ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Μ. Βαρβιτσιώτης: Να παραμείνουμε συντονισμένοι στους εμβολιασμούς

Ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ΕΕ παραγγέλνοντας εμβόλια από όλες τις εταιρείες κατάφερε να προφυλάξει τους πολίτες και τα κράτη μέλη από έναν εμβολιαστικό ανταγωνισμό.

Οι Έλληνες θα δούνε μεγάλη αλλαγή στο εμβολιαστικό επίπεδο, όταν αδειοδοτηθούν και ακόμη περισσότερα εμβόλια σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης που εξήγησε οτι σε σχέση με τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, ότι αυτό που καταφέραμε είναι να εξασφαλίσουμε- σε αντίθεση με άλλα κράτη- την επάρκεια των εμβολίων και για τις δεύτερες δόσεις, «γιατί ξέρουμε ότι αυτό αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά ανοσίας».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι, παραγγέλνοντας εμβόλια όλων των εταιριών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προφύλαξε τους πολίτες και τα κράτη-μέλη από έναν εμβολιαστικό ανταγωνισμό και ενδεχομένως από ένα νέο ευρωπαϊκό διχασμό. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» για επιμέρους κράτη. Εκτίμησε ακόμη ότι η πίεση που ασκήθηκε στις εταιρίες από την Ευρώπη τελικά θα αποφέρει καρπούς και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιαστικών δόσεων.

Σε σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η πρόταση υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό το πιστοποιητικό παίρνει σάρκα και οστά». «Έχει μεγάλη σημασία να παραμείνουμε συντονισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του εμβολιασμού, παρά τις φωνές που ζητούν περισσότερη αυτονόμηση» τόνισε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Άγκυρα δείχνει να προσεγγίζει πάλι την Ευρώπη, ωστόσο δεν αρκούν μόνο δηλώσεις καλής διάθεσης. «Αυτή η εκδήλωση διάθεσης επαναπροσέγγισης είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που της ασκήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, όπου της υποδείχθηκαν δύο δρόμοι: της συνεργασίας ή της απομάκρυνσης και των κυρώσεων», σημείωσε και προσέθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα, με συνέπεια, διάρκεια και να απέχει από προκλητικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εξωτερικών: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο επεισόδιο στον Έβρο

Η Ελληνίδα επιτετραμμένη στην Άγκυρα απάντησε στο έκτακτο τουρκικό διάβημα απορρίπτοντας όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και υπενθύμισε στην Τουρκία την υποχρέωση της να μην επιτρέπει τη δράση των διακινητών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία έχει πάρει διαζύγιο με την νομιμότητα

Ο υπ. Εξωτερικών τονίζει πως η Τουρκία συνεχίζει και συμπεριφέρεται με κανόνες του 19ου αιώνα απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές της Οθωμανικής Αυτοκράτοριας συμπλήρωσε.
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Προκαλεί ανησυχία ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποιήσεων. Ανάφερε ωστόσο πως σε αυτές τις προσπάθειες, η Ελλάδα αντιτάσσει την στάση της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.