ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Κολόνες της ΔΕΗ χωρίς διαγωνισμό για να αποφευχθεί μπλακ άουτ

Συναγερμός σε υπ. Ενέργειας και ΔΕΔΔΗΕ, καθώς διαπιστώθηκε τεράστιο έλλειμμα σε στύλους. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις με Έλληνες και ξένους προμηθευτές για κατεπείγουσα προμήθεια.

Η έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για μπλακ άουτ από ένα επικείμενο κύμα κακοκαιρίας ανάλογο των αρχών Ιανουαρίου, αλλά και η μεγάλη προμήθεια στύλων, χωρίς διαγωνισμό, την οποία ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να καλύψει τη «γύμνια» του δικτύου, βρίσκονται πίσω από τον θόρυβο που έχει σηκωθεί για τις τεράστιες ελλείψεις της θυγατρικής της ΔΕΗ σε κολόνες.

Στα δύο αυτά ζητήματα βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα γιατί χθες το υπουργείο Ενέργειας «σήκωσε» ξαφνικά το θέμα των ελλείψεων σε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ, πρώτα με τις μεσημεριανές δηλώσεις Χατζηδάκη και αργότερα με τις διαρροές ότι το δίκτυο της θυγατρικής της ΔΕΗ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Είχε προηγηθεί πρόσφατα αναλυτική ενημέρωση της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ προς το ΥΠΕΝ, η οποία σε άκρως ανησυχητικούς τόνους μετέφερε στην πολιτική ηγεσία την εικόνα ότι σε επόμενη κακοκαιρία σαν εκείνη των αρχών Ιανουαρίου, το δίκτυο δεν θα αντέξει και εκτεταμένα μπλακ άουτ θα πρέπει να θεωρούνται λίαν πιθανά.

Εκείνο που ενέτεινε την ανησυχία του υπουργείου είναι το αποτέλεσμα απολογιστικής έρευνας που διεξήγαγε η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να διαπιστώσει πόσα είναι τα αποθέματα σε στύλους. Η έρευνα κατέληξε στον αριθμό 21.318 τεμάχια, όταν οι ετήσιες ανάγκες του δικτύου για φέτος θα φτάσουν τα 195.000.

Στην ουσία η είδηση είναι ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στην προμήθεια αρκετών χιλιάδων νέων στύλων, με κατεπείγουσες διαδικασίες, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, γεγονός που με την σειρά του πιθανώς να δημιουργήσει έδαφος για καταγγελίες ότι επιχειρούνται να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, η κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας είναι οι διαπραγματεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ να αφορούν το σύνολο των προμηθευτών ξύλινων στύλων, Ελλήνων και ξένων. Έτσι θα πρέπει να «διαβάσει» κανείς τις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με το εξαιρετικά περιορισμένο απόθεμα στύλων της θυγατρικής της ΔΕΗ, όπως τις μεσημεριανές δηλώσεις Χατζηδάκη ότι «πρέπει να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις, με ταχύτητα και φυσικά και με διαφάνεια, από το ΔΣ του Διαχειριστή».

Το ίδιο ισχύει για τις απογευματινές «διαρροές» σε επίσης λίαν ανησυχητικούς τόνους για τις τεράστιες ελλείψεις, την απαξίωση του δικτύου και την άμεση ανάγκη για αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων στύλων σε περιοχές όπου προέκυψαν έκτακτα γεγονότα, όπως το Μάτι, η Χαλκιδική και τα Βίλια.

Το θέμα, πέρα του γεγονότος ότι το ΥΠΕΝ θέλει να προϊδεάσει για την ανάγκη λήψης άμεσων αποφάσεων, είναι πολύ σοβαρό. Διάσπαρτοι σάπιοι στύλοι ηλεκτρικού ρεύματος ανά την επικράτεια, επικίνδυνοι όχι μόνο για τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και για τους πολίτες, ελλείψεις σε 120.000 κολόνες, και σοβαρά ελλείμματα άλλων υλικών είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής ένδειας που μαστίζει τη θυγατρική της ΔΕΗ και της κακοδιαχείρισης σε θέματα προμηθειών.

Το σκάνδαλο με τους σάπιους στύλους

Το πρόβλημα με τα αποθέματα σε στύλους επιδεινώθηκε λόγω της φωτιάς στο Μάτι, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως εκείνα στη Χαλκιδική και τις πλημμύρες στα Βίλια.

Σαν να μην έφταναν όμως αυτά, το 70% των στύλων που προμηθεύτηκε ο ΔΕΔΔΗΕ για το περίφημο υβριδικό πάρκο της Ικαρίας, που μετά μια δεκαετία καθυστερήσεων είχε εγκαινιαστεί πέρυσι από τη ΔΕΗ, αντικαταστάθηκε από άλλους γιατί οι πρώτοι αποδείχθηκε πως ήταν σάπιοι!

Συγκεκριμένα είχε αποδειχτεί ότι στύλοι που προμηθεύτηκε ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν εμποτισμένοι με ειδικό υγρό για τη συντήρηση του ξύλου αντιμετώπισης της υγρασίας και των μικροοργανισμών, καθιστώντας τους εκτός από ακατάλληλους και επικίνδυνους.

Τότε μάλιστα η Ένωση Τεχνικών της ΔΕΗ (ΕΤΕ) είχε καταγγείλει ότι η ανάθεση από τον ΔΕΔΔΗΕ στην εταιρεία που προμήθευσε σάπιους στύλους είχε γίνει, αφού υπήρχαν ήδη καταγγελίες εις βάρος της για αντίστοιχη προμήθεια στην Κύπρο. Στην περίπτωση της γείτονος, το πόρισμα για το θέμα είχε φτάσει στην κυπριακή Βουλή, έπειτα από έρευνα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ενώ είχε ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, για το θέμα της προμήθειας σάπιων στύλων είχε διενεργηθεί έρευνα, το πόρισμα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ έπειτα από παρέμβαση συνδικαλιστών της ΕΤΕ είχε παραδοθεί στην εισαγγελία, δίχως έκτοτε να έχει δοθεί κάποια συνέχεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περιπέτεια με το φράγμα Μεσοχώρας: Πώς έγινε νέο... Γεφύρι της Άρτας

Οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός έργου της ΔΕΗ, το οποίο κόστισε 280 εκατ. ευρώ. Τα χαμένα 34 χρόνια και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για το «ξεκλείδωμα» του έργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
ΔΕΔΔΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς κατέρρευσε το ενεργειακό δίκτυο από... βραχυκύκλωμα επενδύσεων

Κατά 75% μειώθηκαν στη δεκαετία της κρίσης οι επενδύσεις στο ενεργειακό δίκτυο και η κυβέρνηση εξαγγέλλει τώρα πρόγραμμα 3,5 δισ. ευρώ ως το τέλος της 10ετίας. Χωρίς ρεύμα παρέμεναν χθες το βράδυ 10.000 καταναλωτές.