ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
internet-diadiktyo-fiber
Φώτο: Shutterstock

Αναβαθμίζεται το δίκτυο οπτικών ινών των ελληνικών πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την πράξη «Ήφαιστος» θα εγκατασταθούν στα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περισσότεροι από 2.800 μεταγωγείς Ethernet και περισσότεροι από 80 δρομολογητές τελευταίας γενιάς

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοινώνει την προμήθεια πρόσθετου δικτυακού εξοπλισμού και υποδομών οπτικών ινών, στο πλαίσιο της Πράξης «Ήφαιστος», για τον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, με στόχο να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των ερευνητικών και ακαδημαϊκών τους δραστηριοτήτων σε μακροχρόνιο ορίζοντα, καθώς και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των χρηστών τους.

Παράλληλα, στόχος είναι να η πρόσβαση στο δίκτυο της ΕΔΥΤΕ σε υψηλότερες ταχύτητες, συγκριτικά με αυτές που είχαν προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν στα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περισσότεροι από 2.800 μεταγωγείς Ethernet και περισσότεροι από 80 δρομολογητές τελευταίας γενιάς. Επιπλέον, θα έχει κατασκευαστεί εντός των ιδρυμάτων μικροτάφρος, συνολικού μήκους μεγαλύτερου των 20 χιλιομέτρων και θα έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από 950 ενδοκτιριακές και διακτιριακές καλωδιώσεις οπτικών ινών, συνολικού μήκους μεγαλύτερου από 180 χιλιόμετρα.

Με την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών οπτικών ινών θα διευκολυνθούν οι εργασίες των φοιτητών, των ερευνητών και του συνόλου του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων. Τέλος, θα ενισχυθεί η δυνατότητα της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας για προηγμένη επιστημονική έρευνα, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς ερευνητικές ομάδες. Η Πράξη υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και εθνικούς πόρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε δεινούς χρήστες του διαδικτύου μετέτρεψε πολλούς ηλικιωμένους η πανδημία

Η επαφή και η χρήση της τεχνολογίας βελτιώνει, την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, την καθημερινότητά τους και παράλληλα αποτελεί ένα μέσο που τους διευκολύνει σε τραπεζικές συναλλαγές, τη χρήση της άυλης συνταγογράφησης- και όχι μόνο.
optiki-tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άνοιξε και πάλι η πλατφόρμα για την επιδότηση σύνδεσης οπτικής ίνας

Από τη δράση Super Fast Broadband (SFBB) έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής 138.000 συνδρομητές και το ποσό που είχε διατεθεί αρχικά άγγιζε τα 50 εκ. ευρώ. Στα σκαριά κι άλλες δράσεις από το υπουργείο για να αυξηθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας.
kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων καινοτομίας

Οι Ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής.
smartphone-charger
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για καθιέρωση κοινού φορτιστή σε όλες τις συσκευές

Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα πιο βιώσιμα, ιδίως τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Στα 250 εκατ. ευρώ το κέρδος των καταναλωτών.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Την πρώτη οπτική «κρυφή» μνήμη υπολογιστών έφτιαξαν ερευνητές του ΑΠΘ

Το πειραματικό πρωτότυπο της cache που αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ επιδεικνύει για πρώτη φορά ασύγκριτες, για την επιστημονική κοινότητα, ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων που φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια δυαδικά ψηφία μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.