ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan
Φωτο: Dimitris Kapantais/SOOC

«Νεύρα» στην Άγκυρα για Αιγαίο - Κυπριακό ύστερα από 12 μήνες ηρεμίας

Στις 13 Μαΐου «κλείδωσε» το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν. Οργή στην Άγκυρα για τα νέα θαλάσσια πάρκα και τη σύνδεση των σχέσεων Ευρώπης - Τουρκίας με την πρόοδο για λύση του Κυπριακού.

Η προαναγγελία της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να δημιουργήσει δύο νέα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και το Αιγαίο, από τη μια, και από την άλλη οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπου η τύχη τους συνδέθηκε ευθέως με το Κυπριακό, ήταν αρκετά για να φορτίσουν επικίνδυνα το κλίμα στις σχέσεις της γείτονος με την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Η επαναφορά της στρατηγικής των προκλήσεων από την Άγκυρα, ένα μήνα πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, παρακολουθείται στενά από την ελληνική διπλωματία, με δεδομένο ότι θα προηγηθούν δύο κρίσιμα ραντεβού στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στις 22 Απριλίου έρχεται στην Αθήνα η τουρκική αποστολή για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 26 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για τη θετική ατζέντα.

Από τις Βρυξέλλες, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το ταξίδι του στην Άγκυρα για το τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο «κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Κυβέρνηση: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για το Μέγαρο Μαξίμου, η προαναγγελία δημιουργίας των θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, αφορά ένα αμιγώς περιβαλλοντικό θέμα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ζήτημα προς «πολιτικοποίηση», πολλώ δεν μάλλον διμερή διαφορά με την Τουρκία, που θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων..

Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτήρισε «παντελώς αδικαιολόγητη» την αντίδραση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία, η οποία στο κάτω κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα».

Οργή στην Άγκυρα για τις αποφάσεις των Βρυξελλών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν τα αποτελέσματα της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με αφορμή τη ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού.

Όπως αναφέρει η σχετική παράγραφος στο ανακοινωθέν των ηγετών:

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ και τηρουμένων των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται η Ένωση και του κεκτημένου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον διορισμό της María Angela Holguín Cuéllar ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει με μια οργισμένη ανακοίνωση ότι: «Η σύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς. Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί».

Στον αντίποδα, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει ότι «συνειδητά εστάλη ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τουρκική βοήθεια στις πυρκαγιές και τα επόμενα βήματα στον διάλογο

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την τουρκική συνδρομή με αεροσκάφη στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, επόμενος σταθμός στις διμερείς σχέσεις η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται πλέον σε επώδυνα διλήμματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η χώρα είναι ανυποχώρητη στα εθνικά της δίκαια, τα οποία είναι και απολύτως κατοχυρωμένα και καλά προστατευμένα και δεν πανικοβάλλεται αλλά οφείλει να είναι σε εγρήγορση.
kairidis dimitris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στο πλευρό της Κύπρου στο μεταναστευτικό τόνισε ο Δ. Καιρίδης

«Η αύξηση των παράνομων ροών από το Λίβανο στην Κύπρο υπογραμμίζει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στήριξης του Λιβάνου» είπε ο κ. Καιρίδης.