ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
factoring, ethniki
Φώτο: Shutterstock

Το Factoring στην ψηφιακή εποχή: Τι αλλαγές φέρνει η Εθνική Factors

Με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα e-Factoring της Εθνικής Factors, οι επαγγελματίες μπορούν να παρακολουθούν τις επιχειρηματικές τους απαιτήσεις άμεσα, με ασφάλεια και με λίγα μόνο «κλικ».

Πρωτοποριακή στην εφαρμογή της αλλά παραδοσιακή στην ουσία της. Η υπηρεσία του Factoring, αποτελεί το απαραίτητο «καύσιμο» ώστε να καλύπτουν οι επιχειρήσεις το κενό ρευστότητας ανάμεσα στην πώληση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών και την πληρωμή τους προσφέροντας παράλληλα στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εκλογικεύουν την οργανωτική και λειτουργική δομή τους. Και σήμερα, ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής, ζει και η αγορά του Factoring τη δική της ψηφιακή επανάσταση.

Τι είναι όμως το Factoring και σε ποιους απευθύνεται

Πρόκειται για μία χρηματοδότηση που καλύπτει τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης μία επιχείρησης και αποτελεί μία ιδέα που υπήρξε διαχρονικά αρωγός της εμπορικής, επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, όταν μία επιχείρηση προσφέρει κάποια υπηρεσία ή προϊόν με πίστωση ώστε να πληρωθεί μετά από κάποιους μήνες, το κενό αυτό στη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από την πώληση έως και την είσπραξη μπορεί να καλυφθεί μέσω του Factoring. Η επιχείρηση, δηλαδή, εκχωρεί τις απαιτήσεις της έναντι των πελατών της στην Τράπεζα ή εταιρεία που προσφέρει την υπηρεσία του Factoring και εκείνη μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση, λογιστική παρακολούθηση, είσπραξη των επιχειρηματικών απαιτήσεων, τη χορήγηση προκαταβολών (χρηματοδότηση) επί της αξίας τους, καθώς και την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου.

Μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά σε διαδικασία ψηφιακής μετάβασης

Παρά τις επιπλοκές που δημιούργησε η πανδημική κρίση στις εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, οι επιχειρήσεις ήδη με την άρση των περιορισμών και την επιστροφή τους στην κανονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας επέστρεψαν και στις λύσεις που προσφέρει η αγορά του Factoring. Είναι ενδεικτικό ότι τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση στο α΄εξάμηνο του 2021 κάνουν λόγο για διψήφια ανάπτυξη από την εικόνα του 2020. Τότε ο κύκλος εργασιών υπηρεσιών factoring κινήθηκε στο 8,3% του ΑΕΠ με 14,43 εκατ. ευρώ στο σύνολο και σχεδόν 12,5 εκατ ευρώ να αφορούν συναλλαγές για το εγχώριο factoring.

Ωστόσο, η πανδημία έφερε και άλλη μία αλλαγή. Επιτάχυνε την εφαρμογή λύσεων για την εξυπηρέτηση από απόσταση ακολουθώντας την κατεύθυνση που είχε ήδη πάρει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ψηφιοποίηση των καθημερινών συναλλαγών, τόσο σε επίπεδο ιδιωτών όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, είναι εντονότερη από ποτέ και εντελώς νέες έννοιες, όπως η εμπειρία του πελάτη και η εμπειρία του χρήστη, κυριαρχούν πλέον στο σχεδιασμό των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, η είσοδος των εταιρειών Fintech σε μέρος των συναλλαγών που θεωρούνταν παραδοσιακά τραπεζικές, με αφορμή τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλάζει το τοπίο στην τραπεζική εξυπηρέτηση. Στο περιβάλλον αυτό, η Εθνική Factors οδηγεί και τις υπηρεσίες Factoring στη νέα εποχή μέσα από μία νέα ειδική πλατφόρμα.

Τι προσφέρει η πλατφόρμα e-Factoring

Μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων e-Factoring, το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής σχέσης με την Εθνική Factors ψηφιοποιείται και οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με άμεσο και ασφαλή τρόπο. Οι επιχειρηματικοί πελάτες του Ομίλου της Εθνικής μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία προηγμένη εμπειρία ψηφιακής εξυπηρέτησης για τις υπηρεσίες Factoring, να έχουν δηλαδή πρόσβαση σε ολοκληρωμένες λύσεις πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (για εγχώριο και διεθνές Factoring, χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας ή Reverse Factoring) που προσφέρονται από τη θυγατρική του Ομίλου, την Εθνική Factors και διασφαλίζουν την ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της επιχείρησής τους.

Με την αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-Factoring της Εθνικής Factors, που είναι διαθέσιμη μέσω της υπηρεσίας Internet Banking της Εθνικής Τράπεζας για επιχειρήσεις, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης από τον χρήστη:

  • χρήσιμων διαγραμμάτων παροχής επιχειρηματικής πληροφόρησης (dashboards) σε σύγχρονο σχεδιασμό,
  • νέων λειτουργικοτήτων, όπως η δυνατότητα υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης και η δυνατότητα αποστολής τιμολογίων και εισπράξεων,
  • παροχής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (real time),
  • πρόσβασης, για πρώτη φορά, και σε αγοραστές, με σκοπό όλα τα μέρη των εμπορικών συναλλαγών να έχουν στη διάθεσή τους την ίδια πληροφορία ταυτόχρονα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site της Εθνικής Τράπεζας και να μάθουν πώς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο e-Factoring. Για κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία Internet Banking, μπορούν να προγραμματίσουν μια συνάντηση με τον Προσωπικό Σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα, για να ανακαλύψουν τις digital δυνατότητες για την επιχείρησής τους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα Factoring, στο site της Εθνικής Factors εδώ ή στο 210 5181251.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: 307 εκατ. η αξία του κλάδου καρτών, τι προβλέπει το σχέδιο διάσπασης

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την EVO Payments, η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην απόσχιση του κλάδου καρτών και στην εισφορά του σε νέα εταιρεία στην οποία θα ελέγχει το 49%.
sygkatoikisi
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Το... σαφάρι για φοιτητική στέγη: Λίγα σπίτια με ενοίκιο έως 300 ευρώ

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας υπάρχουν οι περισσότερες κατοικίες με προσιτά ενοίκια για φοιτητές, πού είναι ουσιαστικά μηδενική η προσφορά. Αναλυτικοί πίνακες με βάση τα στοιχεία από αγγελίες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Οι Έλληνες τραπεζίτες, η αεροπορία και ο «πατέρας» των αερομεταφορών

Το νέο βιβλίο του Αχιλλέα Χεκίμογλου «Ο Ωνάσης και ο Σμηναγός Χ» ανοίγει για πρώτη φορά τα αρχεία της πολιτικής αεροπορίας, και αναδεικνύει την απίθανη περίπτωση του «πατέρα» των ελληνικών αερομεταφορών Στέφανου Ζώτου.
ethniki
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

«Εγγύηση για το Μέλλον»: Νέα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων από την Εθνική

Χρηματοδοτικές λύσεις για κάθε επιχειρηματική ανάγκη προσφέρουν τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων με την εγγύηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund, που δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης.