ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pelwni, kibernisi, kivernisi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Α. Πελώνη: Δεν βοηθούν στο διάλογο οι προκλήσεις της Τουρκίας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως η Τουρκία με την πρόσφατη συμπεριφορά της παραβιάζει σαφώς την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ανακούφιση των πολιτών με δραστηριότητες που δεν θα προκαλέσουν μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στοχεύει η κυβέρνηση με την αναπροσαρμογή των περιοριστικών μέτρων, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναφέροντας πως υπάρχει πίστη ότι έμποροι και καταστηματάρχες θα τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας να ανεβάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας τις τελευταίες παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τις τουρκικές ακταιωρούς.

«Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Συστηματικά το τουρκικό Λιμενικό δεν κάνει τη δουλειά του. Δουλειά του δεν είναι να κάνει τον τροχονόμο και να προωθεί παράνομους μετανάστες στα ελληνικά σύνορα. Το ελληνικό Λιμενικό κάνει, όμως, τη δουλειά του όπως πρέπει. Έχουμε τη δυνατότητα να σταματάμε αυτά τα περιστατικά» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης πως «το δείξαμε και πέρυσι στον Έβρο, στα χερσαία σύνορα. Και, προφανώς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, αυτό που πρέπει να κάνουμε και ό,τι χρειαστεί. Προφανώς, αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τα ελληνικά σύνορα, είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα. Διότι με αυτή τη συμπεριφορά η Τουρκία παραβιάζει σαφώς την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οφείλει να σταματάει τις παράνομες ροές και όχι βέβαια να προβαίνει σε αυτές τις πρακτικές». 

Για τον διάλογο με την γείτονα χώρα, η κα Πελώνη ανέφερε πως «μιλάμε και θέλουμε να μιλάμε και πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Προφανώς, θέλουμε τη συνεργασία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και στο μεταναστευτικό. Προκλητικές ενέργειες και επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθούν στην εμπέδωση του θετικού κλίματος που χρειάζεται. Υπάρχουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο την προηγούμενη, αλλά στο διηνεκές. Στο τέλος του δρόμου μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα, μπορεί να υπάρξει όμως και ακριβώς το αντίστροφο, καθώς όλες οι αποφάσεις είναι υπό την αίρεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας».

Για τις αλλαγές στα μέτρα και την εστίαση

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος αυτή η νέα αναπροσαρμογή στα μέτρα έχει στόχο να ανακουφίσει τους πολίτες από την κόπωση, με δραστηριότητες που δεν θα προκαλέσουν επιδημιολογική επιβάρυνση. «Στόχος είναι να μην ξανακλείσουν τα καταστήματα.  Γι' αυτό και η αναπροσαρμογή αυτή είναι μείγμα που δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση. Εξαρτάται, όμως, από όλους εμάς. Οι καταστηματάρχες είχαν τηρήσει τα μέτρα όσο ήταν ανοιχτό το λιανεμπόριο και λειτούργησαν με πολύ σωστό τρόπο. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και τώρα».

Επισήμανε πως τα κρούσματα δεν είναι ο μόνος δείκτης με τον οποίο μετριέται η εξέλιξη της πανδημίας. «Είναι πολλοί οι δείκτες που κοιτούν οι ειδικοί. Αφορούν τις εισαγωγές και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και προφανώς τους θανάτους συμπολιτών μας. Δεν πρέπει όμως να μένουμε στην εικόνα της στιγμής. Πρέπει να μένουμε στην μεγάλη εικόνα. Είμαστε σε αυτό το κύμα αυτή την στιγμή, θα το ξεπεράσουμε και δεν πρέπει να κάνουμε  απλοϊκές εκτιμήσεις. Δεν μιλάμε για ανοίγματα ούτε για χαλάρωση των μέτρων. Μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης, για τρόπους που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα» και πρόσθεσε πως «το άνοιγμα της εστίασης θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Φαίνεται ότι είναι πιθανότερο το μετά Πάσχα, παρά το πριν, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία»

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φραγκογιάννης: Συμφέρον Ελλάδας-Τουρκίας να αποτραπούν μαζικές εισροές

«Η χώρα μας βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε εγρήγορση, λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», τόνισε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Μάας: Μετεξέλιξη της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Deutsche Welle: Αιχμές Κομισιόν για την τουρκική προκλητικότητα

Στην ετήσια  έκθεση προόδου της Τουρκίας η Κομισιόν στηλιτεύει την ελλιπέστατη πολιτική πρόοδο και επιρρίπτει στην Άγκυρα «παράνομες δράσεις και προκλητικές δηλώσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.