ΓΔ: 1423.08 -0.21% Τζίρος: 28.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:09:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ/ Economist

Γκ. Χαρδούβελης: Έχουν ενισχυθεί οι τράπεζες μετά την κρίση του 2009

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις στα stress test της ΕΚΤ. Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για τον ορισμό των τραπεζών.

Την βελτιωμένη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας κατέγραψε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης που φάνηκε αισιόδοξος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια νέα κρίση που ξεκινήσει από τον τραπεζικό τομέα, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από τις εταιρείες που εισέρχονται στις τραπεζικές εργασίες.

Ο κ. Χαρδούβέλης από το βήμα του πάνελ στο 27ο Συνέδριο του Economist σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ξανά μια κρίση όπως του 2009. Όπως ανέφερε η κρίση του 2009 προκλήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τράπεζες είχαν υπερβολική μόχλευση και υπήρχε η «φούσκα» των ακινήτων, ενώ πλέον οι τράπεζες έχουν εκμεταλλευτεί την καινοτομία για την κατανομή των κινδύνων. Τότε οι τράπεζες είχαν ξεχάσει τους πελάτες τους. Δάνειζαν και ανακατένεμαν τα δάνεια.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης «αυτήν τη στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης είναι πολύ έξυπνοι και προσέχουν, αλλά και οι ρυθμιστικές Αρχές» και επισήμανε το πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, αναφέροντας πως υπάρχει ο ESM και οι άλλοι μηχανισμοί σταθερότητας ενώ πλέον οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα.

Για την κατάσταση των τραπεζών, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες πάνε καλά και εξήρε τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα stress test του Ιουλίου που βρέθηκαν στην κορυφή των επιδόσεων. Τόνισε πως  «τουλάχιστον ο τραπεζικός τομέας είναι σταθερός. Αν είναι να προκύψει κρίση, θα προκύψει από κάπου αλλού» επισημαίνοντας πως μια ενδεχόμενη κρίση, θα επηρεάσει τις τράπεζες, αν έχουν εμπλακεί στον τομέα απ’ όπου ξεκινά η κρίση. Ωστόσο, ανέφερε πως πλέον «υπάρχει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική». Παράλληλα, πολλές οικονομίες «είναι σε ύφεση και αυτό επηρεάζει τις τράπεζες, αλλά όχι σε βαθμό όπως παλαιότερα», τόνισε.

«Ο οικονομικός τομέας είναι πιο σταθερός. Αν είναι να προκύψει κρίση, θα προκύψει από κάπου αλλού πιο πιθανό από τη μη τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για το τι είναι μια τράπεζα ως ορισμός.

«Στην Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ των χωρών ποιος είναι ο ορισμός μιας τράπεζας. Δεν είναι τα παραδοσιακά επενδυτικά κεφάλαια μη τραπεζικός τομέας» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως οι νέες fintech προσπαθούν να μπουν στον τραπεζικό τομέα και να δανείσουν. Κάποιες δανείζουν άμεσα και προσπαθούν μέσα από τα δάνεια αυτά να πάρουν μέρος από τα κέρδη των τραπεζών».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει η δημιουργία ενός πλαισίου σε θεσμούς που λαμβάνουν τις καταθέσεις και δανείζουν. «Αν κάνουν μόνο ένα από τα δύο, δεν είναι τράπεζες και δεν υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Περίοδος υψηλών επιτοκίων

Για την ανησυχία σχετικά με τον πληθωρισμό ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως έχει αρχίσει να υποχωρεί, «όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά πέφτει. Ωστόσο δεν πρόκειται να φτάσει στα πολύ χαμηλά επίπεδα που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 10 χρόνια καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει» τόνισε και επισήμανε ότι η οικονομία εισέρχεται σε ένα περιβάλλον υψηλότερων πληθωριστικών επιπέδων που αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν και υψηλότερα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της Εθνικής επισήμανε πως ο κίνδυνος είναι πλέον πιο μεγάλος λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων και εντάσεων που αυξάνει τα όρια των επιτοκίων ενώ επιπλέον υπάρχει και ο κίνδυνος του πληθωρισμού. Μια κατάσταση που πρόκειται να διατηρηθεί την επόμενη πενταετία με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις που θα κάνουν στο μεσοδιάστημα FED και ΕΚΤ.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, οι τράπεζες που έχουν κάνει καλή διαχείριση επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων. «Τα τελευταία 6-7 χρόνια είχαμε πολύ χαμηλά επιτόκια μέχρι και αρνητικά που ήταν πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να λειτουργήσουν, να παίξουν αυτό τον διαμεσολαβητικό ρόλο», σημείωσε αναφέροντας πως τώρα που έχουν βρεθεί σε κανονική κατάσταση, τα πράγματα είναι πιο φυσιολογικά.

