ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, Plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Στάσιμος στο 5,3% ο πληθωρισμός σε ευρωζώνη, υποχώρηση για Ελλάδα

Στο 3,4% υποχώρησε ο Εναρμονισμένος Δείκτης για την Ελλάδα. Συνεχίζεται το ράλι για τον δομικό πληθωρισμό, με τη διαμάχη στο εσωτερικό της ΕΚΤ για τα επιτόκια να αναμένεται ότι θα ενταθεί.

Καλύτερη η εικόνα για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ευρωζώνη τον Αύγουστο, βάσει της εκτίμησης της Eurostat για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο οποίος για τη χώρα μας υποχώρησε στο 3,4%, ενώ στην ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμος στο 5,3%, διακόπτοντας το σερί πτώσης που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες. 

Την ίδια ώρα συνεχίστηκε η «εμμονή» του δομικού δείκτη, εξαιρουμένων των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,2% για τον Αύγουστο από 6,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας σε επίπεδα υψηλότερα από τον βασικό ΔΤΚ. 

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο).

Οι εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό 

 

«Καμπανάκι» για την ΕΚΤ

Η διατήρηση των τιμών σε επίπεδο πολλαπλάσιο του στόχου του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύει όσους εκτιμούν ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, με το διοικητικό συμβούλιο να παραμένει διχασμένο μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών».

Σε σημερινές της δηλώσεις η Ιζ. Σνάιμπελ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα πρέπει να σταματήσουν παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη. Οι τελευταίες εξελίξεις «δείχνουν ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί στο βασικό σενάριο. Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονα υψηλές, με τους εγχώριους παράγοντες να είναι πλέον ο βασικός παράγοντας για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ».
 
Με δεδομένα τα παραπάνω η κα Σνάιμπελ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη συνεδρίαση: «Εφόσον κρίνουμε ότι η στάση της πολιτικής μας δεν είναι συμβατή με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μας θα δικαιολογείται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποφύγει μια σαφή δήλωση προθέσεων, ενώ ορισμένα από τα πιο «επιθετικά» μέλη της έχουν ήδη δηλώσει ότι προτιμούν ένα ακόμη βήμα κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γ. Νάγκελ δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι ακόμη πεπεισμένος ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, ενώ ο Λετονός Μ. Κάζακς υποστήριξε ότι είναι καλύτερα να σφάλουμε προς την πλευρά της αυστηρότερης πολιτικής, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρ. Χόλζμαν της Αυστρίας υποστηρίζει ότι μπορεί επίσης να πιέσει για αύξηση.

Από την πλευρά τους οι πιο «ήπιοι» κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Μ. Σεντένο είναι πιθανό να δώσουν έμφαση στους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές που αρχίζουν να υλοποιούνται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