ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
optiki-tilepikoinonies
Φώτο: Cosmote

Άνοιξε και πάλι η πλατφόρμα για την επιδότηση σύνδεσης οπτικής ίνας

Από τη δράση Super Fast Broadband (SFBB) έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής 138.000 συνδρομητές και το ποσό που είχε διατεθεί αρχικά άγγιζε τα 50 εκ. ευρώ. Στα σκαριά κι άλλες δράσεις από το υπουργείο για να αυξηθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας.

Εντείνει τις προσπάθειες η κυβέρνηση για την ανάπτυξη γρήγορων δικτύων με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει θέσει σαν στόχο να «ξεκολλήσει» η χώρα από τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, και να βρίσκεται πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ ώστε να συνεχιστεί η επιδότηση της ζήτησης για συνδέσεις FTTH, με την πλατφόρμα να έχει ήδη ανοίξει.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύεται το πρόγραμμα για Υπερυψηλές Ταχύτητες Διαδικτύου, προκειμένου να εξασφαλισθεί πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων. Με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου, η δράση SFBB - Super Fast BroadBand, που αφορά στην παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπερυψηλή ταχύτητα, ενισχύεται με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για την έκδοση νέων κουπονιών (vouchers).

Η δράση αφορά πολίτες και επιχειρήσεις που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, και η ολοκλήρωση των αιτήσεων έχει παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Υπενθυμίζουμε πως ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε καταφέρει να παρατείνει το πρόγραμμα Superfast Broadband (SFBB) που έληγε τον Μάρτιο καθώς είχε μείνει αδιάθετο ένα σημαντικό μέρος. Ωστόσο σε λιγότερο από ένα μήνα από την παράταση του προγράμματος, είχαν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα κουπόνια, ενώ παράλληλα είχε εκτοξευτεί η ζήτηση από τους πολίτες. Από τη δράση δράση Super Fast Broadband (SFBB) έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής 138.000 συνδρομητές και το ποσό που είχε διατεθεί αρχικά άγγιζε τα 50 εκ. ευρώ. 

Ωφελούμενοι της δράσης Super Fast Broadband είναι όλοι οι πολίτες καθώς και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας. Μέσω της πλατφόρμας ελέγχου διαθεσιμότητας, ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να ελέγξει τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών SFBB σε σημείο ενδιαφέροντός του, προκειμένου να προβεί σε έκδοση κουπονιού SFBB.

Το πρόγραμμα Super Fast Broadband (SFBB) επιδοτεί την σύνδεση γραμμής υπερυψηλών ταχυτήτων μέχρι το σπίτι με το ποσό των 13 ευρώ κάθε μήνα για δυο χρόνια, καθώς και με 48 ευρώ το κόστος σύνδεσης.

Η επιδότηση-κουπόνι, θα είναι στα 360 ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο είναι δηλαδή τα τέλη εγκατάστασης και τα μηνιαία τέλη για 2 χρόνια.

Οι δράσεις για ενίσχυση της διείσδυσης της οπτικής ίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να υπάρξει και ένα δεύτερο κουπόνι SFBB με νέα χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα το υπουργείο ετοιμάζει και το πρόγραμμα Fiber Readiness που αναμένεται να τρέξει στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και έχει προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ και έχει στόχο να επιδοτήσει τις υποδομές καλωδίωσης σε κτίρια ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η εγκατάσταση των οπτικών ινών.

Το νέο κουπόνι  «Fiber Readiness»  απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις για την αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσης του κτιρίου τους, ώστε να είναι έτοιμα για σύνδεση σε ένα οπτικό δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας. Θα είναι επιλέξιμες τόσο μονοκατοικίες όσο και πολυκατοικίες και, στην περίπτωση των πολυκατοικιών, θα ομαδοποιούνται περισσότερα κουπόνια ώστε η εσωτερική καλωδίωση να καλύπτει όλα τα διαμερίσματα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που θα είναι τύπου «Εξοικονομώ» ανέρχεται στα 163 εκατ. ευρώ και τα κουπόνια θα καλύπτουν το κόστος προς τον εγκαταστάτη ή τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που θα πραγματοποιήσει την κατασκευή, ενώ η δράση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Το εσωτερικό δίκτυο θα ανήκει στους τελικούς χρήστες (είτε μεμονωμένους, είτε σε συνιδιοκτήτες σε περίπτωση πολυκατοικίας) και θα διασφαλίζεται εξ αρχής η ανοικτή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στην εσωτερική υποδομή.

Εκτιμάται πως θα επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες 120.000 κτιρίων και σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κουπόνια θα είναι ύψους 800-1.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της διείσδυσης των συνδέσεων οπτικών ινών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μείωση κόστους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ

Από την αρχή του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τόσο στα σταθερά δίκτυα όσο και στην κινητή τηλεφωνία) σημειώνουν υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
wifi-internet
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανάπτυξη 2.600 σημείων δωρεάν πρόσβασης στο ίντερνετ μέχρι το 2023

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως το κόστους του διαδικτύου είναι χαμηλό στην Ελλάδα ενώ αποτελούμε μια από τις καλύτερες χώρες στην ανάπτυξη του 5G δικτύου ενώ και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις.
wifi-internet
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο υλικό που μπορεί να ενισχύσει το σήμα WiFi από Έλληνα ερευνητή

Ο Έλληνας ερευνητής και οι συνεργάτες του ευελπιστούν πως η ιδιότητα του νέου υλικού τους θα τύχει ευρείας πρακτικής εφαρμογής και θα μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία αυτή στα επόμενα πέντε χρόνια.