Ωστόσο επισήμανε ότι οι τράπεζες θα χάσουν σε μια ξαφνική άνοδο των επιτοκίων αν δεν έχουν κάνει hedging στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμπεριφερθεί πάρα πολύ καλά» υπογράμμισε.  

Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Ο πρόεδρος της Εθνικής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία. «Η χώρα έχει ωριμάσει. Πέρασε μέσα από μια τεράστια κρίση που κατέστησε τόσο το κοινό όσο και τους πολιτικούς πιο υπεύθυνους απέναντι στις υποχρεώσεις τους» ανέφερε και σημείωσε ότι «οι Έλληνες έχουν συνδέσει τις αμοιβές τους με τους φόρους» σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έκανε πολλά. «Έχουμε μια πολύ καλά οργανωμένη εφορία, ψηφιοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια διοίκηση και επίσης είχαμε την τύχη να έχουμε πολιτική σταθερότητα που είναι απαραίτητο αν θες να συνεχίσεις τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα».

Σημείωσε πως τα δημοσιονομικά ζητήματα για τα οποία ανησυχούν οι Ευρωπαίοι «δεν αγγίζουν τους Έλληνες που γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι πρέπει να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα» καθώς η χώρα έχει μεγάλο λόγο χρέους προς ΑΕΠ που κατάφερε ωστόσο να το μειώσει στο 160% στο τέλος του 2023 ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ήταν στο 200% και εκτίμησε πως μέχρι το 2025 η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη κατάσταση και από τη Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Εθνικής τόνισε πως οι κι κεφαλαιουχικές επενδύσεις ανεβαίνουν, ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης εγγυάται ότι θα υπάρξει εισροή επενδύσεων και κάποια από τα κονδύλια του RRF έχουν ήδη διανεμηθεί.

«Η χώρα έχει μαζευτεί και ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι πολύ σταθερός. Ο λόγος των κόκκινων δανείων είναι στο 5% ενώ ήταν στο 50% και σε μεγάλο βαθμό οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις βρίσκονται εντός οικονομίας», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης ενώ επισήμανε ότι οι ιδιοκτήτες των fund βρίσκονται εκτός Ελλάδας και ελληνικών τραπεζών, απομακρύνοντας τους κινδύνους από την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο υπογράμμισε πως ανάμεσα στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να υπάρξουν πιέσεις για την πιο ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Το κενό ΦΠΑ που έχουμε μειώνεται αλλά παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Είμαστε καλύτεροι στο πώς να τον εντοπίσουμε αλλά θέλουμε δουλειά ακόμη».

Παράλληλα επισήμανε ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί και το δημογραφικό, καθώς μια χώρα είναι ισχυρή οικονομικά και πολιτικά όταν αναπτύσσεται και ο πληθυσμός ώστε να μπορεί να γίνει αυτάρκης. «Είναι κάτι θεμελιώδες που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το 2025 οι πρώτες μειώσεις στις μηνιαίες δόσεις στεγαστικών δανείων

Χωρίς όφελος για τους δανειολήπτες οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες έχουν παγώσει τα επιτόκια στα στεγαστικά αρκετά χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα του Euribor.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ξεσπά «μάχη» στα στεγαστικά δάνεια, χαλαρώνουν τα κριτήρια

Με νέα γενιά στεγαστικών δανείων που επιτρέπουν την χρηματοδότηση αγοράς κατοικίας έως και κατά 90% οι τράπεζες αναθερμαίνουν την αγορά στεγαστικών και εντείνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πανόραμα των προϊόντων νέας γενιάς για τις προθεσμιακές καταθέσεις

Ευελιξία και προσαρμογή στα μέτρα του πελάτη χαρακτηρίζουν τα νέα προϊόντα των τραπεζών, με διάρκεια που φτάνει και τα δύο έτη. Γιατί παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά οι προθεσμιακές καταθέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Επενδύσεις 40 δισ. ετησίως για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στο 18% με 20% επί του ΑΕΠ για να πετύχει τους στόχους της η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες για τη χώρα και τις τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Στόχος της ΕΚΤ η σταθερότητα τιμών και τραπεζών

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων παρέμβασής της και για πόσο θα μπορούν να τα διατηρήσει υψηλά χωρίς να προκαλέσει υφεσιακά προβλήματα.