ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Βουλή: Πόλεμος στην Ουκρανία και ελληνοτουρκικά στην αρμόδια επιτροπή

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή διατυπώθηκε μεταξύ άλλων η άποψη πως οι αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας είναι δυσκολότερο να διατυπωθούν μετά την παγκόσμια καταδίκη της πολιτικής αλλαγής συνόρων από τη Ρωσία.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.  

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό πόλεων, την απώλεια χιλιάδων αμάχων ακόμα και Ελλήνων, αλλά και το προσφυγικό κύμα που έχει προκληθεί, με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η εισβολή αυτή είπε, επιβεβαιώνει ότι «έχουμε ένα νέο περιβάλλον στην Ευρώπη και στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ένα περιβάλλον αστάθειας, μια απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Μια απόπειρα αναθεωρητισμού και αλλαγή συνόρων. Και αυτό το περιβάλλον απαιτεί έγκαιρη ανάγνωση και ερμηνεία, προετοιμασία και εγρήγορση. Απαιτεί ενεργητική διπλωματική πολιτική, που περιλαμβάνει, όχι μόνο ενδυνάμωση των υφιστάμενων συμμαχικών σχέσεων, αλλά και νέες ισχυρές συμμαχίες». 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σημείωσε ότι «είναι σίγουρο πως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αλλάξουν πολλά πράγματα το επόμενο διάστημα, κανείς όμως δεν μπορεί να τα εκτιμήσει ακριβώς». Ενισχύεται, είπε, «η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σοβαρότητα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, περισσότερος σχεδιασμός, περισσότερο ενεργητική και διεκδικητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, και ενισχύεται η ανάγκη να υπάρξει μια νέα εθνική στρατηγική». Μια ανάγκη που όπως σημείωσε, υπήρχε και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας μετά το καλοκαίρι του 2020, αλλά η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης «βασίστηκε περισσότερο στο πεδίο της επικοινωνίας και λιγότερο της ουσίας». Η εξωτερική πολιτική, είπε, «έχει τα χαρακτηριστικά ποδηλάτου: όταν δεν προχωράει πέφτει». Η κυβέρνηση βάδισε πάνω σε αυτά που είχαν οικοδομηθεί για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να οικοδομήσει κάτι πολύ καινούργιο, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι χρειάζεται ακριβώς, μια περισσότερο ενεργητική πολιτική.

    
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε πως πάγια θέση του κόμματός του είναι ότι «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Είναι στη Δύση, είναι η ίδια η ιστορία της Δύσης η χώρα μας».

Σχετικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να είναι αρνητικός - θα πρέπει όμως να μην έχει και αυταπάτες. Την συνάντηση της Κυριακής, δεν την προκάλεσε η διάθεση των δύο ηγετών απλώς: την προκάλεσε ο πόλεμος. Η Τουρκία, είπε ο βουλευτής, ειδικά το 2021 έδειξε έντονες αναθεωρητικές βλέψεις και «πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία σκεπτόταν να αποστείλει επιστολές προς χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία της Λοζάνης, αλλά και τη Συμφωνία των Παρισίων». Εκτίμησε όμως, ότι «μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η Τουρκία θα διστάσει να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς πλέον καταδικάζεται η αλλαγή των συνόρων απ' όλο τον πλανήτη και δεν μπορεί - εύκολα τουλάχιστον - μια άλλη δύναμη με αναθεωρητικές σκέψεις, να καταθέσει τέτοιες προτάσεις και να κάνει κάποιες σχετικές ενέργειες».

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της Ελλάδας να συνυπογράψει μαζί με άλλες 38 χώρες το αίτημα να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως «πιθανώς η εξέλιξη αυτή να οδηγήσει κάποιους στο εδώλιο της Χάγης, ή πιθανώς να είναι και μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης για την έξοδο από αυτή την περιδίνηση στην οποία έχει βρεθεί ο πλανήτης». Επισήμανε πως ο Πούτιν, ηγούμενος δικτατορικού καθεστώτος, αμιγώς, ενώ είχε υποχωρήσει εξ ορισμού η οποιαδήποτε σκέψη για στρατιωτικοποίηση, ή ΝΑΤΟποίηση της περιοχής, αυτός εισέβαλε στην Ουκρανία και κάνει πόλεμο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, από την δική του πλευρά, είπε για την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, ότι αυτή είναι απόρροια των εντολών του ΝΑΤΟ, γιατί το ΝΑΤΟ θέλει να κλείσει τα μέτωπα στην νοτιοανατολική του πτέρυγα». Σημείωσε πως «οι παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις επιτέλεσαν σε σημαντικό βαθμό στις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις καθώς και τα εξοπλιστικά προχώρησαν, και οι παραγγελίες δόθηκαν. Και τώρα αυτό πρέπει να κλείσει, γιατί η περιοχή πρέπει να προσαρμοστεί και να επικαιροποιηθεί στα καινούργια δεδομένα». Μέσα σ' αυτό, λοιπόν, το ρευστό σκηνικό, συμπλήρωσε ο βουλευτής «η ελληνική αστική τάξη αναλαμβάνει μια ακόμη αμερικανονατοϊκή αποστολή: Προσδοκά οφέλη από την αναβάθμιση του ρόλου της στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. Επιδεικνύει, παράλληλα, τη χρησιμότητά της ως προτιμώμενου εταίρου στα σχέδια ανάσχεσης ανταγωνιστριών δυνάμεων, κυρίως της Κίνας και της Ρωσίας».  
 
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανάφερε πως «οι Γάλλοι, οι Βέλγοι, στέλνουν στρατεύματα πέρα από αυτά που προϋπήρχαν στα ευρωρωσικά σύνορα. Δεν ξεκίνησε η εγκατάσταση νατοϊκών στρατευμάτων τώρα σε αυτή την περιοχή. Οι βαλτικές χώρες, ήδη ήταν περιοχή εγκατάστασης των γνωστών τεσσάρων σωμάτων των πολυεθνικών που βρίσκονταν εκεί πέρα. Απλά ενισχύθηκαν και ακούγονται αριθμοί, για 100.000 νατοϊκούς στρατιώτες. Εσείς, όταν λέγαμε ότι οι ασκήσεις που υλοποιούνται με βασική πόρτα την Αλεξανδρούπολη, είναι η δοκιμή των πολεμικών σχεδίων τα οποία θα εφαρμοστούν στην πράξη των επιχειρησιακών σχεδίων, μας λοιδορούσατε. Εμείς λοιπόν, για μια φορά ακόμη επισημαίνουμε και λέμε: Προσέξτε, η Ουκρανία είναι πολύ κοντά στη χώρα μας. Ακούγονται μέχρι εδώ οι καμπάνες που χτυπάνε σε αυτή την περιοχή και χτυπάνε πένθιμα. Κι αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για την περιοχή μας. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης δεν κινείται στην κατεύθυνση διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας του λαού μας». 

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, ανέφερε ότι το κόμμα του, από την πρώτη στιγμή της εισβολής καταδίκασε την αναθεωρητική σκέψη του Πούτιν να εισβάλει σε μία χώρα. Ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών να έχει μια πολυδιάστατη, έξυπνη και αποδοτική πολιτική και να είμαστε έτοιμοι για όλα. Χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική μας στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας «λίγο πρόχειρη» και διαφώνησε στην αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Δεν έπρεπε είπε «επουδενί, κατά την άποψή μας, να αποσταλεί πολεμικό υλικό σε μία από τις δύο χώρες. Αυτό ήταν επιθετικό και όχι αμυντικό πολεμικό υλικό» είπε, και ζήτησε «να είμαστε σοβαροί και να προσέχουμε τι κάνουμε, πώς το κάνουμε, διότι βλέπουμε πώς ενήργησε, τόσο το Ισραήλ, όσο και ο Ερντογάν».  
Σχετικά τέλος, με την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ανέφερε πως δεν ξέρουμε την ατζέντα της, δεν υπήρχαν πρακτικά, ούτε καν διπλωμάτες δίπλα τους και «μόνο ένας θεός ξέρει τι συζητήσαν οι δύο τους». 

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡα 25, Κλέων Γρηγοριάδης, σχολίασε τον απεγκλωβισμό του προξένου στην Μαριούπολη μαζί με ομογενείς, λέγοντας ότι έστω και αργά κινήθηκε το ΥΠΕΞ. Ρώτησε αν αληθεύει πως ο πρόξενός μας ήταν τις τελευταίες ημέρες ουσιαστικά όμηρος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ και ότι πολλοί ομογενείς μας διώκονται από το εν λόγω νεοναζιστικό τάγμα. Οι κυβερνήσεις όλων των εθνοτήτων στη Μαριούπολη, είπε, μεσολάβησαν στην ουκρανική πλευρά για να φυγαδευτούν με ασφάλεια οι δικοί τους οι ομογενείς, σε αντίθεση με «την θλιβερή εξαίρεση της ελληνικής κυβέρνησης». Ο ίδιος καταλόγισε στην κυβέρνηση πως έδειξε «εκρηκτικά γρήγορα αντανακλαστικά όσον αφορά την αποστολή όπλων, εμπλέκοντας τη χώρα μας σε αυτές τις συγκρούσεις μακροπρόθεσμα». Κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει «εάν υπάρχει τελικά σχέδιο της κυβέρνησης για την εκκένωση όσων ανεξαιρέτως ομογενών το επιθυμούν, από την καταραμένη Μαριούπολη. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι τώρα, ώστε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής και για τη δυνατότητά τους να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη ζώνη. Εάν έχουμε εξασφαλίσει εγγυήσεις από την ουκρανική Κυβέρνηση και εάν αληθεύει πως η διαφυγή τους εμποδίζεται από ναζιστικές παραστρατιωτικές ομάδες». 
 
Σημειώνεται πως η συζήτηση διεξήχθη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία εξετάζει νομοσχέδιο, για την κύρωση σύμβασης συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και την άμυνας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ζητά κοινό βηματισμό για αμυντικές προμήθειες

H Ελλάδα πηγαίνει στη σύνοδο από θέση ισχύος καθώς ως ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία έχει βαρύνοντα λόγο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για επίθεση στην Οδησσό: Ήταν κάτι πολύ άγριο, ανησυχήσαμε

«Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της ΕΕ να στηριχθεί η Ουκρανία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.