ΓΔ: 874.72 -0.19% Τζίρος: 29.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:07:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tourkia, komision, europaiki enwsi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Επιφυλάξεις στην Ευρώπη για την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Ν. Παπαϊωάννου ανέφερε πως υπάρχει σκεπτικισμός στους ευρωπαίους υπουργούς για την στάση της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβαίνει τους κανόνες στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης.

Την επιφυλακτικότητά τους εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το αν η «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας θα διαρκέσει, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, οι βασικοί ομιλητές στη συζήτηση που έγινε για την Τουρκία, ήταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας και ο Υψηλός Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις επαφές τους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Όλοι αναφέρθηκαν στην αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου τονίζοντας πως «είμαστε πολύ επιφυλακτικοί κατά πόσον η επίθεση φιλίας θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου. Υπήρχε ένας σκεπτικισμός».  Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους υπήρξε η αλλαγή στάσης, σύμφωνα και με όσα αναφέρθηκαν στο Συμβουλίο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είναι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η στάση των ΗΠΑ και της νέας διοίκησης του Τζο Μπάιντεν και φυσικά η απειλή ευρωπαϊκών κυρώσεων που επίσης έδρασε αποτρεπτικά, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε πως δε συζητήθηκε θέμα κυρώσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ενδιαφέροντος της Ελλάδος. Έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στο διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι και ευρωπαϊκό δίκαιο και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπό τον βασικό όρο βέβαια ότι η Τουρκία θα ενστερνιστεί τις αξίες, τις αρχές και τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της Τουρκίας και ειδικότερα το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης και το γεγονός ότι η Τουρκία παραβαίνει τους κανόνες της και ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ. Τέλος, οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης το μεταναστευτικό και τονίστηκε ότι δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό ζήτημα.

Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, με το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης και της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Ο κ. Ντομπρόβσκις τον ενημέρωσε επίσης για τα θέματα ΕΕ- ΗΠΑ και ΕΕ- Κίνας. 

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζητήθηκαν οι διατλαντικές θέσεις. Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον κ. Δένδια για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 με τη συμμετοχή του κ. Μπάιντεν, με πιο πιθανή περίοδο για τη διεξαγωγή της να είναι ο Μάιος ή ο Ιούνιος. 

Σχετικά με το μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι πρόκειται για ένα τεχνικό μηχανισμό, που δεν έχει σκοπό να επιλύσει ευρύτερα ζητήματα, αλλά να βοηθήσει στην αποφυγή των ατυχημάτων.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και για την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι και στη Νορβηγία, όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός, υπήρχαν ζητήματα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με τη Ρωσία και βρέθηκε μια λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Διερευνητικές επαφές

Ερωτηθείς για το θέμα των διερευνητικών επαφών και της συμμετοχής του Ιμπραήμ Καλίν σε αυτές, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι «η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας εναπόκειται στην τουρκική πλευράκαι τόνισε ότι «εμείς έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική ομάδα».

Όπως υπογράμμισε, οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, εμπιστευτικές και δε γίνεται καμία ενημέρωση για το περιεχόμενό τους, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην Αθήνα, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου, σημείωσε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει τον ομόλογό του, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και το περιβάλλον είναι τέτοιο, που να επιτρέπει να προκύψει κάτι ουσιαστικό από αυτή τη συνάντηση».

Αναφορικά με το Κυπριακό, αυτό δεν συζητήθηκε, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα, εφόσον προσκληθεί σε μια άτυπη πενταμερή, θα συμμετάσχει. Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε, υπάρχουν πληροφορίες για άτυπη πενταμερή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, αλλά δεν έχουν αποσταλεί προσκλήσεις εκ μέρους του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους και διαμηνύει πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.