσοδα κατά κεφαλήν στον ελληνικό τουρισμό.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 οι εισπράξεις είχαν φτάσει στα 18,2 δισ. ευρώ και ήταν η υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ πέρυσι, παρά το ισχυρό ντεμαράζ στο δεύτερο εξάμηνο, τελικώς οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν ελάχιστα πιο κάτω, στα 17,63 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 67,9% έναντι του 2021, που ήταν έτος ειδικών συνθηκών λόγω Covid-19.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε αναφορά και στις προοπτικές της Αθήνας σημειώνοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει κορεσμός όπως κάποιοι ισχυρίζονται, τονίζοντας ότι η πρωτεύουσα δεν είναι μόνο το κέντρο, αλλά και τα γύρω προάστια, αλλά και το παραλιακό μέτωπο για το οποίο προέβλεψε μια κοσμογονία ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε ότι δεν είναι μόνο η ανάπλαση του Ελληνικού, αλλά όλο το παραλιακό μέτωπο το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα καταστεί πόλος έλξης και εξωστρέφειας για την πρωτεύουσα. Θυμίζουμε ότι η Αθήνα έχει το σπάνιο προνόμιο να «βρέχεται» από θάλασσα, καθώς σε μισή ώρα περίπου ένας τουρίστας μπορεί να βρεθεί από το κέντρο στο παραλιακό μέτωπο, κάτι που δεκάδες άλλα ισχυρά τουριστικά brands διεθνώς δεν έχουν.

Πώς τα ξενοδοχεία θα ανταγωνιστούν το Airbnb

Ο κ. Ρέτσος επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των ξενοδόχων και ένταξης σε συλλογικά σχήματα, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί όχι σε εθνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης επισήμανε την ανάγκη:

– αναβάθμισης των ξενοδοχείων χαμηλών κατηγοριών ώστε να ανέβουν οι πολύ χαμηλές τιμές, όταν στα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία οι τιμές είναι αντίστοιχες ευρωπαϊκών αγορών. 

– αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών και ανάπτυξης στρατηγικής που θα ακολουθείται απαρέγκλιτα.

– ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Για τα ξενοδοχεία ενός, δύο ή τριών αστέρων, σημείωσε πως θα πρέπει να ανταγωνιστούν το Airbnb μέσω αναβάθμισης των υπηρεσιών τους, καθώς πολλές φορές, όπως είπε, αρκετοί τουρίστες προτιμούν Airbnb σε πολύ ακριβότερες τιμές από τις μέσες ξενοδοχειακές μονάδες, γιατί προσφέρουν ίσως ανταγωνιστικότερες ή καλύτερες υπηρεσίες. «Η μόνη λύση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι να αναβαθμίζεις διαρκώς το προϊόν σου, να μην επαναπαύεσαι, να βελτιώνεσαι», τόνισε.

Η μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη και οι προοπτικές της πόλης

Ο Γ. Ρέτσος διέψευσε τις φήμες περί ενασχόλησής του με την πολιτική, τονίζοντας πως «ξενοδόχος γεννήθηκα και εκεί θα μείνω», αναγγέλλοντας παράλληλα μια νέα μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην οποία είναι μέτοχος (Electra Hotels & Resorts), η οποία διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο. 

Όπως ανέφερε, ο όμιλος δρομολογεί επένδυση 24-25 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος πέντε αστέρων και 165 δωματίων, σε ακίνητο στο κέντρο της πόλης και στην αρχή της Τσιμισκή. Πρόκειται για οικόπεδο ενάμιση στρέμματος, που ανήκει στην Εκκλησία και η Electra Hotels & Resorts απέκτησε μέσω διαγωνισμού για 49+49 χρόνια. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις καθώς μπορεί να προκύψουν ζητήματα με αρχαία ή άλλα, ενώ ανέφερε πως ίσως το 2027 να είναι μια χρονική περίοδος που θα ολοκληρωθεί η επένδυση, έτος που συμπίπτει με την αναβάθμιση της ΔΕΘ.

