ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιδρύεται στην Ελλάδα το πρώτο υποκατάστημα κινεζικής τράπεζας

Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογο του Γουανγκ Γι με τους δυο υπουργούς να εκφράζουν την αμοιβαία επιθυμία για παραιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομία.

Η αμοιβαία επιθυμία για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ουσιαστική, ενώ διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, υπερβαίνοντας τον αρχικό προγραμματισμό. Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επαφών που στοχεύει να διευρύνει το φάσμα των οικονομικών σχέσεων και να διευκολύνει την πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι κ.κ. Δένδιας και Γουάνγκ αναφέρθηκαν σε σειρά τομέων που κρίνονται πρόσφοροι για κινεζικές επενδύσεις, όπως ο τουρισμός και οι υποδομές, με τον τελευταίο να δεσμεύεται ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις κινεζικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η ίδρυση υποκαταστήματος της τράπεζας της Κίνας (Bank of China), ένα θέμα το οποίο είχε συζητήσει ο Έλληνας υπουργός με την πρέσβη της Κίνας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Σημειώνεται πως ένας από τους βασικούς στόχους της Αθήνας σε αυτή τη ΓΣ του ΟΗΕ είναι η ανάδειξη της οικονομικής διπλωματίας σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό αποτέλεσε και ένα από τα κεντρικά μηνύματα που εξέπεμψε ο κ. Δένδιας προς τον Κινέζο ομόλογο του, αλλά και προς τους υπόλοιπους υψηλόβαθμους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνάντηση είχε και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι προετοίμασε το έδαφος τόσο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, όσο και την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Αθήνα τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η προεδρική επίσκεψη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Κίνα, ένα γεγονός που εκτιμάται ότι δείχνει την επιθυμία των δύο χωρών για την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής τους συνεργασίας. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ έλαβε και αντίστοιχη πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών που είχε προηγηθεί, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «δείχνει ότι αυτό που λέμε ήπια ισχύς, δηλαδή την δυνατότητα της κουλτούρας και του πολιτισμού να παίζουν ρόλο, είναι κάτι απτό και σημαντικό». Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στο φόρουμ τόνισαν την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Δεύτερη τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου-Αρμενίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στη δεύτερη τριμερή συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου-Αρμενίας. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η προετοιμασία της επικείμενης τριμερούς κορυφής το 2020 και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σημασία της συγκεκριμένης τριμερούς έγκειται και στην επιδίωξη της χώρας μας να προσδοθεί μεγαλύτερη πολιτική ουσία στο συγκεκριμένο σχήμα, αντανακλώντας έτσι το ενδιαφέρον της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας ΕΕ-Αρμενίας, η συνεργασία της διασποράς των τριών χωρών, η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ως προς το τελευταίο σημείο, εκφράστηκε ξεκάθαρα η στήριξη προς στην Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες που διεξάγει η Τουρκία στην ΑΟΖ της χώρας.

Συμμετοχή σε Διατλαντικό Δείπνο

Η τρίτη ημέρα επαφών του υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του στο διατλαντικό δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σήμερα, ο Ν. Δένδιας θα προεδρεύσει της υπουργικής συνάντησης του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) και αμέσως μετά θα συνοδέψει τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. Τέλος, θα ακολουθήσει σειρά διμερών συναντήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό εκφράζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στηρίζει νέο σχέδιο για τη Γάζα που τίθεται προς ψήφιση σήμερα στον ΟΗΕ

«Η Κίνα στηρίζει αυτό το προσχέδιο απόφασης και συγχαίρει την Αλγερία και τις άλλες αραβικές χώρες για τη σκληρή τους δουλειά», δήλωσε ο Λιν Ζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.