ΓΔ: 1422.52 0.35% Τζίρος: 44.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:33:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Sell off στο Χρηματιστήριο, στο -9,52% ο δείκτης των τραπεζών

«Γκρεμίζεται» κάτω από τις 840 μονάδες ο Γ.Δείκτης με απώλειες άνω του 6%. Πτώση άνω του 10% από τα υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου. Ελεύθερη πτώση για τις τράπεζες. Ξεπούλημα μετοχών σε Ευρώπη - ΗΠΑ και Ασία.

Ξεπούλημα των ελληνικών μετοχών προκαλεί η δραματική επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της έξαρσης της επιδημίας του κοροναϊού και τις διόγκωσης της ανησυχίας για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Sell off σημειώνεται και στις διεθνείς αγορές, με τη διαφορά ότι αυτές υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών. στις 13.17 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια του S&P 500 υποχωρούν κατά -2,8%, του NASDAQ κατά -3,29% ενώ στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί κατά -3,8% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά -4,8%. Βουτιά -3,93% σημειώνει η τιμή του πετρελαίου, ενώ ο χρυσός σημειώνει άλμα +2,4% με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Σε ιστορικό χαμηλό έχει υποχωρήσει και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ με τους επενδυτές να ποντάρουν σε μείωση επιτοκίων από την FED.

Πρόσθετη ανησυχία για τη χώρα μας προκαλεί η επέκταση του ιού στην γειτονική μας Ιταλία, με έκδηλη ανησυχία για τις επιπτώσεις στη χώρα μας δεδομένης της αναποτελεσματικότητας και της ανοργανωσιάς της κρατικής μηχανής.

Αυτή την ώρα, 13.17, ο Γενικός Δείκτης «γκρεμίζεται» στις 831,53 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του -6,85% με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε πορεία ελεύθερης πτώσης καταγράφοντας απώλειες -9,52%. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του -12% από τα υψηλά που είχαν σημειωθεί στις 24 Ιανουαρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 948,64 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη (19/11/2019) από τα υψηλά 52 εβδομάδων (692,81 μονάδες) ξεπερνούν το -24% ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες άνω ου -10%.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί σε ποσοστό -9,54%, της Εθνικής Τράπεζας κατά -9,39%, της Eurobank κατά -8,38% ενώ κατά -12,56% υποχωρεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι εκτός από το εξαιρετικά αρνητικό διεθνές περιβάλλον επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον κλάδο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Ηρακλής», την εμπλοκή που έχει σημειωθεί με την ΕΚΤ, και τις επιπτώσεις στην υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό άνω του -6,4% με την μετοχή της Coca Cola HBC να σημειώνει πτώση -3,65%, του ΟΤΕ -3,67%, του ΟΠΑΠ -5,44%, της Μότορ Όιλ κατά -4,52%, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ κατά -10,85%, της Μυτιληναίος -7,67%, της ΔΕΗ κατά -10,20% και της Jumbo κατά -8,30%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ μαζί με την Fed στη «μάχη» για τη στήριξη των αγορών

Καθώς εξελίσσεται σε μαύρο κύκνο για τις αγορές η επιδημία του κοροναϊού, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει έτοιμη για παρέμβαση με «κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα», ακολουθώντας τα βήματα επικεφαλής της Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό «κλειδί» των τάσεων στο ΧΑ παραμένει ο τραπεζικός τομέας

Διατηρείται η bull διάθεση στην εγχώρια αγορά, ενώ η προσοχή έχει στραφεί στο placement της Τρ. Πειραιώς. Τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παρακολουθούν, σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές. Γράφει ο Π. Στεργιώτης*
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.