Μιλώντας για τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι είναι τεράστιες σε τουριστικό επίπεδο, καθώς «η πόλη έχει χίλια πράγματα που αν τα είχε άλλη ευρωπαϊκή πόλη θα πέταγε τουριστικά». Έκανε λόγο για τις υποδομές, αναφερόμενος στις τεράστιες δυνατότητες που δίνει πλέον το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο «τρέχει» με μεγάλο momentum και έχει ακόμη τεράστια περιθώρια.

Όμως, πέρα από τις υποδομές μεγάλη έμφαση έδωσε στη νοοτροπία που πρέπει να αποπνέει μια πόλη ή ένας προορισμός, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι άτοπη η διαρκής σύγκριση με την Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη, όπως είπε, θα πρέπει να έχει τη δική της αυτοπεποίθηση και να αποπνέει τη δικιά της κουλτούρα και υπεροχή, μακριά από μίζερες προσεγγίσεις του πρόσφατου παρελθόντος, με τις διαρκείς εκκλήσεις για έργα και επιδοτήσεις.

Η θητεία του Γ. Ρέτσου

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ρέτσος εκλέχθηκε το 2017 στην ηγεσία του ΣΕΤΕ με 294 ψήφους και στη διάρκεια της θητείας του κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση στον τουρισμό ιστορικά, όπως ήταν η διετία του Covid-19, με τα lockdown, την απαγόρευση ταξιδιών, το κλείσιμο των ξενοδοχείων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα υπόλοιπα. Ο ΣΕΤΕ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο αλλά κοινωνικός εταίρος που εκπροσωπεί 15 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων και κοντά στις 500 τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Κάνοντας μια αναδρομή στην 6χρονη θητεία του, ο κ. Ρέτσος τόνισε πως «σε έξι χρόνια κάναμε 30 περιφερειακές συναντήσεις, προσπαθώντας να διαχύσουμε το τουριστικό προϊόν στην Περιφέρεια, κάτι που θα πρέπει να συνεχιστεί». Αναφερόμενος στις προκλήσεις της πανδημίας, τόνισε πως έπρεπε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ κανείς, δεν υπήρχε πρότερη γνώση.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Ρέτσος χθες το απόγευμα έγραψε σχετικά: «Είχα την τελευταία μου συνάντηση, ως Πρόεδρος ΣΕΤΕ, με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το τουριστικό ρεπορτάζ. Ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους για την έντιμη και ειλικρινή συνεργασία για πάνω από δύο δεκαετίες. Στήριξαν την προσπάθεια και ενδυνάμωσαν τη φωνή του τουρισμού

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατό ξεκίνημα έτους για τον τουρισμό, επιβατική κίνηση πάνω από το 2019

Συγκρατημένη αισιοδοξία από παράγοντες του τουρισμού, αλλά και προβληματισμός για πιθανές επιδράσεις από την τραγωδία στα Τέμπη. Ισχυρός προορισμός η Αθήνα, αυξημένο ενδιαφέρον για το παραλιακό μέτωπο.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για χαμένο Ιούλιο στον τουρισμό, απομακρύνεται ο στόχος εσόδων

Προβληματισμός για την παράταση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από Βρετανία και την υποτονικότητα στις κρατήσεις. Ποιες είναι οι τρεις κύριες αγορές όπου θα δοθεί η «μάχη». Παράταση στήριξης θέλει ο ΣΕΤΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμένο το πρώτο 6μηνο για τον τουρισμό, έσοδα 7,5 - 9 δισ. το 2021

Οι καθυστερήσεις στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών μεταθέτουν στο τρίτο τρίμηνο τις προσδοκίες ανάκαμψης του τουρισμού, τονίζει ο Γ. Ρέτσος. Η πανδημία επιταχύνει την αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης.