ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ukraine-Polemos-War
Φωτο: Shutterstock

«Πακέτο» εκατομμυρίων από την Ευρώπη για ελληνική παραγωγή πυρομαχικών

Μέχρι 80 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει η χρηματοδότηση των ΕΑΣ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να παράγει τα βλήματα 155 mm και αντιαεροπορικούς πυραύλους IRIS για την Ουκρανία.

«Χρυσή» ευκαιρία μπορεί να αποδειχθεί για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την παραγωγή πυρομαχικών από ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες ώστε να διατεθούν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο τραπέζι έχει τεθεί και ευρωπαϊκή πρόταση για παροχή χρηματοδότησης 60 - 80 εκατ. ευρώ στα ΕΑΣ, τη μοναδική εγχώρια αμυντική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους για αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα. 

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα ΕΑΣ έχουν υποβαθμιστεί αρκετά λόγω του σχεδίου της κυβέρνησης για μετεγκατάστασή τους από τον Υμηττό στο Λαύριο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν για την εθνική άμυνα, αλλά και τις συμμαχικές δυνάμεις. 

Μάλιστα τόσο το εργοστάσιο στον Υμηττό όσο και αυτό στο Λαύριο παράγουν ήδη τα εξαιρετικά σημαντικά για τους Ουκρανούς βλήματα πυροβολικού 155 mm. Πρόκειται για το πυρομαχικό που αναλώνεται σε πρωτοφανείς, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ποσότητες στα μέτωπα της Ουκρανίας. Ο στρατός της χώρας χρησιμοποιεί 100.000 βλήματα τον μήνα,  και η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή τους από ευρωπαϊκά εργοστάσια. Άλλωστε τα ΕΑΣ είναι μία από τις μόλις 10 αμυντικές βιομηχανίες στην Ευρώπη που τα παράγει.

Επίσης τα ΕΑΣ έχουν ιδιαίτερο σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς συμμετέχουν και στην συμπαραγωγή του πυραύλου IRIS που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί σε κεντρικό ρόλο για την αεράμυνα. Οπότε είναι εμφανέστατο πόσο καίρια είναι συμμετοχή της εν λόγω εταιρείας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς η ΕΕ θα δώσει επιδοτήσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων για επενδύσεις που θα «ανεβάσουν» την παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων.

Η επίσκεψη Μπρετόν που έβαλε τα ΕΑΣ στον «χάρτη»

Τα ΕΑΣ, μπορεί να είναι «ξεχασμένα» στην Ελλάδα, ωστόσο μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή σε αυτά ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά της ΕΕ μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, φαίνεται ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του BD ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έμεινε ενθουσιασμένος από τα ΕΑΣ όταν είδε τα συγκεκριμένα βλήματα των 155 mm που παράγονται ήδη σε αυτά, ενώ, όπως τον διαβεβαίωσε η εταιρεία, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή τους.

Για την εν λόγω επίσκεψη εξέδωσε ανακοίνωση και το σωματείο των εργαζομένων στα ΕΑΣ Υμηττού, όπου αναφέρεται ότι «τα Ε.Α.Σ. είναι από τις λιγοστές Αμυντικές Βιομηχανίες που έχουν δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένου τύπου πυρομαχικού (οβίδες 155 mm)». Και προσθέτουν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το σχέδιο μετεγκατάστασης «διότι τα εκατομμύρια ευρώ που θα εισπραχθούν, θα αποδώσουν στη χώρα και την κοινωνία και θα αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων».

Η απόφαση της ΕΕ για ενίσχυση της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία και να αναπληρώσει τα αποθέματα των χωρών μελών της ΕΕ. «Όταν πρόκειται για την άμυνα, η βιομηχανία μας πρέπει τώρα να μεταβεί σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά της ΕΕ. Το σχέδιο θα χρειαστεί την έγκριση των κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να γίνει πραγματικότητα.

Αποτελεί το τρίτο μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να δοθούν περισσότερα πυρομαχικά και όπλα στην Ουκρανία, ιδίως βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, για τα οποία το Κίεβο εκλιπαρεί τις δυτικές κυβερνήσεις, καθώς ο αγώνας κατά της ρωσικής εισβολής έχει μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προμήθεια 1 εκατομμυρίου βλημάτων στην Ουκρανία εντός 12 μηνών, η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,10 δισεκατομμύρια δολάρια) για πυρομαχικά και πυραύλους που τα μέλη της θα στείλουν στην Ουκρανία από τα αποθέματά τους.

Έχει διαθέσει άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την από κοινού προμήθεια τέτοιων πυρομαχικών -αν και αυτό το μέρος του σχεδίου έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με το βαθμό στον οποίο θα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη.

Το τελευταίο στοιχείο της εκστρατείας για τα πυρομαχικά έχει ως στόχο να δώσει κίνητρα στις εταιρείες όπλων να αυξήσουν την παραγωγή τους. Θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη συγχρηματοδότηση έργων που αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα. Θα επέτρεπε επίσης να χρησιμοποιηθούν για τέτοια έργα τα ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ, γνωστά ως ταμεία συνοχής, καθώς και τα ταμεία για την αποκατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Μπρετόν δήλωσε ότι η ΕΕ διαθέτει σημαντική βιομηχανική βάση για την παραγωγή πυρομαχικών, αλλά «δεν έχει σήμερα την κλίμακα για να καλύψει τις ανάγκες ασφάλειας της Ουκρανίας και των κρατών μελών μας. Μπορούμε και πρέπει να την αναζωογονήσουμε για να την προσαρμόσουμε στις ανάγκες των συγκρούσεων υψηλής έντασης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Voles-Tethorakismena
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δισεκατομμύρια από ΕΕ για την άμυνα, σε κρίση η ελληνική βιομηχανία

Η Ευρώπη συντονίζει τις βιομηχανίες όπλων και σχεδιάζει «Ταμείο Ανάκαμψης» για την άμυνα, την ώρα που οι δύο βασικές ελληνικές κρατικές εταιρείες, ΕΑΒ και ΕΑΣ, προσπαθούν να βγουν από πολυετή κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες, ανοίγει χώρος για εξοπλισμούς

Αυξάνει τα περιθώρια της χώρας για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων η διαφαινόμενη συμφωνία στην Ευρώπη για πιο «χαλαρή» μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Δεν αναιρείται η ανάγκη για επαναξιολόγηση των προγραμμάτων.