ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Πολιορκεί» το ρεκόρ 10ετίας το Χρηματιστήριο, άνοδος δύο ταχυτήτων

Πάνω από τις 1.350 μονάδες ο Δείκτης, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014. Οι τράπεζες έχουν τεθεί επικεφαλής της ανόδου, ενώ οι επενδυτές παίρνουν κέρδη από άλλες μετοχές. Τι λένε οι αναλυτές.

Εντυπωσιακή είναι η δυναμική που επιδεικνύει το ελληνικό χρηματιστήριο και στις αρχές του 2024, καθώς μολονότι η αγορά ήρθε φορτωμένη με κέρδη άνω του 39% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 65% σε επίπεδο τραπεζών από το 2023, ξεκίνησε εξαιρετικά και το νέο έτος, σπάζοντας μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες αντιστάσεις και «ταβάνια» που δεν μπόρεσε στην περυσινή κούρσα.

Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε ξεκάθαρη bull φάση και έχει όλα τα φόντα να δώσει μια ακόμα ενδιαφέρουσα χρονιά φέτος, δεδομένου ότι η αγορά είναι «καθαρή» και… άδεια σε τεχνικό επίπεδο, καθώς στον τραπεζικό δείκτη έχουν αλλάξει πολλά μετά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα reverse split προ πολλών ετών, ενώ και στο Γενικό Δείκτη, λίγη συνάρτηση υπάρχει με τα προ δεκαετίας δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.350 μονάδες για πρώτη φορά από τις 2 Απριλίου 2014, ο FTSE 25 έκλεισε στο υψηλότερο σημείο από τις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2016. O Mid Cap που το 2023 είχε κάνει ράλι άνω του +59%, έφτασε την περασμένη Τρίτη (9/1) σε νέα υψηλά 14 ετών και σε επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του 2010, ενώ το τελευταίο τριήμερο διόρθωσε ελεγχόμενα.

Την ίδια ώρα, πολλές μετοχές των τραπεζών, του FTSE 25, του Mid Cap αλλά και των μικρότερων αποτιμήσεων βρίσκονται σε πολυετή υψηλά ή και σε ιστορικά ρεκόρ, έχοντας ήδη «χτίσει» ποσοστά ανόδου από 5% έως 20% στο ξεκίνημα του νέου έτους.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα διεθνές κλίμα όπου έχει μετριαστεί μερικώς ο ενθουσιασμός, δεδομένου ότι τα ξένα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε timing διόρθωσης και αποφόρτισης τις πρώτες ημέρες του 2024, ύστερα από το σημαντικό ράλι του τελευταίου διμήνου του 2023, που ξεπέρασε και τις αποδόσεις του Χ.Α. το ίδιο διάστημα.

Παράλληλα, κάποιο «πάγωμα» υπήρξε από τα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και πρόσθεσε πόντους στο σενάριο ότι ίσως πάει λίγο πίσω η μείωση των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή, καθώς υπάρχει ο ορατός κίνδυνος πιο γενικευμένης σύρραξης μετά την εμπλοκή ΗΠΑ και Βρετανίας σε άμεσο πόλεμο – απάντηση στις επιθέσεις των Χούτου σε πλοία δυτικών συμφερόντων.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά χτίζει τις προσδοκίες που ξεδιπλώνονται το 2024, που όπως φαίνεται και εκτός εξαιρετικά σοβαρού απροόπτου, μπορεί να είναι ένα έτος κανονικότητας, περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας, του τουρισμού, της καλής πορείας των επιχειρήσεων και γενικότερα ένα έτος που θα φέρει καλές ειδήσεις για την Ελλάδα, όπως την πολύ πιθανή ένταξη του Χ.Α.  – μετά από χρόνια – στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Όλα αυτά είναι οι κεντρικοί καταλύτες που τροφοδοτούν την αύξηση των τοποθετήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στα ελληνικά assets ευρύτερα.

Η εικόνα της αγοράς

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Χ.Α. παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εικόνα, δείχνοντας ότι είναι μια αγορά που αναζητεί αφορμές και αιτίες για να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά, προς νέα υψηλά, παρά αφορμές και αιτίες για ρευστοποιήσεις και υποχώρηση προσδοκιών. Η αγορά παρουσιάζει ένα εξαιρετικό πρόσωπο, με εναλλαγές πρωταγωνιστών, ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, κατοχυρώσεις κερδών, αλλά και ανατροφοδοτούμενης δυναμικής.

Το Χ.Α. έχει καλύτερη συνολικά εικόνα έναντι των ξένων δεικτών τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2024 καθώς έχει μόλις μία αρνητική συνεδρίαση στις οκτώ που έχουν γίνει έως τώρα, ενώ το πενθήμερο που παρήλθε, βγήκε χωρίς πτωτική ημέρα, μολονότι στο ευρύτερο ταμπλό, υπήρξαν σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Πρόκειται για μια εικόνα που δείχνει αντανακλαστικά και υγεία, κάτι που έγινε φανερό και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου σύσσωμη η αγορά κινήθηκε πτωτικά αρχικά, με πολλά blue chips και τράπεζες να διορθώνουν έως και 2% ή και περισσότερο, όμως η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap γύρισε θετικά το τελευταίο δίωρο, όπου οι αγοραστές επανήλθαν.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες των ανοδικών, με το συσχετισμό στις 68 και 45 αντίστοιχα, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονοσήμαντες και αγελαίες συμπεριφορές, ενώ η μεγάλη εικόνα της αγοράς, παραμένει εξαιρετική.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.352,65 μονάδες με άνοδο 0,35%, μολονότι αρχικά έφτασε να διορθώνει έως το -0,61% και τις 1.339,66 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,12%, ο FTSE 25 κέρδισε 3,73%, ο Mid Cap διόρθωσε κατά 0,68%, ενώ ο τραπεζικός έκανε ράλι +7,17%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, η απόδοση του κεντρικού δείκτη είναι στο +4,60%, του FTSE 25 στο +5,21%, του Mid Cap στο -0,07% και των τραπεζών στο +8,72%.

Ο μέσος τζίρος το πενθήμερο διαμορφώθηκε στα 106,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 41,2% έναντι της πρώτης (κοντά στις εορτές) εβδομάδα του έτους, ενώ συγκριτικά με το 2023, καταγράφεται μείωση 16%.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνουν πως «όσο συντηρείται σε κλείσιμο το επίπεδο των 1.338 μονάδων η τάση είναι επιθετική με επόμενους στόχους τις 1.365 και 1.379 μονάδες». Οι αναλυτές θυμίζουν πως το όριο των 1.379 μονάδων είναι υψηλό 10ετίας, μιας και έχει να καταγραφεί από το 2014. Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνουν πως «αν και οι ελληνικές μετοχές δεν θεωρούνται ακριβές, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. βρίσκεται σε πολυετή υψηλά και σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οδηγεί τους επενδυτές στο να "κλειδώσουν" κάποια από τα κέρδη τους».

Από τεχνικής άποψης, θεωρούν πως τα επόμενα τεχνικά σημεία αντίστασης βρίσκονται στις 1.351 μονάδες (ξεπεράστηκαν χθες) και 1.380 μονάδες. Από εκεί και πέρα, τονίζουν πως η ανακοίνωση του πληθωρισμού των Η.Π.Α. για το Δεκέμβριο που ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, είναι μια εξέλιξη που αν συνεχιστεί ίσως καθυστερήσει την μείωση των επιτοκίων από την FED.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «το ζητούμενο (σ.σ. για να υποστηριχτούν οι αποτιμήσεις) είναι αν μπορούν οι εισηγμένες εταιρείες να επαναλάβουν την περυσινή κερδοφορία μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πια πολλές εφεδρείες εταιρειών ή κλάδων (όχι όσες υπήρχαν πέρυσι τέτοια εποχή) που μπορούν να (ξανα)πάνε τα μεγέθη σε ρεκόρ επιδόσεων. Σε αυτό τον τομέα πολλά θα κριθούν από την επενδυτική δραστηριότητα και την ωρίμανση των επιχειρηματικών πλάνων των προηγούμενων ετών.

Επομένως το κρίσιμο μέγεθος στις προσεχείς ανακοινώσεις των μεγεθών δεν θα είναι μόνο η κερδοφορία ή το μέρισμα αλλά η προοπτική του 2024 καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης των επενδυτικών πλάνων», τονίζει ο αναλυτής.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «από την περασμένη Τρίτη ο MACD έχει ανανεώσει το σήμα αγορών ενώ οι δύο μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις από τις τρέχουσες τιμές διατηρώντας τα αγοραστικά τους σήματα από το τις αρχές Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε έντονα υπερτιμημένες ζώνες τιμών ανάλογες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Ενδεχομένως η πίεση της Παρασκευής ερμηνεύεται και ως μια κίνηση κατοχύρωσης κερδών και αποφόρτισης του κλίματος ενώ πέραν της εικόνας του Γενικού Δείκτη, η αγορά ήδη καταγράφει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό ισοζύγιο χαμένων-κερδισμένων μετοχών. Θεωρητικά, αν ο Γενικός Δείκτης ανακαταλάβει τις 1.351 μονάδες (σ.σ. όπως και έγινε), θα έχει ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο καθώς η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στις 1.420 μονάδες.

Προς ώρας οι αγοραστές δείχνουν να έχουν τον έλεγχο των χαρτιών που κινούν τα νήματα της αγοράς περιορίζοντας τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις οι οποίες είναι μάλλον ρηχές και απόλυτα διαχειρίσιμες. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε την Αγορά να συνεχίσει με ένα μετριοπαθές τέμπο το ανοδικό της ράλι και την ερχόμενη εβδομάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Για νέο ρεκόρ κερδών πάνε οι εισηγμένες, ισχυρή στήριξη στις μετοχές

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αγορά από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου. Μια ανάσα από το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων βρίσκεται πλέον το Χ.Α. εν μέσω άριστου διεθνούς κλίματος.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια διορθωτική κίνηση στο χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση των συναλλαγών

Πτώση άνω του 2% είχαν οι Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ θετικά ξεχώρισε η Quest Συμμετοχών με άνοδο 5,24%. Πάνω από 2% κέρδισαν οι Ελλάκτωρ και HelleniQ Energy. Placement μετοχών της Foodlink και «κλείδωμα» στο limit up.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι μέχρι 21% στον FTSE-25 μετά τις 16 Απριλίου, καταλύτης η αναβάθμιση

Εντυπωσιακή αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς με 12 ανοδικές συνεδριάσεις, κέρδη 9,34% για τον Γενικό Δείκτη και «ορατότητα» για τις 1.500 μονάδες. Πόσο κερδίζουν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.