ΓΔ: 1450.7 1.08% Τζίρος: 3.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:37:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ζητείται αντίδραση στις αγορές μετά το σοκ της «μαύρης» Δευτέρας

Σημαντική άνοδος στα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών δεικτών στην Ασία, ανακοίνωση κλινικής δοκιμής εμβολίου για τον κοροναϊό στις ΗΠΑ.

Το βηματισμό τους μετά τη «μαύρη Δευτέρα» της δραματικής πτώσης της τάξεως του 3% σε παγκόσμιο επίπεδο (δείκτης MSCI World) θα προσπαθήσουν να βρουν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές, που όμως παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας από την εξελισσόμενη επιδημία του κοροναϊού, με κύρια εστία ανησυχίας την αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας και τις ενδεχόμενες περαιτέρω διαταραχές που μπορεί να προκληθούν στην παγκόσμια οικονομία.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα ήλθαν από το άνοιγμα των αγορών της Ασίας, τις πρώτες πρωινές ώρες. Μετά τη μεγάλη «βουτιά» των αμερικανικών δεικτών, τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση για Dow Jones (-3,56%) και S&P 500 (-3,35%) την τελευταία διετία, τα προθεσμιακά συμβόλαια  στην Ασία έδειξαν τάσεις ανάκαμψης (άνοδος 1% για τα συμβόλαια του S&P 500 και 1,30% για τα συμβόλαια του Nasdaq, λίγο πριν τις 4.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος). Επίσης, παρά την αναμενόμενη μεγάλη πτώση του NIKKEI, καθώς το Χρηματιστήριο του Τόκυο ήταν κλειστό χθες και αντέδρασε με καθυστέρηση στη διεθνή υποχώρηση, ο ιαπωνικός δείκτης περιόριζε τις απώλειές του κάτω από -3%.

Μια θετική εξέλιξη μετά το κλείσιμο της αγοράς στην Νέα Υόρκη ήταν η ανακοίνωση της βιοτεχνολογικής start-up Moderna ότι θα προχωρήσει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ στο πρώτο τεστ σε ανθρώπους ενός εμβολίου για τον κοροναϊό, το οποίο η εταιρεία από τη Βοστόνη ανέπτυξε σε χρόνο - ρεκόρ, μόλις 42 ημερών από το ξέσπασμα της επιδημίας. Η μετοχή της Moderna έκανε άλμα 15,6% στη διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμο της αγοράς. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης των αγορών ήταν συνέπεια του υπερβολικού εφησυχασμού που είχε επικρατήσει για τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 12 Φεβρουαρίου ο δείκτης MSCI World είχε ανεβεί σε επίπεδο ρεκόρ, στις 2.434,9 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI World: Από το ρεκόρ της 12ης Φεβρουαρίου στην υποχώρηση

msci_world

Ακόμη και μετά την πτώση που ακολούθησε, με βάση το χθεσινό κλείσιμο απέχει μόλις 4,3% από το ρεκόρ της 12ης Φεβρουαρίου, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης (έως το -10%) για να ολοκληρωθεί μια διορθωτική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια και ακόμη μεγαλύτερα (ως το -20% από το υψηλό της 12ης Φεβρουαρίου), για να θεωρηθεί ότι μπαίνουμε σε μια bull market.

Το στοιχείο που ανησύχησε έντονα τους επενδυτές και προκάλεσε τη χθεσινή βίαιη αντίδραση ήταν η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός Κίνας, μεταξύ άλλων στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία, αλλά και στην Ιταλία. Το διάγραμμα από τη βάση δεδομένων του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, που ενσωματώνουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τις αναφορές νέων κρουσμάτων, είναι πράγματι ανησυχητικό.

coronaOther

Αντίθετα, τα στοιχεία για τα κρούσματα στην Κίνα δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

coronaChina

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εμφανίσθηκαν πάντως χθες αρκετά καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται ακόμη για μια παγκόσμια πανδημία, όπως ήταν αυτή του ιού γρίπης H1N1, το 2009, η οποία προκάλεσε το θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ μόνο στις ΗΠΑ νόσησαν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια.

Στο επίπεδο των οικονομικών επιπτώσεων, το μεγάλο ζητούμενο για να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή πρόβλεψη είναι ο χρόνος εκτόνωσης της επιδημίας. Μια παρατεταμένη διαταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας έχει υπολογισθεί από την Oxford Economics ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει πάνω από 1 τρισ. δολ. από το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετατρέποντας το 2020 από έτος ανάκαμψης, μετά το κακό 2019, σε έτος ακόμη χειρότερης οικονομικής επιβράδυνσης. Προς το παρόν, με βάση το κύριο σενάριο του ΔΝΤ, που προβλέπει κάμψη το α’ τρίμηνο και γρήγορη ανάκαμψη στη συνέχεια, οι απώλειες για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης θα είναι μόνο 0,1%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από το μίνι κραχ στην αναμονή για αγοραστές

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας απέδειξε και χθες ότι είναι μια «ανοχύρωτη» αγορά, καθώς σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλο χρηματιστήριο διεθνώς. Η χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη, στις 818 μονάδες, τον έφερε σχεδόν 14% χαμηλότερα από το ρεκόρ έτους των 948 μονάδων, στο οποίο είχε φθάσει στις 24 Ιανουαρίου. Ακόμη χειρότερα, ο τραπεζικός δείκτης απέχει πλέον 25% από το υψηλό 12μήνου, που είχε σημειωθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Το μεγάλο ερώτημα για τη σημερινή και τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας είναι σε ποιο βαθμό το χθεσινό ξεπούλημα, με τζίρο που ξεπέρασε τα 180 εκατ. ευρώ, οδηγεί στο τέλος του αυτό τον κύκλο ρευστοποιήσεων και, επιπλέον, αν οι σαφώς ελκυστικότερες αποτιμήσεις που διαμορφώνονται τώρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό θα αρχίσουν να προσελκύουν κάποιους αγοραστές, ώστε να φθάσουμε σε μια ανοδική αντίδραση.

Η πολύ κακή τεχνική εικόνα της αγοράς, μετά το χθεσινό sell-off, αφήνει περιθώρια και για πρόσθετη πτώση, κάτω και από το επίπεδο των 800 μονάδων. Όμως, αν δεχθεί κανείς ότι δεν έχουν μεταβληθεί, σημαντικά τουλάχιστον, οι βασικές υποθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κερδοφορία των εισηγμένων και την πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, το πιθανότερο σενάριο, που έχει άλλωστε επαναληφθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, είναι ότι μετά τη βίαιη πτώση θα έλθει και η ανοδική αντίδραση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Καλπασμός... ταύρων στα χρηματιστήρια και προειδοποιήσεις για κινδύνους

Ράλι σε επίπεδα ρεκόρ για τους δείκτες S&P 500 και Stoxx 600 φέρνουν οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων και καλύτερη ανάπτυξη. Τι εκτιμούν Goldman Sachs και Citi. Γιατί ανησυχούν δύο «γκουρού» των αγορών.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σήμα για ράλι από τις διεθνείς αγορές, φεύγει η απειλή των επιτοκίων

Το τέλος της «μάχης» με τον πληθωρισμό προανήγγειλαν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Απομακρύνεται ο κίνδυνος εισαγόμενης διόρθωσης στο ΧΑ. Η αγορά ομολόγων έχει δώσει ήδη investment grade στην Ελλάδα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφει η απειλή του Covid στις αγορές, δεν έρχεται «ράλι του Άι Βασίλη»

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα, επαναφέρουν τα τεστ οι Αμερικανοί, φόβοι για εμφάνιση νέας παραλλαγής του ιού. Δεύτερη ημέρα πτώσης στη Wall, «σβήνουν» οι ελπίδες ανόδου στην τελευταία εβδομάδα της χρονιάς. Πτώση και στην Ασία σήμερα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν τον δρόμο για κέρδη οι αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

«Φρέναρε» χθες το ράλι των δύο πρώτων ημερών του Οκτωβρίου, αλλά μετοχές και futures επανήλθαν σε άνοδο στις συναλλαγές στην Ασία. Οι επενδυτές θέλουν να δουν το τέλος της bear market, ενώ η Fed προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αναμένεται χαλάρωση πολιτικής το 2023.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στην αντεπίθεση οι κεντρικές τράπεζες, νέα ύφεση φοβούνται οι αγορές

Κλυδωνισμούς στις αγορές προκαλεί η απότομη στροφή των κεντρικών τραπεζών από την ήπια πολιτική σε μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων. Κοντά στο 80% εκτινάχθηκαν οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ. Παράπλευρες απώλειες οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα.